Instalace venkovních rolet v Neratovicích v SVJ 28.října

Rozhovor poskytl s laskavým svolením pan Zdeněk Žižka

Instalace venkovních rolet v Neratovicích v SVJ 28.října

Můžete nám v krátkosti představit Váš dům a jeho obyvatele

Obhospodařujeme přibližně 70 bytových jednotek ve třech vchodech. Složení obyvatel našeho domu jsou přibližně 60% v produktivním věku a 40% lidí v důchodovém věku.

Jaký byl běžný život ve Vašem domě před pořízením venkovních rolet?

V první řadě je tady silnice, po které jezdí autobusy do Prahy. Tady blízko je zastávka, kde ty autobusy zastavují a pak se zase rozjíždí. Ta silnice je frekventovaná i osobníma autama. V 7 hodin ráno a v 16 hodin odpoledne je tady takový provoz, že se tu nedá v podstatě silnice přejít. To byl takový první impulz. Další impulzem byl běžný život obyvatel našeho domu, tedy přesněji život obyvatel zejména v 7. patrech a v garsonkách. Tam západní strana neustále topí a není kam před tím utéct. Je tam pak nesnesitelně od 13 hodin až kolikrát do 21 do večera, když je léto. Třetí podnět byl, že jak garsonky, tak byty 3+1 jsou situované tak, že jsou nasměrované na Milešovku. Dům z té strany čelí náporům větru a počasí si tam kolikrát prostě dělá v podstatě, co chce.

Jak vznikla myšlenka pořízení venkovních rolet? Kdo s tím přišel?

Ten nápad jsem dostal já, protože když jsem zakládal SVJ, tak tady je většina bytů vlastnických a my měli obrovský problém s družstvem, aby se vůbec SVJ založilo. Proto jsem venkovní rolety použil jako lákadlo, abych je vůbec dostal na schůzi a aby bylo možné SVJ založit. Bylo to společné téma, protože ten vítr a vedro vadilo úplně všem. Nabídl jsem jim rolety z peněz, které nikdy od družstva nedostanou.

To je hezké. A jak jste vlastně Vy sám získal povědomí o předokeních roletách?

Poprvé jsem si všiml venkovních rolet na domku mého souseda, který si rolety pořídil na jižní okna svého domu. A tak jsem měl Vaši práci na očích přímo ze své ložnice každý den.

Jak dlouho probíhala jednání okolo pořízení venkovních rolet? Byly všichni zajedno?

Když jsme to řešili poprvé, jeden ze vchodů se postavil spíše proti a rolety nechtěl. Jenže já jsem se tím nenechal odradit a všechny jsem obešel a vysvětlil jim přínos venkovních rolet a rozbil jejich obavy. V první fázi byla tedy anketa, ze které se vrátila asi jen polovina lístků. Ale jak jsem uvedl, tak po osobních rozhovorech byly rolety odhlasovány.

Mezi kolika firmami jste se rozhodovali? Co rozhodlo pro naši firmu Almma s.r.o.?

Určitě, určitě. Byly to 4 nabídky. Ale shodou okolností se mi podařilo poptat Vaši firmu vlastně dvakrát. Jednou napřímo a jednou přes Vašeho obchodního partnera, za což jsem to od svých kolegů pak pěkně schytal. Jeden dodavatel přišel s daleko nižší cenou než Vy. Z toho vidíte, že nebyla klíčovým kritériem pouze cena. Ze svých životních zkušeností však dobře vím, že nízká cena není zpravidla to nejlepší. To si moc dobře uvědomuju, protože já sám jsem řemeslník. Nemůžu si dovolit oslovit nějakého pana Zahrádku (náhodně vybrané příjmení), který mi udělal nabídku o několik stovek tisíc levněji, aby mi dodal rolety a motory z Číny a pak ho sem budu každej týden nahánět a on potom zruší firmu a co já budu potom dělat?! Něco podobného jsme tu zažili s instalací oken.

Jaký byl Váš první dojem z jednání s naším obchodním zastoupením?

Pan Čtvrtník byl naprostý profesionál. Narovinu řekl co je a není možné – to mám rád. Vyvedl mě z omylu, když jsem si myslel, že by stačily rolety na ruční ovládání. Bohužel realizace zateplení byla udělaná tak, že nebylo možné zrealizovat ruční ovládání rolet, protože byl překrytý rám okna z venku zateplením. Dneska jsem rád, že to tak je, protože vidím, že motory jsou lepší způsob ovládání. A o tom, že tady žijí taky starší lidi, kteří by ty rolety ručně možná ani neutáhli nemluvě.

Jak obyvatelé bytových jednotek hodnotili spolupráci s naší firmou? Konkrétně mám na mysli zaměření okenních rolet a následnou montáž.

Já osobně jsem u zaměření nebyl, ale byla tam moje manželka. Pán, který u nás zaměřoval, byl podle mé manželky naprosto profesionální, stejně jako montáž. Ze své praxe vím, že pokud není žádný nespokojený telefonát, tak probíhalo vše v pořádku. A to byl i tento případ. Montáž za mě proběhla také v pořádku. Snad jen jediný úsměvný problém byl, že u mě jste zapomněli s okenní sítí, která byla ve standardu. Manželka mi hned volala, že já jsem byl jediný ze 46, kdo nedostal síť. Ale to se může stát. Vše jste vyřešili do 3 dnů, takže v době montáže celku jsem už síť měl a já jsem spokojen.

Už máte nějakou zpětnou vazbu od obyvatel domu na nainstalované venkovní rolety?

Zatím ještě nebylo horko, takže jedem z největších přínosů venkovních rolet jsme ještě nemohli vyzkoušet stejně jako velký vítr. Přišlo už mi ale několik pozitivních ohlasů na to, že se snížil hluk a že se teď v klidu vyspí.

Zdroj obrázku: Almma s.r.o.

Více o Almma s.r.o.


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.