Jak vrtat do panelu a na co si dát pozor

Vrtání do panelu bývá pro většinu lidí noční můrou. Se správně vybranými nástroji ale nemusí být. Čím v paneláku vrtat a jak být ohleduplní vůči ostatním členům společenství vlastníků se dozvíte v článku.

Jak vrtat do panelu a na co si dát pozor

Nejde vám v paneláku pořádně vyvrtat díru na poličky či garnýže? Možná jen nepoužíváte správný nástroj. Pokud nechcete trávit vrtáním hodiny a vyhnout se stížnostem od sousedů na další schůzi SVJ, zvolte místo vrtačky pneumatické vrtací kladivo s SDS vrtáky, se kterým to půjde raz dva. Ne vždy je ale vrtání nutné, zejména pokud nechcete vrtat do dlažby, nabízí se několik dalších alternativ.

Příklepová vrtačka nebo vrtací kladivo?

Pokud chcete na stěnu jen přidělat rámeček na obrázek nebo do panelu vyvrtat pár menších děr, bude vám stačit příklepová vrtačka s vidiovým vrtákem. Tento druh vrtačky je vhodný spíše do cihel, ale při troše trpělivosti zvládne i beton. (Zdroj: Recenzetesty.cz). Pro pohodlné vrtání více děr a vrtání železobetonu a do panelu ale rozhodně doporučujeme vrtací kladivo, které se dá pořídit za podobné peníze jako vrtačka. Vhodné je SDS uchycení vrtáků (sekáčů nebo majzlíků), které umožňuje rychlou výměnu a zabraňuje protáčení vrtáku. Pokud byste chtěli dělat drážky pro elektroinstalaci nebo odstraňovat staré obklady, pomůže vám kombinované vrtací a sekací kladivo.

Vrtáky do vrtacích kladiv bývají zpravidla tvrdokovové (s vloženou destičkou slinutého karbidu v hrotu) a dělí se podle způsobu využití na dvoubřité, čtyřbřité, průrazové a na duté vrtací korunky. Vám bude stačit dvoubřitý vrták, který usnadňuje vedení kladiva a okamžitě odvádí odvrtaný materiál z otvoru. Čtyřbřité a další typy se používají spíše pro profesionální práce.

Jaké hmoždinky na vrtání do betonu?

Do betonu se používají kratší plastové hmoždinky. Kratší jsou proto, aby se nemuselo vrtat příliš hluboko, kde už je šance narazit na kovovou výztuž betonu. Existují ještě tzv. natloukací hmoždinky, které drží jen v betonu a používají se především pro přichycení elektrikářských lišt a sádrokartonářských profilů. Další možností jsou kovové rozpěrné hmoždinky.

Na co dát při vrtání do panelu pozor

Vrtání je poměrně hlučná záležitost. Proto kromě nočního klidu, který je od 22:00 do 6:00 hodin, nezapomeňte zjistit, co se o vrtání píše v domovním řádu vašeho paneláku. Pokud jste vlastník bytové jednotky, můžete nahlédnout do stanov SVJ. Běžně je povolené vrtání ve všechny všední dny, některé řády povolují i sobotu.

Jak vrtat do panelu krok za krokem

  • Vyznačte si místo, kde budete vrtat a detektorem kabelů zkontrolujte, jestli tudy nevede elektřina. Pokud zkoušečku nemáte, vypněte v místnosti před vrtáním pojistky a použijte zdroj elektřiny z jiné místnosti.
  • Do zdi udělejte malý důlek (např. špičkou hřebíku), aby vám při začátku vrtání vrtačka neodskočila a nepoškodila omítku.
  • Vrtejte kolmo ke stěně, tím minimalizujete možnost poškození vrtáku i nebezpečí úrazu.
  • Používejte tyčovou zarážku, tzv. hloubkový doraz, kterým regulujete hloubku díry. To se hodí zejména u tenčích vnitřních příček, abyste neprojeli skrz.
  • Čím je materiál tvrdší, tím pomalejší otáčky vyžaduje. Proti přehřívání chraňte kladivo pravidelnými pauzami, ve kterých se ochladí.
  • Pokud narazíte na kovový profil, vypněte příklep a vrtejte za pomoci vrtáku na kov.
  • Při vrtání na pneumatické kladivo nikdy netlačte – bránili byste příklepovému mechanismu správně fungovat a utavil by se vrták.
  • Nezapomeňte odsávat prach z vrtání vysavačem, výrazně to zjednoduší následný úklid.

Přísavky aneb vychytávky bez vrtání

Zejména v koupelně je vrtání spíše adrenalinový sport. Do obkladů, obzvláště pokud jsou slinuté, se vrtá těžce a hrozí, že se odštípnou. Háčky a poličky do sprchového koutu nebo nad vanu ale můžete připevnit i jinak.

  • Nejlevnější variantou jsou přísavky. Na hladkém povrchu drží dobře, ale riziko, že povolí, u nich hrozí. Proto je nepřetěžujte, při pádu by se mohla poškodit vana nebo sprchová vanička. Mnohem vyšší nosnost nabízí přísavky, které připevníte vakuovou pumpičkou.
  • Držáky na ručníky, kartáčky nebo třeba mýdlo můžete na zeď přilepit. Doplňky se prodávají většinou bez lepidla, které musíte dokoupit zvlášť. Další variantou jsou držáky do sprchových koutů, na sprchovou hlavici a podobně, ve kterých je lepidlo už obsažené. Nosnost bývá extrémně vysoká, přesto se dají snadno odstranit, když bude potřeba.
  • Háčky můžete také zavěsit na horní hranu dveří nebo na hranu umyvadlové skříňky. Žádné vrtání ani lepení není potřeba.

Dobrá rada nad zlato

Být ohleduplní vůči svému okolí je chvályhodná vlastnost. Podělte se svými sousedy a dalšími členy společenství vlastníků jednotek o tyto rady a vaše zkušenosti. Určitě je všichni ocení a do vašeho života přinesou klidné víkendy bez zvuků vrtaček. Budete patřit mezi spokojené členy SVJ.

Zaregistrujte se a vyzkoušejte náš portál společenství vlastníků. Náš portál SVJ vám usnadní život. Mějte váš dům v kapse.


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.