4 tipy pro ekologickou domácnost

Ekologie už dávno není téma jen odpadu a recyklace, ale i nábytku. Máme pro vás několik tipů na udržitelné, ekologicky nezávadné vybavení domácnosti.

4 tipy pro ekologickou domácnost

Přírodní koberce

Hledáte nový doplněk do obýváku, ložnice nebo dětského pokoje? Pokud dobře vyberete, dáte místnosti úplně nový vzhled. Většina současných koberců je vyráběna z umělých vláken. Takový koberec se nedá recyklovat a jednoduše se vyhodí. Jestli chcete jít trochu ekologičtější cestou, zkuste přírodní koberce. Vyrábějí se z přírodní bavlny, nebo třeba mořské trávy. Takový koberec déle vydrží a zároveň příliš nezatěžuje životní prostředí. Další výhodou přírodních materiálů, konkrétně bavlny, je fakt, že snižuje výskyt alergií až o 40 %. Zároveň se i lépe udržují.

Ekologická přikrývka

Pokud nechcete kupovat zbytečné plasty, tak by vás mohly zajímat ekologické přikrývky. Jsou vyráběny z bio materiálů a z recyklovatelného plastu. Tato vlákna podporují oběhovou ekonomiku a zároveň pomáhají životnímu prostředí. Pokud se vám nechce investovat do nových ekologických přikrývek, stačí koupit nějaké vám příjemné a kvalitní, aby vám vydržely dlouhá léta.

Nábytek z masivu

Ekologický nábytek není jen ten, který je vyrobený ze speciálních recyklovaných materiálů. Nábytek má vydržet několik desítek let a stále vypadat jako nový. Oběhová ekonomika není jen o recyklaci, ale i o udržitelnosti. Pro životní prostředí je ekologičtější, když si jednou za několik dekád koupíte novou postel z masivu, než když budete nábytek vyměňovat každý druhý rok. Dalším argumentem proti levnému, nekvalitnímu nábytku je formaldehyd. Tato látka je součástí lepidel na nábytek, která se používají při zpracování dřevotřískových desek. Špatný je hlavně proto, že se vstřebává do kůže a způsobuje alergické reakce, bolesti hlavy, různé záněty a při dlouhodobém kontaktu může vést i ke vzniku rakoviny. Tomuhle všemu se dá zabránit, pokud výrobce pečlivě oblepí všechny hrany. Bohužel tomu ne vždy tak je a výrobce oblepí jen ty pohledové, tedy ty, které vidíme, a zbytek nechá být.

LED nebo klasická žárovka?

Klasické žárovky se se šetřením energie nijak nezaobírají. Dokáží se pěkně rozpálit a nuly na faktuře skákají jako divé. Proto se vyplatí investovat do kvalitního osvětlení. Alternativou mohou být úspornější zářivky, které sice snižují spotřebu elektřiny, ale musíte si dávat pozor, aby se nerozbily. Plní se totiž pro člověka velmi nebezpečnou rtutí. Zároveň se musí vyhazovat do speciálního kontejneru. Nejekologičtější variantou osvětlení představují LED žárovky. Ihned se rozsvítí, nezahřívá svoje okolí, spotřebovává minimum elektřiny a vydrží několik let. Starší typy LED žárovek získaly špatnou reputaci, protože se dlouho zapínaly a na pořádné světlo se často čekalo i několik minut. U současných modelů to ale neplatí.

Pokud se bavíme o ekologii, tak nesmíme zapomenout na úsporu energií! Spočítejte si, kolik můžete ušetřit na Kalkulátor.cz.


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.