Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce

Rekonstrukce domu může být zaměřena na jednu konkrétní oblast nebo může být komplexní, zahrnující celkovou modernizaci bydlení. Klíčem k úspěšné rekonstrukci je pečlivé plánování, správná komunikace s odborníky a dodržování místních stavebních předpisů.

Rekonstrukce může zahrnovat:

  • změny v rozložení místností, přístavby, zvětšení nebo zmenšení domu, případně i změny v nosných stěnách či stropních konstrukcích
  • výměnu podlah, dveří, oken, stěn, povrchů (malování, tapetování)
  • modernizaci elektrického systému, vodovodních a kanalizačních rozvodů, vytápění a klimatizace, bezpečnostních systémů nebo integrovaných domácích technologií
  • instalaci izolace, energeticky úsporných oken a dveří, solárních panelů, tepelných čerpadel a dalších prvků, které pomáhají snižovat energetickou spotřebu domu atd.

Plánování a design

Plánování a design moderního osvětlení vyžaduje pečlivou analýzu a také kreativitu, aby výsledek, nové osvětlení, stál za to.

S příchodem nových zdrojů světla máte možnost osvětlení místností daleko lépe přizpůsobit svým potřebám a svítit přitom úsporněji. Využijte toho a před nákupem nejprve promyslete, kde vlastně konkrétní zářivku nebo žárovku použijete.

Před zahájením jakýchkoli stavebních prací dobře zvažte, jakých funkčních a estetických cílů chcete dosáhnout. Zohledněte různé prostory domu, jako je obývací pokoj, kuchyně, ložnice a koupelna, a naplánujte modernizaci osvětlení tak, aby vyhovovalo současným trendům.

Příklady moderních osvětlovacích trendů a různá řešení

Moderní osvětlovací trendy se neustále vyvíjí v souladu s technologickým pokrokem, designovými inovacemi a změnami ve vkusu a potřebách spotřebitelů. LED technologie se stávají stále populárnějšími díky své energetické účinnosti, dlouhé životnosti a široké škále možností využití. LED světla poskytují různé barevné teploty a možnost regulace intenzity světla, což umožňuje vytvářet různé atmosféry a scény.

Chytré osvětlení je dalším směrem, který nabízí ovládání svítidel pomocí chytrých zařízení, jako jsou mobilní telefony, tablety nebo hlasoví asistenti. Smart technologie umožňuje programovat osvětlení podle rozvrhu, vytvářet různé scény, a dokonce i synchronizovat osvětlení s hudbou nebo filmem.

Minimalistický a čistý design osvětlení je stále oblíbený zejména v moderních interiérech. Světelné zdroje s jednoduchými tvary, čistými liniemi a neutrálními barvami se hodí do různých prostor a harmonicky doplňují ostatní prvky interiéru.

Světelný projekt

Na základě analýzy a výběru osvětlení projektant vytvoří světelný plán, který obsahuje detailní informace o umístění a specifikacích každého světelného zdroje, zahrnuje i schéma zapojení osvětlení a technické údaje.

Je to dokument, který připravuje projektant pro konkrétní objekt či prostor. Světelný projekt udává, jaké hladiny osvětlení (lx) bude dosaženo s vybranými svítidly. Existují technické normy určující průměrnou hladinu světla pro daný typ prostoru. Díky světelnému projektu můžeme doložit, že tato hladina bude splněna. Pro rodinné domy a byty můžete použít kalkulačku LED osvětlení. obr.1 Příklad kalkulačky LED osvětlení. Zdroj: ledsolution.cz

Výběr osvětlení do jednotlivých místností

Před nákupem si nejprve promyslete, kde vlastně konkrétní zářivku nebo žárovku použijete. Správné osvětlení každé místnosti vám umožní soustředit se na práci, nebo si užívat volné chvíle při sledování televize, při čtení, hraní společenských her, lenošení na pohovce. Existuje mnoho různých typů osvětlení, včetně stropních a nástěnných svítidel, lustrů, podlahových a stolních lamp, které vám poslouží pro konkrétní účel.

LED osvětlení kuchyně

V kuchyni potřebujete nejlepší světlo nad pracovní plochou, kde vaříte a připravujete pokrmy, abyste viděli, zda jsou suroviny čerstvé a saháte pro správném koření.

Z těchto důvodů doporučujeme LED osvětlení do kuchyně o poměrném výkonu 5 W/m2. Pokud máte například kuchyň o ploše 15 m2, tak k zjištění optimálního množství světla vynásobíte těchto 15 m2 doporučovaným poměrným výkonem, tj. 5 W/m2. Celkem tedy potřebujete v kuchyni 60-75 W LED světla.

Celkový potřebný výkon LED osvětlení pak vydělíte počtem světel, která hodláte do kuchyně nainstalovat, například centrální stropní LED svítidlo, LED pásky pod kuchyňskou linku a bodová LED světla, tak aby v součtu dosahovala požadovaného výkonu. obr.2 LED osvětlení kuchyně. Zdroj: ledsolution.cz

LED světla v obývacím pokoji

Obývací pokoj je zpravidla multifunkční místnost, ve které se odehrávají různé činnosti. Tomu musí být přizpůsobeno množství různých svítidel, která potřebujete v jednotlivých zónách. Většinou osvětlení v obýváku slouží spíše k navození příjemné atmosféry při relaxaci, některá část pak bývá určena jako pracovna, ke čtení nebo koníčkům, které vyžadují dobré světlo, a nesmíme zapomenout na vhodné osvětlení při sledování televize.

Do obývacího pokoje se doporučuje osvětlení o poměrném výkonu 4-5 W/m2, tzn. pokud máte obývací pokoj o ploše 20 m2, budete do něj potřebovat celkem 75-100 W LED osvětlení. Kdybyste chtěli mít v obývacím pokoji pouze 5 LED světel, pořiďte si LED svítidla s výkonem 18 W. V případě zvažování 10 LED světel bychom vám doporučovali zvolit LED svítidla s výkonem 6-12 W. Navíc lze nainstalovat i bodová LED světla nebo LED pásky pro vytvoření speciální atmosféry.

S výčtem doporučovaných hodnot pro osvětlení vaší domácnosti bychom podobně mohli dál pokračovat ložnicí, dětským pokojem, koupelnou, chodbou, případně sklepem, garáží atd.

Užitečné tipy

  • Zvažte vaše potřeby, preference a rozpočet. Projděte si inspirace a nápady z různých zdrojů, jako jsou časopisy, odborné blogy nebo sociální média.
  • Na složité a technicky náročné práce je důležité si najmout odborníky s příslušnými zkušenostmi a oprávněními. Dobrým nápadem je také přizvat designéra interiéru nebo architekta, kteří vám pomohou s plánováním a realizací vašeho projektu.
  • Při výběru materiálů a zařízení pro rekonstrukci se vyplatí investovat do kvalitních typů osvětlení od prověřených výrobců a prodejců, které mohou sice být na první pohled dražší, ale dlouhodobě vám ušetří čas a peníze za údržbu a opravy.

Rekonstrukce domu nebo bytu je ideální čas k modernizaci osvětlení a vytvoření zcela nové atmosféry ve vašem domově. S pečlivým plánováním, kvalitním výběrem osvětlení a profesionální instalací můžete dosáhnout úžasných výsledků, které budou odrážet vaše individuální preference a potřeby vašeho domova.

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.