Co vás bude čekat při rekonstrukci bytové elektroinstalace?

Stará elektroinstalace už nesplňuje moderní standardy? Než se pustíte do její rekonstrukce elektroinstalace, pojďte se podívat, co si můžete rozhodnout sami a na co potřebujete odborníka.

Co vás bude čekat při rekonstrukci bytové elektroinstalace?

Plánujete rekonstrukci elektroinstalace? Pokud bydlíte ve starším bytě nebo domě, dříve nebo později se tomu nevyhnete. Zásuvkové okruhy jsou na dnešní poměry poddimenzované, a tak se může stávat, že neunesou zátěž tolika spotřebičů a v lepším případě jen vypadnou pojistky. Spoustu věcí můžete naplánovat sami, samotné práce je potřeba svěřit odborníkům. Technik zhodnotí stav stávající elektroinstalace. A podle zjištění, jaké spotřebiče v domácnosti budete využívat. Podle toho navrhne vhodné řešení a předběžnou cenu.

Ve stěně nebo v liště?

Protože výměna elektroinstalace obnáší poměrně hodně zásahů do stěn, je vhodné byt vyklidit a případně spojit i s dalšími rekonstrukčními pracemi. Štukování a malování bytu se nevyhnete. Pokud chcete minimalizovat stavební práce, můžete vést elektroinstalaci lištami. Je to levnější, ale také méně estetické a náchylnější na poškození.

Jak rozdělit obvody

Doporučuje se mít v každé obytné místnosti přinejmenším dva obvody, jeden na světla a jeden na zásuvky, které jsou jištěné samostatně. Každý z obvodů může být určený pro více místností. Namáhané místnosti jako kuchyně a koupelna by ale měly mít každá samostatný obvod. Hlavní rozvaděč s jističi je pak standardně umístěn nad vstupními dveřmi. Vždy musí být na viditelném místě a nesmí být zavřený ve skříni.

Kolik zásuvek je akorát?

Přemýšlejte, kde všude se vám budou hodit zásuvky. Vždy je lepší mít nějakou navíc, než pak řešit přívod prodlužovačkou nebo v horším případě dalšími stavebními pracemi. Dobré je mít více zásuvek u pracovního stolu i u postele, kde budete mít zapojené světlo a nabíječky. Pokud nechcete kabel k routeru či k televizi vést dodatečně lištami, rovnou zabudujte datovou zásuvku.

Lepší více než méně – osvětlení nepodceňte

Obvod pro světla lze vyřešit snížením stropu. Pokud zvolíte možnost sádrokartonových podhledů, popřemýšlejte nad tím, jestli neoceníte i zvukovou izolaci v podobě minerální vaty, kterou pod sádrokarton lze vložit. S osvětlením si můžete pohrát; kromě klasického středového osvětlení v podobě lustru můžete doplnit bodovky, které zajistí rovnoměrné osvětlení celé místnosti. Při volbě takzvaného smart osvětlení můžete ovládat jednotlivé prvky i za pomoci telefonu. Další možností jsou vypínače se stmívači, díky kterým si nastavíte intenzitu osvětlení. Do chodeb a předsíní zauvažujte nad pohybovým čidlem, které světlo zapne a vypne automaticky. Praktickým řešením osvětlení jsou i různé LED pásky.

Světlo ale nemusíte mít jen pevně zabudované, pohrát si s ním můžete i vhodným rozmístěním doplňkového osvětlení jako jsou stojací lampy nebo lampičky ke čtení. Jen promyslete, kde budou umístěné, abyste nemuseli kabel táhnout daleko.

Na detailech záleží

Do prací můžete zahrnout i další věci, jako je ozvučení místnosti. Kabely můžete tedy rovnou vést vysekanými drážkami ve stěně, schovat pod lišty nebo do podhledu a reproduktory připevnit napevno do zdi. Do podhledu lze zabudovat i projektor. Jen je potřeba počítat s tím, že výměna nebo oprava takto zabudovaných spotřebičů bude náročnější.

Tip redakce: Plánujete rekonstruovat kuchyň? Máme pro vás pár tipů, na co si dát pozor!


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?