Na co se pojistit? Podívejte se na statistiku pojistných událostí za rok 2020

Zajímalo by vás, jaké jsou statistiky pojistných událostí? Jaká je pravděpodobnost, že se vám vrátí odcizené kolo, nebo jak moc nás trápí přírodní katastrofy?

Na co se pojistit? Podívejte se na statistiku pojistných událostí za rok 2020

Správné pojištění už nejednomu z nás zachránilo úspory. Na co se ale pojistit? Kooperativa sepsala nejčastější pojistné události, které v minulém roce musela řešit.

Příroda je nevyzpytatelná. Vedou povodně, krupobití a vichřice

V roce 2020 pojišťovny řešily 83 000 pojistných událostí z povodní, vichřic a krupobití za celkem 3 mld. Kč, což bylo nejvíce za posledních 10 let. Na prvním místě žebříčku podle počtu jsou vodovodní škody, kterých v ČR za rok vznikne přes 40 000 (tzn. denně přibližně 110). Některé škody se přitom mohou vyšplhat také do milionových částek.

Příklad škody

Klientovi v době dovolené praskla přívodní hadička vody do umyvadla umístěného v prvním patře rodinného domu. Unikající voda vytopila celý dům a silně poškodila i nadstandardní zařízení domu. Vyplacené pojistné plnění převýšilo 2 400 000 Kč.

Sázka na dopadení zlodějů většinou nevyjde

V roce 2020 bylo hlášeno v ČR na policii 5 512 případů vloupání do bytů, rekreačních chat a rodinných domů. Počet objasněných případů policií byl u této skupiny nemovitostí v průměru 25 %. Každoročně kolem 5 500 jízdních kol skončí v rukou zlodějů. Průměrná škoda navíc roste díky stále větší popularitě elektrokol. Počet objasněných případů policií v roce 2020 představoval 20,5 %. Ani v těch případech, kdy jsou pachatelé dopadeni, nebývá navrácení odcizených věcí pravidlem.

Příklad škody

Klientům se do jejich bytu vloupal zloděj. Kromě cenností jako jsou prstýnky, řetízky, hodinky, náušnice nebo peníze, odcizil zloděj také vybavení domácnosti a zaměřil se především na věci, které mohl rychle odnést, proto vybral z koupelny parfémy, fény a žehličky na vlasy. Dále odcizil oblečení ze skříní, boty z botníků, sadu nářadí, kterou měli manželé doma v předsíni a spoustu dalších věcí. Vyplacené pojistné plnění bylo 101 500 Kč.

Přečtěte si také:

Pojistěte si dovolenou! Kooperativa nabízí nová COVID pojištění

Pojištění odpovědnosti od Kooperativy

Zdroj foto: Pixabay


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.