Hledáte nového domácího mazlíčka? A co něco trochu exotického?

Česko je sice státem pejskařů, ale co takový had nebo papoušek? Ne každý má chuť svého miláčka denně venčit, nebo luxovat jeho chlupy, proto se rozhodne pro něco trochu exotičtějšího. Exotická zvířata mají svoje pro i proti, proto vám představíme nejdostupnější exotické mazlíčky a jejich chov.

Hledáte nového domácího mazlíčka? A co něco trochu exotického?

Ještěrky

Nejideálnějším plazem do bytu jsou gekoni, užovky nebo agama. Taková zvířátka potřebují prostorná terária a dostatečnou vlhkost, zároveň jsou to ale šikovní „útěkáři”. Pro jejich spokojený život nestačí malé terárium, ale požadují docela velký prostor. Když vám utečou, tak se hodně špatně hledají. Většina ještěrek a hadů požaduje živou stravu. Vy jste možná schopni dávat ještěrkám cvrčky nebo malé myšky, ale co se stane, když vám utečou? Bude vám cvrkat celý dům a vy budete běhat po sídlišti se síťkou.

Ježci

Ježci jsou relativně nenáročná zvířata, která jsou do bytu ideální. Stejně jako hadi a ještěrky mají rádi cvrčky, ale i moučné červy. Jejich stravu můžete doplňovat speciálními granulemi pro ježky a čerstvým ovocem nebo zeleninou. Mnoho lidí krmí ježky kočičími granulemi, což je velmi nevhodné, protože kočičí kapsičky neobsahují dostatek živin. Co se týče toho, kde bude ježek bydlet, obecně se nedoporučují klasické klece pro morčata nebo králíky, a to z toho důvodu, že se tam ježci mohou snadno zaseknout.

Ježci

Ježci jsou noční zvířata, proto není úplně ideální mít je v ložnici. Vhodným doplňkem do klece je velké kolo na běhání, které známe hlavně od křečků. Pokud nebudou mít dostatek pohybu, tak ztloustnou a budou v depresi. Zároveň je důležité, aby měli k dispozici dostatek domečků, nebo něčeho podobného, kam se budou moct schovat. Ježci vyžadují pozornost jako každé jiné zvíře, musíte se s nimi mazlit, mluvit na ně, jinak budou smutní, nebo budou dělat neplechu. Jsou hákliví na zimu, pokud teplota v místnosti rapidně klesne, mohou začít hibernovat a zemřít.

Papoušci

Papoušci jsou na druhou stranu relativně problematičtí mazlíčci, co se chovu v bytovém domě týče. Mnoho běžně chovaných papoušků je známých svým hlasitým skřekem. Zároveň jde ale o velmi chytrá zvířata, která se nechají mazlit a milují svého majitele. Papoušci často trpí tzv. separační úzkostí, stejně jako třeba psi a kočky. Trpí, když jejich páníček není doma, a potom vyvádějí. S tímto se rozhodně dá pracovat, ale papoušek nebude nikdy úplně potichu.

Jak utišit vašeho papouška?

  • Používejte pozitivní odměny. Pokud je papoušek hlasitý a vyžaduje pozornost, zkuste ho ignorovat a odejděte. Odměňujte ho, když je potichu a v klidu. Papoušek se naučí, že dostane odměnu, jak ve formě jídla, tak vaší pozornosti, jen když bude v klidu.
  • Papoušci v divočině volají po svých přátelích, když je dlouho nevidí, a s vámi se budou chovat stejně. Když odejdete na delší dobu do jiné místnosti, zkuste na papouška občas zavolat, aby věděl, že není sám.
  • Papoušci nadávají, když jsou unavení. Stejně jako lidé. Udržujte pravidelnou rutinu a dopřejte svému papouškovi plných 12 hodin spánku.
  • Neizolujte ho! Papoušek vyžaduje vaši společnost. Jeho klec umístěte někam, kam chodí hodně lidí, a přes den za ním občas zajděte, nebo umístěte bidýlko k vám do místnosti.

Hadi

Hadi jsou na první pohled relativně nenároční mazlíčci. Přeci jen jsou potichu a spokojeně se plazí v teráriu. Takový had potřebuje velký prostor a dostatek světla a vlhka (hlavně v období svleku) a to není úplně nejlevnější. Nejlepšími hady pro začátečníky jsou Hroznýš královský, Krajta královská nebo klasická česká Užovka. Nejsou jedovatí a k chovu nepotřebují nic moc speciálního. Dají se krmit i zmraženými myšmi. Hadi jsou ale mistři útěkáři – protáhnou se i těmi nejmenšími skulinami a zalezou si někam, kde byste je rozhodně nečekali. Už se párkrát stalo, že nebohého člověka vyděsila krajta ve stoupačkách. Většinou se ale schovávají tam, kde je hodně tepla a málo místa.

Pavouci

Že byste si pavouka do domu dobrovolně nikdy nevzali? Pro někoho jsou ale nejoblíbenějším domácím mazlíčkem. V domácím prostředí se chovají například různé druhy sklípkanů. Tito neobvyklí mazlíčci jsou nenároční na chov. Stačí jim pohodlné terárium s dostatkem světla a vlhka (hlavně když svlékají starou kůži). Dospělí sklípkani jedí jen jednou, maximálně dvakrát týdně. Musíte ale dávat pozor, jestli se v teráriu netvoří plíseň, ta by mohla pavouka zahubit. Pokud pavouka chcete vzít na ruku a „pomazlit se s ním”, odborníci obecně doporučují pevnou, koženou rukavici. Někteří pavouci totiž v ohrožení vystřelují žahavé chloupky, které sice nejsou jedovaté, ale můžou způsobit různé nežádoucí, nebo alergické reakce na kůži. Pokud utečou, nehledají se úplně snadno, proto si pro klid vašich sousedů terárium pořádně zabezpečte.

Prasata

Prasata

Chov prasete v domácnosti už není podivnost, ale naprosto normální věc. Hodně Pražanů se jistě setkalo se slavným prasetem Karkulkou, které spokojeně cupitá po Praze 5. Její majitelka dokonce založila Český klub prasátek chovaných v domácnosti. Prase je chytřejší než pes a tvoří dobrého mazlíčka. Prasátko se ale rozhodně nehodí k dětem. Je velmi čistotné. Dokonce se rychle naučí vykonávat potřebu na určeném místě (jako je třeba kočičí záchod). Velkým zádrhelem je ale jejich zvědavost a vrozená nenasytnost. Nemůžete ho doma nechat samotné, protože udělá takový nepořádek, jaký si ani neumíte představit. Pokud provedete nějaký „výchovný zločin” je téměř nemožné prasátko převychovat. Zároveň je třeba podotknout, že miniprasátka, jako vidíte na internetu, neexistují. Za miniprasátko se považuje prase, které v dospělosti váží třeba 100 kg. Prasátka chovaná na mazlíčky nemají žádné rodokmeny, proto nikdy nevíte, jak moc vám váš miláček vyroste. Také je důležité prasátko chované „na mazlíka” nechat označit a zaregistrovat do speciálního registru.

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.