Složitý proces umístění fotovoltaiky na bytový dům je již minulostí.

Kapesní příručka pro úspěšnou realizaci fotovoltaické elektrárny z pohledu člena výboru SVJ a jednatele realizační firmy. Připravte se na blížící se schůze vlastníků, které právě začínají.

Složitý proces umístění fotovoltaiky na bytový dům je již minulostí.

Rok 2023 přinesl další výhody a dotace pro instalaci fotovoltaiky na bytové domy. V novém roce 2024 je možné řešit FVE až s 50% dotací. Připravte se na novou sezónu společně s námi, máme pro vás několik rad a tipů jak úspěšně přesvědčit členy SVJ o výhodách vlastní fotovoltaiky na střeše. Přinášíme rozhovor s Tomášem Pektorem, jednatelem společnosti Green force a členem výboru SVJ v Praze.

Jak se za poslední dobu vyvinula legislativa v této oblasti a jaké možnosti nyní bytové domy mají?

Legislativa se v roce 2023 posunula správným směrem a podpora obnovitelných zdrojů se zvyšuje jak na politické rovině, i ve společenské rovině. Bytové domy mají dnes k dispozici nástroj, který se jmenuje komunitní energetika. Tady se jedná o průlom v oboru energetiky bytových domů, který máme v platnosti od ledna 2023. Také došlo k navýšení limitů instalovaného výkonu. Nový limit je 50 kWp, kdy není nutné dokládat odbornou způsobilost, řešit stavební povolení a nebo mít vlastní licenci od ERÚ. Všechny tyto záležitosti dělaly vrásky na tvářích statutárních orgánů bytových domů, kteří se v minulosti musely stát profesionálními “odborníky” na fotovoltaiku. Nedostatek informací bohužel stále panuje, a proto se snažíme o pravidelnou osvětu v rámci problematiky FVE pro bytové domy, které jsou u nás v Green force jedním z hlavních témat.

Jakým motivem může být pro členy SVJ instalace fotovoltaiky?

Jedním z příkladů může být naše SVJ. V roce 2020 vystoupil na schůzi vlastníků (v rámci bodu Různé) jeden z majitelů bytu (a náš bývalý předseda SVJ) s podnětem, že naše SVJ má ve fondu oprav dostatečné zdroje. Tento vlastník navrhl přesunutí SVJ do role investora a investování do FVE a bateriového úložiště. Důvodů nicméně existuje spousta. Od celkové šetrnosti k přírodě a soběstačnosti, až po zvýšení hodnoty domu a bytů v něm. Důležitou roli hraje i dotace, která uspoří až 50 % nákladů a přinese okamžitou úsporu domu za platby energie.

Jak dlouhý je proces příprav před schůzí vlastníků?

Pro naše SVJ to byl proces opravdu velmi dlouhý, protože před 3-4 lety bylo obtížné vůbec získat cenovou nabídku na realizaci FVE na bytovém domě. Nyní je situace úplně jiná a bytové domy můžou srovnávacích kalkulací získat rovnou několik. Z naší praxe v Green force víme, že doba příprav na schůzi nemusí trvat dlouho a už máme i příklad bytového domu, kdy se od prvního kontaktu konala schůze za 4 týdny. Obecně se dá říct, že hodně záleží na statutárním orgánu bytového domu, jak dlouho tato fáze trvá. Máme zákazníky, kteří se rozhodují rychle, ale i zákazníky, kteří si nechali cenovou nabídku již několikrát upravit a do finálního rozhodnutí mají stále daleko. Z praxe tedy můžeme konstatovat, že existují rozdíly ve stylu práce a v efektivitě vynaloženého času.

Jaké jsou nejčastější dotazy na schůzích vlastníků?

Nejčastější dotazy na schůzích vlastníků se týkají požární bezpečnosti, statiky budovy, baterií, komunitní energetiky, údržby systému FVE nebo například dotací, což je u bytových domů extrémně zajímavé téma - dotace je nyní totiž až 50 % z ceny včetně DPH. To znamená významné zrychlení doby návratnosti investice do FVE. Pro nás to jsou otázky, které z praxe reálně známe a na schůzích bytových domů jsme připraveni vše podrobně vysvětlit a ulehčit tak práci statutárním orgánům těchto bytových domů. kteří by objektivní odpovědi na otázky z řad vlastníků znát nemuseli.

