Grilování neodmyslitelně patří k létu. Co když ale nemáte zahradu ani chalupu, kde byste si mohli grilovaný pokrm připravit? Nebojte, jde to i na balkoně. Jaké podmínky byste měli dodržet a jaké druhy grilů jsou nejvhodnější?
Co na grilování říká legislativa?
Grilování v panelácích není v zákoně specifikováno. Občanský zákoník se k problematice vyjadřuje následovně: *„*Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku.“ To znamená, že občasné grilování je v pořádku, kdybyste ale měli potřebu gril rozpalovat denně, pravděpodobně to problém už bude.
Ohleduplnost na prvním místě
Kouř, který se line sousedům do prádla není to pravé pro pěstování dobrých vztahů. Než se do grilování pustíte, přečtete si raději i domovní řád, jestli se k němu vyjadřuje. Pokud žádnou zmínku nenajdete, znamená to, že je u vás grilování povolené. Má to ovšem svá ale. Zárukou dobrých vztahů je ohleduplnost. Vždy bude lepší, když sousedy o svých záměrech budete včas informovat.
Jaký gril je vhodný na balkon?
Pokud zvolíte elektrický gril, nemusíte řešit případný kouř. Pozor ale na to, jestli je vámi vybraný gril vhodný pro venkovní použití. Pokud ano, prostě natáhněte prodlužovačku a grilujte. Gril po použití ale nikdy nezapomeňte uklidit zpět dovnitř.
Na trhu jsou i přenosné plynové grily, které také nekouří a jsou proto na balkon naprosto ideální. Za nevýhodu elektrických a plynových grilů by se dala považovat chuť, která se liší od pokrmů připravených na ohni.
Další možností, díky které si budete moct užít nezaměnitelnou chuť pečeného masa nebo zeleniny, jsou takzvané bezkouřové grily na dřevěné uhlí. Uhlí je umístěné pod roštem v zásobníku, který ho chrání před odkapávajícím tukem.
Jestli je gril vhodný pro použití na balkoně se dozvíte i v návodu na použití. Pozor si ale dejte, pokud máte malý balkon obložený dřevem nebo zastíněný bambusovou rohoží či jinými hořlavými materiály, které by z hlediska požární bezpečnosti mohly být problém.
Tipy závěrem
Gril pro větší pohodlí umístěte na stolek. Pokud máte dlážděný balkon, můžete ale grilovat i na zemi. I bezkouřový gril může začít kouřit, pokud použijete hodně tuku. Doporučujeme proto s tukem šetřit a při grilování masa použít vysokou poklici, která nejenže zredukuje kouř, ale urychlí přípravu pokrmu a maso zůstane šťavnatější.