Hypotéky mají nižší úrokovou sazbu. Češi chtějí investovat do nemovitostí

Průměrná úroková sazba hypoték prudce klesá. V březnu tohoto roku překračovala hodnotu 2,4 %, ale v září už je na 2,07 %. Takhle nízká úroková sazba byla naposledy v září 2017. Podle bank můžeme očekávat, že objem poskytnutých hypoték překročí hranici 200 miliard korun.

Hypotéky mají nižší úrokovou sazbu. Češi chtějí investovat do nemovitostí

Investici do nemovitostí nepoložila ani pandemie

I přes koronavirovou pandemii trh s nemovitostmi zpomalil jen na chvíli, a to při vyhlášení nouzového stavu, kdy se předpokládalo, že budou reality zažívat krušné časy.

Realitní kanceláře se ale na situaci dívaly optimističtěji. Robert Hanzl, generální ředitel NEXT REALITY, tehdy předpokládal, že pokles počtu rezervací bude jen krátkodobý. „V situaci, kdy některé trhy, například akciové, klesají, očekáváme ještě větší zájem ze strany investorů investovat do nemovitostí,“ tvrdil Hanzl v půlce března.

Slova generálního ředitele NEXT REALITY se naplnila. Měsíc září byl pátým nejlepším měsícem v historii, co se týče počtu sjednaných hypotečních úvěrů. Trvalé snižování průměrné sazby hypoték je ze strany bank logickou reakcí.

Nízkou úrokovou sazbu může získat skoro každý

Žijeme v tržním prostředí, a i banky jsou podnikatelské subjekty,” podotýká Martin Lípa, realitní makléř z pobočky NEXT REALITY Creatiway. „Hypotéky poskytovat chtějí a snižování sazeb hypoték je jedním ze způsobů, jak mohou mezi sebou soupeřit.“

S nízkou úrokovou sazbou však přichází větší potřeba krýt případná rizika. „Banky kladou zvýšené nároky na bonitu klientů, více si všímají rizikovosti žadatelů i z hlediska oboru, ve kterém pracují,” dodává Lípa. „Také se velmi obezřetně staví ke kvalitě zastavovaných nemovitostí.”

Obecně se ale Martin Lípa domnívá, že v tuto chvíli banky nekladou žadatelům o hypotéku velké překážky. „Prakticky každá situace nákupu nemovitosti hypotékou je řešitelná, pokud se nejedná o nějaký extrém.”

Místo dovolené investice do bytu nebo domu

Co stojí za vysokým zájmem o nemovitosti? Dle odborníků z NEXT REALITY je nyní silnou motivací pořízení bytu, domu či pozemku z důvodu investice. „Lidé v dnešní nejisté době investují prostředky do nemovitostí, ty z dlouhodobého hlediska drží cenu nejlépe,” soudí Robert Hanzl.

Přečtěte si také: Jak se od července změnily nájemní vztahy? Smluvní pokuta povolena až do výše trojnásobného nájemného

Mnozí Češi letos ušetřili velké výdaje spojené s nákupem dovolené. Lidé zůstávají v ČR a v otázce využití peněz začínají uvažovat prakticky. Dalšími pro investici do nemovitosti jsou zrušení daně z nabytí nemovitosti, zmíněné zlepšující se podmínky hypotečních bank a konečně přirozeně se zvyšující nároky na bydlení. „Z obecně malého bydlení, které je u nás zakořeněno ještě z dob předrevolučních, se lidé stěhují do většího. Díky aktuální situaci je pak mnohem větší poptávka po rekreačních objektech, rodinných domech, pozemcích. Klienti chtějí větší prostor, ideálně pobývat na vlastních zahradách. Jednoduše řečeno: chtějí bydlet lépe,” uzavírá Robert Hanzl.

Kontakt na NEXT REALITY

Nepřehlédněte!

„Nejvýhodnější“ nabídky elektřiny a plynu nemusí být vždy výhra

Mějte se na pozoru před podvodnými cenami tepla z tepelných čerpadel - 1. díl

Hlídání katastru na sousedé.cz

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?