Snižte náklady na teplo a ušetřete

I vy jste nejspíš připojeni k centrálnímu zdroji, kterým je teplárna nebo elektrárna někde daleko od vašeho domu. Teplo se pak horkovodem dopraví přes výměníky až k vám domů. Náklady na dopravu, ztráty cestou a na odpis zařízení zaplatíte v ceně tepla.

Snižte náklady na teplo a ušetřete

Jak neplatit tyto “náklady navíc”? Řešením může být decentrální kotelna s obnovitelnými zdroji energie (OZE).

Neplaťte víc, než musíte

S decentrální kotelnou můžete ušetřit tisíce korun za teplo. Kromě dopravy tepla neplatíte ani emisní povolenky. Ty musí nakupovat velké teplárny, což vede k navýšení ceny tepla.

S decentrálním zdrojem povolenky nepotřebujete, a tedy je neplatíte.

Při využití OZE ušetříte až 60 %. A s nižšími emisemi oxidu uhličitého.

Ceny tepla z decentrální kotelny jsou stabilnější

Díky použití tepelných čerpadel, fotovoltaiky a kogeneračních jednotek se zvýšení cen vstupů projeví do ceny tepla jen částečně. Například zdražení elektřiny o 20 % u kotelny s tepelnými čerpadly zvýší cenu tepla o cca 7 % (topný faktor 3). Oproti tomu nárůst cen uhlí nebo povolenek se projeví v ceně tepla celý.

Decentrální kotelna navíc může vyrábět teplo z více vstupních médií. Nejčastěji z plynu, elektřiny ze sítě, fotovoltaiky či jiných obnovitelných zdrojů energie (OZE). Když je v určitou chvíli drahá elektřina ze sítě, vyrobíte teplo z levnějšího plynu nebo elektřinu z kogenerační jednotky. 

Přizpůsobte si výrobu tepla vašim podmínkám

Záleží jen na vás a na možnostech vašeho bytového domu, jaký zdroj a jakou kombinaci použijete. Může to být např. kogenerační jednotka s využitím solární energie nebo tepelná čerpadla s fotovoltaikou. Obecně platí pravidlo, že to, co je dobré pro jednoho, nemusí být dobré pro toho druhého a naopak.

Už žádné odstávky tepla – s vlastní kotelnou nejste na nikom závislí

Vaše kotelna vám přinese větší míru nezávislosti a svobody. Nehrozí vám žádná omezení spojená s oficiální topnou sezónou nebo odstávky tepla kvůli poruchám na rozvodech. Vše si regulujete podle svých potřeb. 

Šetřete přírodu, topte si sami

Decentrální kotelna je šetrnější k přírodě než velké centrální teplárny a zanechává nižší uhlíkovou stopu. Navíc se vyhnete riziku nákazy Legionellou, bakterií množící se v dlouhých teplovodních potrubích.

Platíte za teplo zbytečně moc a už vás nebaví odstávky tepla, když se vám to nejméně hodí? Zjistěte, kolik můžete pořízením decentrálního zdroje energie ušetřit. Napište si o kalkulaci úspory za cenu tepla Monice Linhartové na e-mail monika.lin@e-sc.cz

Monika Linhartová

(https://www.e-sc.cz) ENERGO-SPACE consult s.r.o.


Mohlo by vás zajímat

Vstupní portál bytového domu

Vstupní portál bytového domu

Dnes už nikdo nepochybuje, že bezpečnost bytového domu začíná u jeho vstupních dveří. Vše se ale odvíjí od volby materiálů, kvality zpracování komponent a délky bezporuchového používání podílející se na celkové spokojenosti obyvatel bytového domu. Na jaké aspekty se tedy zaměřit?

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Opět se blíží nejzazší termín pro vyúčtování služeb společenství vlastníků jednotek poskytnutých za předchozí kalendářní rok. Jak má správné vyúčtování SVJ vypadat a jakých chyb se vyvarovat?