Pojištění odpovědnosti od Kooperativy

Pojištění samostatného majetku, tedy jen bytového domu a dalších případných budov, které k bytovému domu náleží, není bez pojištění odpovědnosti za újmu úplné. Ve správně nastavené pojistné smlouvě by pojištění odpovědnosti rozhodně nemělo chybět.

Pojištění odpovědnosti od Kooperativy

Kooperativa pojišťovna na to myslí a nabízí pojištění odpovědnosti šité na míru bytovým domům.

Co všechno takové pojištění zahrnuje?

Vedle základního pojištění již zmíněné obecné odpovědnosti za újmu na věcech, zdraví či životě vzniklou v souvislosti s vlastnictvím nebo držbou nemovitého objektu a pozemku v nabídce najdete i možnost připojištění např. odpovědnosti za věci převzaté nebo užívané, ale především – pojištění odpovědnosti členů orgánů společenství vlastníků nebo členů bytového družstva.

Co jsou orgány SVJ, družstva?

V případě SVJ je to výbor, předseda, kontrolní komise nebo obdobný orgán, u bytových družstev se jedná o představenstvo, kontrolní komisi.

Kdo je odpovědný?

Pojištění není vázáno na konkrétní fyzické osoby – pojištěným je každá fyzická (právnická) osoba, která v době trvání pojištění byla, je a bude členem příslušného orgánu.

Co pojištění kryje?

Tzv. „čisté finanční škody“, včetně škody způsobené uložením sankce SVJ nebo družstvu. Příklady škod:

  • odpovědný člen orgánu nezajistí povinnou kontrolu spalinových cest – společenství/družstvu bude uložena pokuta podle zákona o požární ochraně,
  • odpovědný člen orgánu neuhradí včas daň z nemovitosti – společenství/družstvu bude uloženo penále,
  • odpovědný člen orgánu pozdě uhradí fakturu za služby – dodavatel služeb bude vůči společenství/ družstvu vymáhat úrok z prodlení.

V určitém rozsahu se vztahuje i na odpovědnost za škody „hmotné“ a z nich vyplývající jiné majetkové škody. Příkladem takové škody může být, když například při výkonu povinností člena orgánu společenství poškodí pojištěný z neopatrnosti vybavení kanceláře.

V Kooperativě Vám rádi s nabídkou na pojištění bytového domu pomůžeme a vše důležité vysvětlíme. Navíc v případě komplexního pojištění bytového domu můžete získat zajímavá cenová zvýhodnění. Stačí navštívit kteroukoliv naši pobočku nebo napsat poptávku do poptávkového formuláře zde na portálu sousedé.cz.

Přečtěte si také:

Odpovědnost majitelů bytových domů, členů orgánů

Jak pojistit sportovní vybavení nejen proti odcizení

Kdo hradí škodu za spadlé plechy/tašky ze střechy?

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Vstupní portál bytového domu

Vstupní portál bytového domu

Dnes už nikdo nepochybuje, že bezpečnost bytového domu začíná u jeho vstupních dveří. Vše se ale odvíjí od volby materiálů, kvality zpracování komponent a délky bezporuchového používání podílející se na celkové spokojenosti obyvatel bytového domu. Na jaké aspekty se tedy zaměřit?

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Opět se blíží nejzazší termín pro vyúčtování služeb společenství vlastníků jednotek poskytnutých za předchozí kalendářní rok. Jak má správné vyúčtování SVJ vypadat a jakých chyb se vyvarovat?