Časté chyby v návrhu na vklad do katastru nemovitostí

Katastr nemovitostí je veřejný rejstřík, který obsahuje nejrůznější informace o nemovitostech, které jsou v něm evidovány. Vznik, změna nebo zánik práv k těmto nemovitostem je pak účinný až poté, kdy je příslušným katastrálním úřadem do katastru zapsán.

Časté chyby v návrhu na vklad do katastru nemovitostí

Například při koupi bytu musíme nejprve uzavřít s druhou stranou písemnou kupní smlouvu a tu pak spolu s návrhem na vklad vlastnického práva pro kupujícího odnést na katastr. Katastr pak po uhrazení správního poplatku vlastnické právo pro kupujícího zapíše a až tím je změna v osobě vlastníka úspěšně dokonána. V celém procesu však může dojít k nejrůznějším pochybením, která pak znamenají zbytečné průtahy. Pokud si chcete komplikace ušetřit, můžete vše nechat na odbornících, kteří pro vás připraví vše od samotné smlouvy, přes návrh na vklad související práva k nemovitosti do katastru až po případnou úschovu kupní ceny.

Nejčastější chyby

Chyby mohou nastat už v samotné vkladové listině, tj. v listině, na základě které je konkrétní právo k nemovitosti do katastru zapisováno. Nejčastěji se bude jednat o kupní či darovací smlouvu, smlouvu o zřízení služebnosti či zástavního práva, kterou je třeba v jednom vyhotovení připojit k návrhu na vklad. Už jste jistě nesčetněkrát slyšeli či četli, že není dobré spoléhat na volně dostupné vzory smluv na internetu. Zní to sice jako klišé a člověk by si řekl, že na takové smlouvě přeci nemůže být nic až tak těžkého, aby to sám nesvedl, nicméně některé nedostatky v takové smlouvě vám katastr neodpustí. Vkladová listina totiž podléhá ze strany katastrálního úřadu přezkumu, zda splňuje veškeré zákonné požadavky. Jedním z nich je například správné označení dotčených nemovitostí v souladu s katastrálním zákonem, např. pozemek parcelním číslem a katastrálním územím, kde leží (nelze tedy nemovitost označit dle vlastního uvážení).

Další častou chybou jsou pak chybějící údaje o nemovitostech, k nimž je navrhován zápis práva, přičemž doplnění těchto údajů by znamenalo nepřípustné rozšíření návrhu na vklad (je třeba rozdíl v tom, jak vymezit bytovou jednotku, která vznikla ještě dle starého zákona o vlastnictví bytů a jak naopak jednotku vzniklou již dle nového občanského zákoníku). A pokud byste třeba chtěli darovat nemovitost manželům, nezapomeňte v darovací smlouvě jasně vymezit, jestli jim jí darujete do společného jmění manželů nebo jako podílovým spoluvlastníkům, jinak budete mít na katastru taktéž problém.

Může se také stát, že dojde k rozporu mezi údaji ve vkladové listině a v samotném návrhu na vklad. Katastrální úřad je v takovém případě vázán návrhem na vklad a pokud údaje v návrhu a vkladové listině nekorespondují, nemůže takový návrh na vklad povolit. Například u bytových jednotek vymezených dle dříve platného zákona o vlastnictví bytů je spolu s jednotkou převáděn i podíl na pozemku, který k jednotce patří. Pokud by byl tento podíl uveden v návrhu na vklad, ale ve vkladové listině nikoliv, katastrální úřad vklad práva neprovede. Nebo naopak, ve vkladové listině je uvedena bytová jednotka včetně spoluvlastnických podílů na všech souvisejících pozemcích (pozemek, na němž se dům nachází a další související pozemky, např. zahrada), avšak v návrhu na vklad spoluvlastnický podíl již chybí. To se může stát poměrně snadno, pokud je související pozemek zapsán na jiném listu vlastnictví než samotná jednotka. V interaktivním formuláři návrhu na vklad je pak nutné spoluvlastnický podíl na souvisejícím pozemku doplnit ručně, na což se snadno zapomene.

Neodstranitelné vady a další postup

Výše popsané vady jsou tzv. vady neodstranitelné a katastr nemovitostí v jejich důsledku navrhovaný vklad nepovolí. Katastr nemovitostí vás v této souvislosti poučí, že můžete vzít svůj návrh na vklad zpět, s čímž musí souhlasit všichni účastníci. Jedná se o rychlejší způsob, než čekat na rozhodnutí katastrálního úřadu o zamítnutí návrhu na vklad, jelikož po něm pak běží dvouměsíční lhůta pro podání správní žaloby, kterou nelze nijak zkrátit a až po jejím uplynutí lze podat opětovný návrh. Pokud tedy vezmete návrh na vklad zpět, je třeba následně opravit vady vkladové listiny či návrhu a podat vše na katastrálním úřadu znovu. Bohužel se nevyhnete ani opětovné úhradě správního poplatku, který za návrh na vklad práva činí od 1. 1. 2020 již 2000,- Kč.

Odstranitelné vady

Existují i vady, které lze na výzvu katastrálního úřadu odstranit. Například když podpis na vkladové listině nebude úředně ověřen, je možné se dostavit na katastrální úřad osobně a uznat podpis za vlastní. Pokud by však listinu některý z účastníků nepodepsal vůbec, jedná se o vadu, kterou v rámci vkladového řízení odstranit nelze. Napravit lze i to, když neuhradíte spolu s podáním návrhu na vklad správní poplatek, můžete tak učinit dodatečně na základě výzvy katastrálního úřadu.

Pokud si tedy budete chtít ušetřit zbytečné nervy při nakládání s vaší nemovitostí, můžete si u nás buď vybrat některý z balíčků služeb nebo vám připravíme službu přesně na míru vaším potřebám.

Zdroj foto: www.pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.