Jak se na schůzi připravit z pohledu člena statutárního orgánu bytového?

Situace na trhu je pro člena statutárního orgánu bytového domu v roce 2024 mnohem jednodušší než před pár lety. Existuje více firem, které se zabývají řešením FVE pro bytové domy. Základem je tedy oslovení více společností pro získání minimálně 2-3 cenových nabídek, což je v souladu s pravidly péče řádného hospodáře. V rámci výboru/představenstva je následně potřeba vyhodnotit tyto nabídky a na schůzi bytového domu požádat o souhlas se záměrem realizace FVE (ideálně za přítomnosti zástupce realizační firmy, kterou statutární orgán vybral).

Mohl byste čtenářům dát příklad realizace z praxe?

Příkladem může být jeden z našich úspěšných projektů, který budeme brzy realizovat na Praze 3. První telefonický kontakt jsem navázal s předsedou bytového družstva v druhé půlce září a obratem jsme se domluvili na osobní schůzce. Cenovou nabídku, šitou na míru tomuto domu, jsem odeslal za Green force dne 27. 9. 2023.

Následně jsem byl pozván na členskou schůzi, která se konala 24. 10. 2023. Následovaly dotazy přítomných a hlasování. Projekt FVE byl schválen všemi přítomnými členy bytového družstva. To mě vždy potěší, protože je to důkaz kvalitně odvedené práce. Následoval podpis smlouvy o dílo a start celého procesu na naší straně. V současné chvíli (15.1.2024) máme vyřízené dotace a připojení domu k distribuční síti. Řešíme poslední detaily ohledně požární bezpečnosti a komunitní energetiky. Pevně věřím, že FVE postavíme a předáme v rámci prvního kvartálu. Celý proces se tedy dá zvládnout do 6 měsíců od prvního kontaktu.

Ing. Tomáš Pektor

jednatel Green force, s.r.o.

+420 602 753 826

pektor@greenforce.cz

Tomáš pracoval ve velkých mezinárodních korporátech více než 16 let. V energetice se Tomáš pohybuje od července roku 2016, kdy nastoupil do společnosti ČEZ, a. s., kde nasbíral obrovské zkušenosti především z členství v dozorčích radách společností skupiny ČEZ v České republice i v zahraničí. Měl tak možnost poznat energetické trhy v Bulharsku, Německu, Nizozemí, Polsku a samozřejmě i v České republice. Tomáš ke svému působení ve skupině ČEZ říká následující: „Měl jsem možnost nahlédnout „pod pokličku“ velké většiny oborů energetiky a spolupracovat s nejlepšími experty v tomto segmentu. Z těch necelých 7 let si odnáším cenné zkušenosti, které bych rád využil v Green force ve prospěch našich klientů..“ Tomáš je členem Výboru SVJ na Praze 7, do kterého byl kooptován kvůli realizaci fotovoltaiky na střechu jejich SVJ. Tomáš k tomu uvádí: „Byli jsme velmi pravděpodobně jedno z prvních SVJ, které šlo do projektu fotovoltaické elektrárny v době, kdy to bylo předmětem povolení ze strany Stavebního úřadu (v našem případě pro Prahu 7). Prošli jsme velmi zdlouhavou a trnitou cestou a já jsem připraven, spolu s celým týmem Green force, usnadnit realizaci fotovoltaiky všem klientům, kteří o to budou mít zájem.“ obr. obr.1

obr2

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Velká rekonstrukce či renovace bez stresu a starostí? Ono to jde.

Velká rekonstrukce či renovace bez stresu a starostí? Ono to jde.

Každá velká oprava v bytovém domě se lehce stane noční můrou a zlým snem výborů SVJ a správců bytových domů. Znamená totiž velké množství práce a času spojeného s hledáním dodavatelů, hlídáním financí, přesvědčováním majitelů bytů atd. A co teprve ta administrativní zátěž! Není divu, že často výbory tyto akce odkládají, až už není vyhnutí. Máme pro vás pár praktických tipů, jak vše zvládnout bez zásadních komplikací a ušetřit čas, nervy i peníze.