Jak ušetřit na energiích?

Znáte to, přišla vám faktura za energie a na vás vyskočí mnohdy nepříjemně velká částka, kterou ale s hořkostí zaplatíte. Rádi byste vyměnili dodavatele, ale najít nového a neudělat chybu je moc práce. Je zde ale ještě jedna možnost....

Jak ušetřit na energiích?

"Elektronické aukce zlevňují dodávky elektřiny, plynu a dalších komodit domácnostem, podnikatelům, firmám i veřejné správě. Díky tomu snižují náklady a šetří všem odběratelům jejich peníze".

O elektronických aukcích se rozpovídal jednatel E-aukčního portálu, Jan Weber.

Když si přečtu, že děláte elektronické aukce, trochu to ve mně budí dojem, že jste podomní prodejci?

Je to přesně naopak, právě podomnímu prodeji se vyhýbáme, určitě ho neaplikujeme. Snažíme se, aby zákazníci měli jistotu, důvěru a oslovovali nás sami na základě doporučení a dobrých zkušeností předchozích zákazníků.

E-aukční portál

Jak to funguje konkrétně v praxi?

Funguje to velmi jednoduše. Děláme několik druhů kampaní. Buď pro firmy, které je pořádají pro své zaměstnance jako zaměstnanecké benefity - mají to zadarmo, získají úsporu minimálně 3-5 tisíc, ale zároveň nejsou nuceni do podpisu smlouvy s dodavatelem. A nebo děláme elektronické aukce v rámci měst. Pokud jsme ve městě dělali výběrové řízení na dodavatele elektrické energie a zemního plynu, dává tím město příležitost i svým občanům. Stačí se přihlásit na úřadě nebo na webových stránkách, vše je zdarma, takže se občané hlásí sami a o elektronické aukce mají zájem.

Takže jinými slovy, když je zákazník roky u tradičního dodavatele elektrické energie, jako je ČEZ, kde si připadá bezpečně, s jistotou ceny, řádného vyúčtování, dodávky elektřiny.. Jaký má důvod jít k vám?

Dominantní dodavatel vám dává jistoty, protože je to státní podnik, ale cena je poměrně vysoká. Na trhu je víc jak 150 dodavatelů alternativních. A většina z nich jsou velké zahraniční firmy, které vám dají stejné jistoty, ale jsou schopni vám nabídnout úplně jinou cenu za stejné služby. To je důležité hlavně pokud máte rodinu a dům. Přeci jen hraje velkou roli, pokud vám ušetříme desítky tisíc a přitom dostáváte stejný plyn nebo stejnou elektřinu. A navíc ČEZ jako distributor se o vás vždycky bude starat, protože jste zákazník a on vlastní většinu distribuční sítě, takže co se týče nějakých poruch nebo nastavení dodávek elektrické energie, vždy vám vyjdou vstříc.

Tak třeba konkrétně můj případ, kdy vlastním rodinný dům, platím zhruba pět a půl tisíce zálohy protože elektřinou nejenom vařím, nejenom svítím, ale samozřejmě celý rok i topím. Kolik já můžu konkrétně ušetřit?

Většinou to bývá jedna až dvě zálohy - vše se odvíjí od vaší distribuční sazby, od nastavení vaší stávající smlouvy – zda máte dlouhotrvající smluvní vztah, v jaké době jste smlouvu uzavíral. Ceny na trhu se pohybují, takže v různých obdobích se objevují i různé ceny. Pravděpodobnost, že vysoutěžíme lepší cenu dodávek energie je veliká. Sdružením zákazníků nabídneme dodavatelům velký objem odebíraných energií, který je pro ně zajímavější a mohou si u něho dovolit snížit cenu, na kterou by zákazníci jako jednotlivci nedosáhli.

E-aukční portál

Vy jste říkal, že tu elektřinu nejenom prodáváte koncovým zákazníkům, ale že děláte elektronické aukce i pro města a obce. Co to znamená?

Každé město nebo obec se musí řídit podle zákona o veřejných zakázkách, takže jde o klasické výběrové řízení na dodavatele elektrické energie a zemního plynu. Musíme dodržet všechny podmínky stanovené zákonem pro výběrové řízení a vyhlašujeme elektronickou aukci, kam pozveme většinu těchto dodavatelů a ti soutěží za předem určených podmínek, kdo získá zákazníka pro dané město.

I to je nějaká záruka toho, že ty jistoty jsou, přece města by si nemohla dovolit nějak ohrozit dodávku elektrické energie?

Přesně tak, protože je tam hodně základních škol, veřejných budov a tak dále, takže se vybírají pouze spolehliví dodavatelé, kteří jsou schopni dodržet určité garance a záruky na dodávky a tím je to i pro občany bezpečnější, protože ví, že vybíráme dodavatele, na které se dá spolehnout. A kteří jsou schopni jak jít s cenou dolů, tak zajistit servis naprosto stoprocentně.

Když se rozhodnu vaše služby využít, budu vám za to něco platit?

Pro občany tuto službu děláme zdarma, protože jsme placeni jednorázově od dodavatele za zprostředkování této služby. Navíc nemusíte využít přímo vítězného dodavatele, pokud to pro vás nebude výhodné. My se naprosto vyhýbáme dávání pokut zákazníkům. Hlavně chceme, abychom lidem zajistili co nejlepší službu, aby se k nám lidé vraceli a zůstali s námi, doporučovali nám své známé.

E-aukční portál

S jakými nejčastějšími předsudky se potkáváte? Co je ten největší problém? Všichni známe dost dobře film Šmejdi, je to ten hlavní předsudek?

Přesně tak, je to právě z důvodu podvodných firem, které se objevují na trhu, lákají lidi do různých aukcí, přitom nemají ani svůj vlastní software, žádné aukce nepořádají, a jde jim jen o to z nich vymámit pokutu za nepodepsání smluv nebo za nevýhodných podmínek nebo za zrušení smlouvy. My jdeme úplně opačným směrem a snažíme se jít těm lidem co nejvíc vstříc, aby byli spokojení, aby nás doporučovali všude dál.

Když už se rozhodnu, že s vámi smlouvu podepíšu, jaké mám možnosti naopak tu smlouvu rozvázat, když mi to prostě a jednoduše nebude vyhovovat. A řeknu si ne, tohle nechci. Tohle jsem podepisovat neměl, chci tu smlouvu zrušit?

Návrh smlouvy posíláme předem k prostudování. Podle zákona máte možnost smlouvu vypovědět do 14 dnů od uzavření a to stejné od uzavření s vítězným dodavatelem a můžete od smlouvy odstoupit ještě i 14 dnů po zahájení dodávky. Takže máte tři možnosti jak smlouvu ukončit.

Je to jednoduché, že? Připojte se k e-aukci a ušetřete na energiích.

Zdroj foto: pixabay.com, E-aukční portál


Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro SVJ

Právní poradna pro SVJ

Věděli jste, že statutární orgán společenství vlastníků (výbor/předseda) při výkonu správy domu ručí celým svým majetkem? Za každé rozhodnutí nesete rovněž plnou právní odpovědnost!