Fasáda je vizitkou každého domu

Chcete-li, aby váš domov opět vypadal jako nový, musíte se zaměřit nejen na interiér, ale také na exteriér. I venkovní části je potřeba pravidelně čistit a věnovat jim důkladnou péči. Na fasádách se kromě znečištění běžného, tedy pokud dům stojí u prašné ulice nebo se nachází v lokalitě s vyšší mírou znečištěného ovzduší, mohou objevit znečištění kvůli mikroorganismům, kterým se daří ve vlhkém prostředí bez dostatku slunečního záření. Nejčastěji se jedná o řasy, mechy, plísně a lišejníky. Ve vlhku s nedostatkem slunce nestíhají zdi pořádně proschnout, velice často bývá viditelně postižená severní strana domu.

Fasáda je vizitkou každého domu

Proč fasádu čistit?

Pravidelné čištění a ošetřování fasád je nezbytnou součástí údržby každého bytového domu a to z několika důvodů.

Můžeme zmínit stránku estetickou, kdy pohled na znečištěnou fasádu nedělá radost nikomu z nás. Čištění a ošetření fasády prodlužuje životnost omítek, při správně provedené impregnaci nedochází k degradaci mrazem. Fasáda je mnohem odolnější proti povětrnostním vlivům. Sníží se tvorba řas, plísní a lišejníků. Fasáda se mnohem méně špiní.

Čištění fasády pomůže i v interiérech – v bytech se bude méně prášit. Nemůžeme opomenout ani zdravotní hledisko, protože fasáda zarostlá mikroorganismy a znečištěná špínou se stává potencionálním zdrojem alergenů. Mikroorganismy, tedy řasy, černé plísně a jejich spóry, jsou škodlivé pro zdraví člověka. Šíří se vzduchem kolem celého domu, pronikají i dovnitř a vytváří zvlášť nevhodné podmínky pro malé děti a starší lidi.

Čištění fasády Vám pomůže i s odstraněním grafitti. Žádané jsou i antigrafitti nátěry, které pouličním umělcům značně tvorbu znepříjemní.

Jaké jsou možnosti?

V rámci našeho klientského servisu nabízíme služby odborného technika, který si s Vámi sjedná osobní schůzku a zhodnotí stav a míru znečištění nemovitosti. Na místě odebere vzorky a na kousku fasády Vám ukáže, jak by mohla fasáda po čištění vypadat. Dále navrhne vhodný postup a řešení, zda fasádu stačí pouze vyčistit a naimpregnovat nebo bude potřeba realizovat i nový nátěr fasády.

Je již na klientovi, zda doporučený postup dodrží či nikoliv. Možností, jak ošetřit fasádu je nespočet, proto se snažíme klientovi navrhnout co nejpřehlednější řešení.

Ošetření a mytí fasád, zvlášť u zateplených domů, by se mělo správně opakovat jednou za 5-8 let.

Pro nezávaznou studii proveditelnosti nás neváhejte kontaktovat.

Pavlína Večeřová

Toman finance group, s.r.o.

+420 730 954 602

www.tomanfinance.cz


Mohlo by vás zajímat

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Opět se blíží nejzazší termín pro vyúčtování služeb společenství vlastníků jednotek poskytnutých za předchozí kalendářní rok. Jak má správné vyúčtování SVJ vypadat a jakých chyb se vyvarovat?

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!