Kdo hradí škodu za spadlé plechy/tašky ze střechy?

Při nedávné vichřici se ze střechy našeho domu utrhlo několik plechů, které spadly na ulici. Naštěstí nic nepoškodily, ale zajímalo by mě, kdo by hradil škodu, pokud by nějakou způsobily?

Kdo hradí škodu za spadlé plechy/tašky ze střechy?

Pokud by příčinou vzniku újmy byla pouze vichřice a střecha jinak byla v bezvadném stavu, za škodu, kterou by případně spadlé plechy způsobily, byste neodpovídal. Pokud by k tomu ale přispěl špatný stav střechy, byla by situace zcela jiná. Nový občanský zákoník zavedl s účinností od roku 2014 zpřísněnou odpovědnost vlastníků budov za újmu způsobenou zřícením budovy nebo odloučením její části nejen v důsledku nedostatečné údržby, ale i vady budovy, a to bez ohledu na to, zda ji vůbec měli a mohli zjistit,“ upozorňuje Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa. Například když dojde k uvolnění střešní krytiny, okapu, římsy či jiného stavebního prvku z budovy v důsledku vadně provedené práce. Podobné je to i v případě, kdy například rampouch nebo sníh ze střechy spadne na vozidlo zde zaparkované nebo dokonce zraní chodce na chodníku. Pokud by vlastník nemovitosti neměl sjednané pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti, musel by škodu hradit ze svého. „Každý vlastník nemovitosti by tedy rozhodně měl kvalitní pojištění odpovědnosti zvážit,“ doporučuje Milan Káňa.

Kvalitní pojištění odpovědnosti za újmu zpravidla automaticky zahrnuje i úhradu nákladů právní ochrany. Jde o náklady řízení o náhradě újmy před příslušným orgánem, náklady právního zastoupení klienta v tomto řízení či na jeho obhajobu v trestním řízení před soudem ve všech stupních. I tento právní servis má určitě nemalý význam a napomůže klientům ušetřit citelné výdaje.

Kontakt na Kooperativu

Zdroj foto: Jumpstory.com


Mohlo by vás zajímat