Jak na čistý vzduch v paneláku?

Z průzkumu ag. Engage Hill (sběr dat: Nielsen Atmosphere) v posledním čtvrtletí roku 2020 vyplývá, že 47 % domácností vnímá vzduch ve svém bytě jako vydýchaný, příliš suchý, nebo příliš vlhký. Zároveň 300 tisíc domácností v Česku trpí takzvanou energetickou chudobou - nemají dost peněz na topení. Jak se stalo, že zateplený byt s těsnými, moderními okny se často promění k horšímu z pohledu obytného komfortu?

Jak na čistý vzduch v paneláku?

Jednatel polečnosti AKIME, která termohydrometrem řeší spory mezi obyvateli a dodavateli staveb, říká, že příčinou zarosených oken je z více jak třetiny případů zanedbané větrání. Stejně jsou na tom lidé s nebezpečnou plísní a vlhkými rohy místností.

Člověk běžně žije v pásmu cca 18-22°C a 40-60 % vlhkosti, t.j. mimo komfortní prostředí virů, plísní a bakterií. Plíseň je zpočátku skrytý úporný nepřítel, kterého poznáte podle kašle, někdy svědění kůže, bolestí hlavy, alergických reakcí vedoucích až k astmatu.

Co tedy dělat s větráním svého bytu tak, aby v něm bylo zdravě a voňavo?

RECUAIR, s.r.o

Nejsnadnější a častá rada je větrat okny často a krátce. Stojí za to zkusit větrání podle čidla CO2. Vydýchaný vzduch plný škodlivého oxidu uhličitého vyvětráte spolu s vlhkem a zápachem z provozu domácnosti. Současně ale okny ztrácíte teplo za topení. V době, kdy vám zateplovali dům a vyměňovali okna, se vám zdála vzduchotechnika jako zbytné řešení?

Nejste zdaleka sami. Podle průzkumu vyplývají bohužel i další souvislosti mezi zdravím a špatným větráním. Ženy mladší 35 let často trpí bolestmi hlavy. Zároveň je trápí průvan. Vnímáte vzduch v bytě jako příliš vlhký, nebo vydýchaný? Pravděpodobně budete mít slabou pracovní výkonnost , to odpovídá i stupnici ASHRAE. Ta říká, že při pobytu s více jak 1500ppm CO2 se začíná organismus zpomalovat a usíná. Pracovní rozhodování na home-office dostává tak zcela jiné rozměry.

Dnes není důvod větrat okny, plýtváme penězi za topení a trpíme průvanem, zimou, suchem, vlhkem, plísněmi. Řešení je jednoduché. Vyzkoušejte automatické větrání se zpětným ziskem tepla skrze obvodovou zeď, které větrá 24 hodin denně po dobu 25-30 let za vás. Šetříte za topení a dýcháte vzduch čistý jako na horách.

Více o DC40 Polar najdete na stránkách recuair.com.

Více o RECUAIR, s.r.o.

Zdroj foto: RECUAIR, s.r.o.


Mohlo by vás zajímat

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.