Jak je to s aktuálními kurzy měn od války na Ukrajině?

Válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou kromě jiných dopadů pořádně zamíchal se světovou ekonomikou. Stranou nezůstaly ani měnové kurzy. Čeho jsme byli v posledních týdnech svědky?

Jak je to s aktuálními kurzy měn od války na Ukrajině?

Co má vliv na měnové kurzy?

Kurzy národních měn se vyvíjejí na základě mnoha ukazatelů. Existují také různé režimy kurzu národní měny. Nejčastěji jsou měnové kurzy v režimu volného pohybu (floating). V takovém případě kurz určují tržní mechanismy na bázi nabídky a poptávky.

Protikladem je kurz pevně navázaný na jinou měnu (pegged). A samozřejmě existuje i mnoho režimů mezi těmito dvěma extrémy, kdy je kurz např. ponechán ve volném režimu, avšak v případě potřeby do jeho vývoje zasáhne centrální banka intervencemi.

Zprávy zaplnil pád rublu

Každý, kdo dění související s válkou na Ukrajině sleduje, zcela jistě zaznamenal zprávy o poklesu hodnoty ruského rublu. Jaké byly příčiny tohoto pádu?

Západní země v reakci na ruskou agresi uvalily na ruský stát ekonomické a politické sankce. Z tohoto důvodu bude pro velkou část světa mnohem obtížnější v Rusku podnikat a obchodovat s ním. Značně podlomena byla již tak křehká důvěra v ruský stát. Navíc došlo ke zmrazení aktiv centrální banky.

Všechny tyto kroky způsobily, že se ruský stát, který je do značné míry závislý na západních technologiích a kapitálu, ocitl v ekonomické izolaci. Z toho důvodu došlo k masivnímu vychýlení kurzu – na trhu převažovala snaha rubl prodat, nebyl přitom dostatečný zájem o jeho nákup. A ruská centrální banka kvůli zmrazení značné části svých aktiv nemohla podniknout kroky, které měnu před pádem ochrání.

Klesaly i měny východních států EU

V reakci na ruskou invazi na přelomu února a března citelně oslabovaly i měny východních států EU, které nepoužívají euro. To platí i o České republice, podobně jako o sousedním Polsku. Investoři v obavách o stabilitu těchto zemí ztratili zájem o korunu a polský zlotý. Místo toho svá aktiva přesouvaly do měn, které jsou považovány za bezpečnější. Centrální banky obou zemí na tento vývoj zareagovaly intervencemi ve prospěch svých měn. Výrazný pokles národní měny by totiž mohl mít negativní dopady na ekonomiku – například v podobě růstu cen dováženého zboží.

Které měny jsou bezpečné?

Existují i měny, které historicky slouží jako tzv. bezpečné přístavy. Investoři se proto z „menších“ měn v době ekonomické nejistoty uchylují právě k nim. V první řadě jde o švýcarský frank, za zmínku ale stojí i americký dolar, euro nebo třeba japonský jen.


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Účetní závěrka v SVJ prakticky

Webinář: Účetní závěrka v SVJ prakticky

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ.