Jak může SVJ získat vhodného dodavatele elektřiny? Pomůže internetová aukce

Přišlo vaše SVJ o dodavatele elektřiny či plynu pro váš bytový dům a nyní zoufale hledáte nového? Děsí vás ceny, které si účtuje dodavatel poslední instance? V současné době se jistě vyplatí na nic nečekat, ale aktivně vyhledat nového dodavatele energií, který vás před extrémně drahými cenami ochrání. Díky elektronickým aukcím lze vybrat dodavatele, který vás nenechá na holičkách a ještě za tu nejvýhodnější cenu. Jak taková aukce vlastně funguje a jak se do ní může i vaše společenství vlastníků jednotek přihlásit?

Jak může SVJ získat vhodného dodavatele elektřiny? Pomůže internetová aukce

Cena elektřiny a plynu roste

Energetická krize drtí vlastně všechny. Štěstí mají snad jen ti, kteří včas ulovili fixované ceny na co nejdelší období. Cena elektřiny i plynu totiž roste a s největší pravděpodobností růst bude i nadále. Na vině je jednak stále se zvyšující cena tzv. emisních povolenek, které si musí pořizovat všichni velcí znečišťovatelé, včetně elektráren. Elektřina se doposud stále z převažující části vyrábí z uhlí, což má na klima extrémně špatný dopad. Tato výroba bude stále dražší, protože se tímto způsobem vyvíjí tlak na to, abychom od výroby elektřiny z uhlí ustoupili. Obnovitelné zdroje stále nejsou k dispozici v takové míře, jak bychom si představovali, a tak nám ještě nějakou dobu nezbude než elektřinu vyrábět z uhlí. Jako mezistupeň k výrobě elektřiny pouze z obnovitelných zdrojů se nyní využívá také plyn. Elektrárny se přebudovávají na plyn, ten se ale u nás netěží a jsme tedy závislí na jeho dodávkách z jiných států, v současné době prakticky pouze z Ruska. To v poslední době kohoutky plynovodů výrazně přiškrtilo, zásobníky plynu byly přitom před topnou sezónou prázdné. A tak ceny opět letěly nahoru. Ačkoliv by se měly dodávky plynu navýšit, nějaký výrazný pokles ceny asi nelze očekávat. To vše ovlivňuje cenu energií a tak prognóza je bohužel stále nepříznivá a očekává se růst.

Zoufalí odběratelé u dodavatele poslední instance

Tato situace u nás zapříčinila krach hned několika dodavatelů. Nejvíce od Bohemia Energy a dalších dodavatelů, kteří patřili do této skupiny. Tito dodavatelé nejprve bezprecedentně vypověděli svým odběratelům smlouvy s fixovanými cenami a nabídli jim pouze tarif s cenami závislými na burze elektřiny a plynu a poté oznámili, že s dodávkami elektřiny i plynu končí docela, protože firma nemá na nákup energií za vysoké ceny dostatečné prostředky. Pro zákazníky tohoto dodavatele to mělo zcela katastrofální důsledky. Skončili totiž okamžitě v režimu dodavatele poslední instance, který jim předepsal velmi vysoké ceny, které odpovídaly těm, za které se nakupuje elektřina a plyn v současné době na burze. Odběratelé museli platit ke svému překvapení několikanásobné zálohy a seznali, že je pro ně klíčové najít co nejdříve vhodného dodavatele energií a z režimu dodavatele poslední instance odejít co nejdříve. Bohužel, najít nového dodavatele není vůbec snadné. „Mnoho dodavatelů v současné době nepřijímá nové zákazníky, nebo nabízí opravdu velmi vysoké ceny. Obrací se na nás neustále mnoho zoufalých bývalých zákazníků Bohemia Energy, kteří nemají na to, aby platili nynější obrovské zálohy. Pomoci jim není v této situaci opravdu snadné,“ upozorňuje Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo ve společnosti Kalkulátor.cz, která srovnává ceny dodavatelů energií.

Elektronické aukce pomohou

Společenství vlastníků, které si původně nechávalo dodávat energie od Bohemia Energy či jiných zkrachovalých dodavatelů, se ocitlo v nezáviděníhodné situaci. Kde získat dodavatele elektřiny a plynu, který bude dodávat za rozumné ceny, a jak co nejdříve odejít z režimu dodavatele poslední instance? Řešením pro tato SVJ jsou internetové aukce energií. Ty totiž umožňují, aby se spojili ti, kdo mají společný zájem, tedy nízkou cenu elektřiny a plynu, a snažili si společně vyjednat co nejvýhodnější podmínky. Právě takové služby nabízí E-Aukční portál, který nabízí možnost pořádání elektronických aukcí již několik let. Prostřednictvím elektronické aukce je možné donutit dodavatele, aby bojovali o zákazníky a nabídli jim tak nejlepší cenu na trhu. Základem je speciální software, který umožní pořádání aukcí transparentně, pružně a rychle. Scénář je jednoduchý. Do aukce se přizvou spolehliví a prověření dodavatelé, kterým se dopředu sdělí podmínky aukce, tedy podmínky nové smlouvy, vyvolávací cena za komoditu a stálý měsíční poplatek jsou stanoveny před začátkem aukce a pravidla jsou stejná pro všechny dodavatele. E-Aukční portál nastavuje smlouvu sjednanou na 2 roky bez možnosti prodloužení nebo navýšení cen ze strany dodavatele. Zákazník má tedy stoprocentní jistotu fixované ceny po celou dobu odběru.

Transparentní a snadné

A jak samotná aukce probíhá? Vše se děje na internetu. Na rozdíl od běžných aukcí, kdy se vyvolávací cena zvyšuje, v internetové aukci energií se cena naopak snižuje. Jednotliví dodavatelé totiž naopak podhazují a vyjadřují tak, za kolik by byli ještě ochotni společenství vlastníků energie dodávat. Podmínky aukce jsou pro všechny stejné, vše se děje transparentně a není možné nějak bokem ovlivňovat výsledky. Poté, co se vysoutěží vhodný dodavatel, se výsledek aukce zašle účastníkům e-mailem. E-Aukční portál navíc zajišťuje podporu pro přechod od jednoho dodavatele k druhému. V případě, že by vítězný dodavatel z jakéhokoliv důvodu odstoupil od smlouvy, může zákazník přejít pod druhého nejlevnějšího dodavatele, a to plynule a bez sankce, s podporou pro zajištění administrativy.

Dlouhodobá úspora

E-Aukční portál poskytuje po celou dobu podporu a hlídá platnost smlouvy. Pokud se chýlí ke konci, včas to zákazníkovi, tedy společenství připomene a navrhne uspořádání aukce nové. Každá další aukce zákazníkovi znovu garantuje nejnižší ceny na trhu. Díky tomu může společenství šetřit dlouhodobě a bude mít záruku, že bude mít vždy nejvýhodnější cenu na trhu. V současné době, kdy se energetický trh otřásá v základech, je taková jistota k nezaplacení.

Více o E-Aukční portál


Mohlo by vás zajímat