Přemýšlíte nad rekonstrukcí koupelny?

Co takhle nové spáry? Spáry v koupelně dostávají pořádně zabrat. Po letech mohou být zašlé, plesnivé nebo vydrolené. Dobrá zpráva je, že přespárování není nijak složité a zvládnete ho i sami. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Přemýšlíte nad rekonstrukcí koupelny?

Zašlé koupelnové spáry ubírají na estetice i sebehezčí koupelně. Pokud v nich jsou navíc i plísně, jedná se o zdravotní riziko, a to už je dobrý důvod, proč se pustit do jejich obnovy. Jak je vyčistit i jak dlažbu vyspárovat znovu se dozvíte v článku určeném všem členům společenství vlastníků jednotek.

Jak na čištění spár v koupelně

Pokud jsou spáry jen znečištěné vrstvou vodního kamene a nikde se nedrolí, můžete je vyčistit parním čističem, speciálním čističem spár nebo vyzkoušet babské rady se surovinami z vaší spíže. Na menší znečištění stačí ocet smíchaný ve stejném poměru s vodou, který na spáry nanesete rozprašovačem, necháte několik minut působit a pak vydrhnete kartáčem. Další možností je smíchat ocet s jedlou sodou, citronem a trochou vody a drhnout tvrdým kartáčem. Pokud ani to nepomohlo, zkuste jim obnovit barvu.

Jak na obnovení barvy koupelnových spár

Nevzhledné spáry v koupelně budou jako nové, pokud na ně použijete obnovovač spár, který najdete v celé škále barev. Obnovovač snadno nanesete pomocí aplikátoru a za hodinu po nanesení můžete už koupelnu používat. Nanášejte ho vždy na umyté a suché spáry, ze kterých jste odstranili veškeré plísně. Některé barvy na spáry v sobě obsahují přímo přípravek, který působí protiplísňově, což vám na nějaký čas usnadní jejich údržbu. Výhoda obnovovačů je jejich poměr ceny a výkonu, za pár stovek budete mít v celé koupelně spáry jako nové.

Oprava zničených spár

V některých případech, kdy je stará spárovací hmota už příliš poškozená, vám nezbyde nic jiného, než ji přespárovat. Je to poměrně zdlouhavá práce, ale není nijak náročná. Raději zapomeňte na bílou spárovací hmotu, jde na ní vidět každá nečistota a vypadá dobře většinou jen s bílými obklady. Nejlepší je volit podobný odstín jako mají dlaždice, protože to prostor krásně sjednotí. Další možností je zvolit kontrastní barvu, kterou dosáhnete zajímavého efektu. Při výběru správné spárovací hmoty je důležité si uvědomit, že ne všechny jsou stejné. Například spárovačky MAPEI jsou známé svou kvalitou a rozmanitostí. Podívejte se na srovnání 3 typů spárovaček MAPEI, díky kterému si dokážete vybrat tu nejlepší pro váš projekt. A jak na samotnou výměnu?

  • První krok spočívá v odstranění staré spárovací hmoty. Nanášení nové vrstvy do nevyčištěných spár raději nezkoušejte, brzy by se vydrolila taky. Hodně popraskaná hmota půjde s použitím speciálního nožíku nebo škrabky na spáry vydrolit poměrně snadno. Škrabka stojí okolo stovky, takže se opravdu vyplatí si ji pořídit. Na odolnější spáry si vezměte na pomoc raději oscilační brusku s nástavcem s vrstvou tvrdokovu. Dávejte pozor, abyste nepoškodili dlažbu nebo obklady.

  • Pokud už nějaké dlaždice poškozené jsou, je před spárováním ideální čas na výměnu. Ve středu dlaždice vysekejte otvor a postupně oštipujte zbytek dlaždice. Než vyměníte kus za kus, vyčistěte důkladně podklad.

  • Zbytky hmoty ze spár vysajte nebo vyfoukejte. Ostatní nečistoty nebo zbytky mýdla odstraňte jakýmkoli domácím čističem.

  • Pomoci gumové stěrky naneste spárovací hmotu, setřete přebytečné množství a vyčkejte pár minut. Poté setřete vlhkou houbičkou veškeré zbytky, které jsou na povrchu dlažby. Po zaschnutí spáry naimpregnujte speciálním nátěrem, který se nanáší štětcem přímo na spáry. Impregnace funguje jako ochrana před vodou a plísněmi.

  • Další možností je spárovat pomocí kvalitních voděodolných silikonů, které obsahují složky zabraňující tvorbě plísní. Jsou pružné, ale zase jsou méně odolné proti mechanickému poškození.

Prevence je základ. Aby nové spáry vydržely dlouho hezké, pravidelně je čistěte přípravkem proti vodnímu kameni nebo i obyčejnou vodou s octem. Ocet navíc působí i proti plísním, které se v koupelnách rády tvoří. Jejich vznik minimalizujete také pravidelným větráním po každém sprchování.

Sousedé.cz - s námi máte domy v kapse

Vytvořili jsme přehlednou platformu pro společenství vlastníků jednotek s cílem ušetřit čas, peníze a nervy. S námi lze dělat správu bytových domů tak, aby se všem dobře žilo. Zjednodušili jsme práci pro správce SVJ a pro výbor SVJ. Jako předseda SVJ budete mít vše důležité na jednom místě, vždy a odkudkoliv dostupné a samozřejmě přehledné. Pro správce SVJ jsme připravili přehledný komunikační kanál, který umožňuje rychlou distribuci dokumentů s garancí přečtení a evidenci závad, která vám ulehčí od starostí s hlášením a řešením jakýchkoliv závad v rámci SVJ.

Zaregistrujte se a vyzkoušejte náš portál SVJ. Zjednodušte si život a využijte online prostředí. Mějte váš dům v kapse.


Mohlo by vás zajímat

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.