Jak na umístění vypínačů a zásuvek v bytě?

Napadlo vás někdy, že i pro umístění vypínačů a zásuvek v bytě mohou existovat pravidla?

Jak na umístění vypínačů a zásuvek v bytě?

Projektanti i elektrikáři znají doporučené normy a osvědčené postupy. Ve stavebním plánu se dá vyčíst rozmístění elektrických vypínačů i zásuvek v místnostech. Je ale jen na vás, zda chcete mít vše podle plánu, nebo provést změny - když je včas nahlásíte, nebude problém. A nebojte se využít dekorace na vypínače - jde přeci o vaše bydlení :)

Pravidla, která neobejdete

Jde-li o zásuvky a vypínače v blízkosti vodních zdrojů, budete muset pravidla elektroinstalace ze zákona dodržet. Jako příklad uvedeme koupelnu:

  • kvůli tryskající vodě hrozí zvýšené riziko úrazu elektrickým proudem, je nutné dodržet minimální vzdálenost 600 mm ve vodorovném směru od vany či sprchového koutu,
  • zásuvky musejí být zároveň umístěny minimálně 200 mm nad úrovní podlahy kvůli mokrému mytí,
  • blíže k vodním zdrojům se smějí instalovat jen zásuvky a vypínače s bezpečným malým napětím,
  • v zóně mezi 600 a 2400 mm vodorovně od vany či sprchy lze instalovat silové zásuvky na napětí 230 V s ochranou samočinným odpojením od zdroje,
  • zásuvky a vypínače u umyvadla se umisťují mimo umývací zónu, která je široká stejně jako umyvadlo a nachází se od úrovně podlahy až po strop místnosti.

V obytných místnostech závisí rozmístění zásuvek a vypínačů přímo na vašich potřebách. Rozmyslete si, kam postavíte televizi a další elektrické spotřebiče. Myslete i na drobnosti - dobíjení mobilu nebo umístění akvária či rádia.

Vypínače se z praktického důvodu umisťují 100-300 mm od dveřního otvoru, a to ve střední vodorovné instalační zóně, která vede v úrovni 900-1200 cm nad dokončenou podlahou. Norma doporučuje vypínač umístit do výšky 1050 mm (měřeno od podlahy ke středu vypínače), protože jde o shodnou výšku, v jaké se nacházejí dveřní kliky. Finální rozhodnutí je ale pouze na vás. Každému vyhovuje něco jiného.

Zásuvky se standardně osazují do výšky asi 200 mm, ale v případě jejich umístění nad pracovní plochou kuchyňské linky nebo stolu platí přibližně stejná výška osazení jako pro vypínače. Kuchyň je vůbec specifickou místností, kde se zásuvky musejí přizpůsobit designu linky a umístění spotřebičů; klíčem je podrobně rozkreslený plán kuchyňské linky od výrobce. Norma vás svazuje jen v okolí dřezu a varné desky, a to opět bezpečnou vzdáleností 600 mm.

Sousedé.cz - s námi máte domy v kapse

Vytvořili jsme přehlednou platformu pro společenství vlastníků jednotek s cílem ušetřit čas, peníze a nervy. S námi lze dělat správu bytových domů tak, aby se všem dobře žilo. Zjednodušili jsme práci pro správce SVJ a pro výbor SVJ. Jako předseda SVJ budete mít vše důležité na jednom místě, vždy a odkudkoliv dostupné a samozřejmě přehledné. Pro správce SVJ jsme připravili přehledný komunikační kanál, který umožňuje rychlou distribuci dokumentů s garancí přečtení a evidenci závad, která vám ulehčí od starostí s hlášením a řešením jakýchkoliv závad v rámci SVJ.

Zaregistrujte se a vyzkoušejte náš portál SVJ. Zjednodušte si život a využijte online prostředí. Mějte váš dům v kapse.

zdroj foto: pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?