1. Přidejte pracovní plochu navíc
Pokud se potýkáte s nedostatkem místa na pracovní desce, není nutné rekonstruovat celou kuchyň, abyste ji rozšířili. Nejlepším způsobem je rozšířit samotnou kuchyňskou linku barovým pultem. Nebo stačí, když si necháte v hobbymarketu uříznout kus pracovní desky ve stejném dekoru a dvě dřevěné či kovové nohy v požadované výšce. S tím si pak už šikovný muž za pomoci vysoce pevného lepidla a vrtačky poradí a prodloužení linky do tvaru L nebo U bude rychle na světě.
Stačí chytrý nápad a místo v kuchyni najednou je. Design: NatAlex 2+2
“Žijete-li v bytě jen dva a kuchyň máte opravdu malou a ještě ke všemu spojenou s jídelnou, můžete jídelní stůl nahradit samostatným vyšším kuchyňským ostrůvkem, u kterého můžete sedět na barových stoličkách. Díky němu vám navíc vznikne i další úložný prostor,” radí Lucie z Biano.cz a dodává: “Další pracovní nebo alespoň odkládací prostor ale získáte i díky úzkému vysokému odkládacímu stolku v rohu nebo prostě jen krájecím prkénkem položeným přes dřez či sporák.”
2. Co můžete, pověste
Vertikálně ukládejte úplně všechno, co jde, uvolníte tak místo v zásuvkách. I sebemenší volná plocha na zdi se hodí, háčky a kompletní závěsné systémy zaberou jen minimum místa. Pořiďte si magnetické lišty na nože a tyče s háčky, které můžete nad pracovní desku přivrtat do zdi nebo do spodní části horních skříněk. Nezapomínejte ani na poličky, i ty malé a úzké vám ušetří místo – můžete na ně umístit třeba koření nebo čaje.
Díky otevřeným policím a vertikálnímu ukládání ušetříte spoustu místa a navíc bude kuchyň působit daleko vzdušněji. Design: toito architekti
3. Zbavte se všeho, co nepoužíváte
Ruku na srdce, kolik věcí, které zabírají cenné místo v kuchyni, opravdu používáte? V domácí pekárně jste pekli dvakrát, odstřeďovač na salát je ještě nevybalený a speciální struhadlo na hranolky ani neumíte používat? Pryč s tím! Když kuchyň pečlivě protřídíte a darujete, prodáte nebo vyhodíte všechno, co pravidelně nepoužíváte, uvidíte, kolik místa najednou máte.
4. Potraviny nenechávejte v původním sáčku
Díky skladování potravin ve vzduchotěsných průhledných nádobách prodloužíte jejich trvanlivost a budete v nich mít větší přehled. Navíc je na rozdíl od rozdělaných sáčků se strouhankou, rýží či moukou můžete jednoduše skladovat na sobě, čímž zase ušetříte další místo v zásuvkách či ve spíži.
Využijte každého volného místa v kuchyni, ať už je sebemenší. Design: studio29
5. Zapomeňte na horní skříňky
Velkým hitem kuchyní jsou momentálně kuchyňské linky bez horních skříněk, které nahradily otevřené police. Do malých kuchyní je takové řešení ideální, protože police nezaberou tolik místa jako skříňky a prostor díky nim působí mnohem vzdušněji. A ač byste to možná neřekli, vejde se na ně více nádobí než do skříněk. “Jen se podívejte, kolik prostoru vám v kuchyňské skříňce zbývá nad hrnky a talíři,” říká Honza z Biano.cz. “Naproti tomu můžete otevřené police na zeď přivrtat blíž k sobě, klidně až úplně ke stropu a nemusíte nutně končit s rohem zdi a naopak můžete pokračovat do tvaru písmene L. Pokud i přesto trváte na horních skříňkách, podívejte se, jestli se vám jedna police nevejde ještě nad ní.”