Mějte se na pozoru před podvodnými cenami tepla z tepelných čerpadel - 1. díl

Majitelé bytových domů a vlastníci bytových jednotek by měli být ostražití v případě kampaně některých z alternativních dodavatelů elektřiny a jejich podezřele nízkým cenám energií. Tito „energetičtí šmejdi” nabízejí vytápění pomocí tepelných čerpadel jakožto hlavního zdroje vytápění.

Mějte se na pozoru před podvodnými cenami tepla z tepelných čerpadel - 1. díl

Zástupci Pražské teplárenské, do jejíž sítě se ročně připojí 2,5 tisíce nových domácností, upozorňují na fakt, že v těchto letácích jsou uvedeny jen částečné informace týkající se konečné ceny vytápění. Zpravidla jen náklady na elektrickou energii nutnou na provoz vlastního tepelného čerpadla.

Jak poznat energetického šmejda?

Podvodní dodavatelé potom tvrdí, že tepelná čerpadla jsou mnohem výhodnější, ve srovnání s dodávkami teplárenských společností, které poskytují dodávku tepla formou SZTE, a to až o 50 % procent! Ceny teplárenských společností, jako je Pražská teplárenská, poskytující teplo formou SZTE, jsou cenami komplexními. Zahrnují všechny skutečné náklady a řídí se vyhláškami Energetického regulačního úřadu

Na co si dát pozor? Co by měla celková cena za teplo z tepelného čerpadla obsahovat?

  • náklady na palivo – elektřinu pro TČ (pohon kompresoru, pomocná zařízení)
  • investiční náklady na pořízení zdroje
  • náklady na tzv. inženýring (zpracování projektové dokumentace, vyřízení stavebního povolení, vypracování hlukové studie, a další)
  • náklady na stavební a technologické úpravy
  • náklady na údržbu, servis, obsluhu zařízení
  • náklady na navýšení jističů
  • náklady spojené s úvěrem na realizaci zařízení
  • náklady na odpojení od soustavy zásobování tepelnou energií

Kde najít další informace o problematice tepelných čerpadel?

Podobnou problematiku nereálných cen tepla z tepelných čerpadel řeší i Energetický regulační úřad. Odborníci z Pražské teplárenské s vámi celou problematiku rádi proberou, ať už se jedná o srovnání nákladů na teplo, nebo faktorů, které teplo a jeho konečnou cenu ovlivňují. Pokud budete mít o konzultaci zájem, doporučujeme kontaktovat společnost na telefonním čísle 266 751 111 nebo emailem ptas@ptas.cz. Další informace o problematice tepelných čerpadel můžete najít i na webu naseteplo.cz.

Proč je dálkové vytápění pro Prahu důležité? Přečtěte si na Praha čistá.

Kontakt na Pražskou teplárenskou

Nepřehlédněte

Hypotéky mají nižší úrokovou sazbu. Češi chtějí investovat do nemovitostí

„Nejvýhodnější“ nabídky elektřiny a plynu nemusí být vždy výhra

Zdroj foto: Jumpstory.com


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.