Jak omezit kouření v bytě a domě?

Pomalu přichází období grilování, všeobecné pohody a veselí. Ne každý to tak však vidí, a to zejména obyvatelé ve stísněných prostorách bytového domu. Stále častěji se tak můžeme setkat se stížnostmi na nájemce či vlastníky bytů, kteří zamořují své sousedství kouřem z cigaret či z grilů a obdobných zařízení. Přibývá však i neoprávněných „anonymů“, kteří obtěžují řádné uživatele svého majetku. Jak tyto sousedské spory řešit a co na to říká zákon?

Jak omezit kouření v bytě a domě?

Zákon káže, že vlastník se zdrží všeho, co způsobí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání. To se vztahuje i na byty v osobním vlastnictví, nebo na družstevní byty a byty pronajaté na základě nájemní smlouvy.

Jak danou normu vyložit? Nemohu si tedy ve vlídném jarním počasí na terase zapálit cigaretu nebo ugrilovat několik porcí klobásek?

Například u grilování je podstatná přiměřenost místním poměrům. V teplých měsících je běžné, že občas někdo griluje, a tak nelze většinou mluvit o nepřiměřenosti. Pokud by však někdo griloval neustále, každý den a odváděl pach spáleného masa svým sousedům do oken, žaloba by mohla být úspěšná. Krajské hygienické stanice však od případů kouření nebo grilování na balkónech zatím dávají ruce pryč.

Odborníci vždy nabádají strany k dohodě mezi sousedy. Pokud by se však situace po domluvě nezlepšila, nezbyde než podat žalobu na zdržení se rušivého jednání. Žalobce by musel prokázat, že mu např. soused kuřák podstatně omezuje obvyklé užívání jeho bytu. To by spíše nedokázal, pokud si soused občas na balkóně vykouří cigaretu nebo doutníček. Pokud by však soused kouřil takovým způsobem, že by pach kouře byl často přítomný i v bytě postiženého souseda, mohl by uspět.

Ještě jednu možnost má nájemník, který může použít ustanovení své nájemní smlouvy nebo i samotného zákona. Může naléhat na pronajímatele, aby mu umožnil řádný výkon nájemních práv – tedy žít v nezkouřeném bytě. Jinak by mohl z bytu odejít či požádat o slevu z nájemného.

Pokud by někdo i po verdiktu soudu dále imise vypouštěl, může obdržet postupně několik pokut v řádu desítek tisíc korun. Navíc zaplatí i soudí řízení.

Žalobou se lze samozřejmě domáhat, aby nikdo nad míru nekouřil ve společných prostorách bytového domu. Zákaz kouření zde navíc může upravovat domovní řád, který je nově povinnou součástí stanov společenství vlastníků jednotek. Porušování domovního řádu pak může za určitých okolností vést i k výpovědi nájemní smlouvy.

Zdroj: www.dostupnyadvokat.cz


Mohlo by vás zajímat

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?