Jak přemalovat dřevěné dveře?

Renovace interiérových dřevěných dveří je jedním z jednodušších způsobů, jak si zrenovovat byt. Vytáhněte montérky, oprašte malířské štětce a pojďme se pustit do práce!

Jak přemalovat dřevěné dveře?

Čím starší a lacinější dveře máte, tím rychleji vysychají a ztrácejí odolnost a zvukovou izolaci. My se budeme bavit o vnější renovaci zcela obyčejných, běžných, panelákových dveří. Nejdříve si musíme ujasnit, jestli chceme původní nátěr odstranit nebo ne. V případě, že je současná barva na dveřích nepoškozená, bez škrábanců nebo prasklin, stačí vchodové dveře do bytu jen přetřít. Ve většině případů se ale vyplatí dveře obrousit a nově natřít. Nátěr je pak hezčí a má delší životnost.

Pokud NECHCETE odstranit nátěr

  1. Sundejte ze dveří kování
  2. Dveře pečlivě umyjte a odmastěte, hlavně v okolí kliky
  3. Dveře můžete lehounce přebrousit
  4. Dveře položte do vodorovné polohy a začnete natírat

Nejlepší je použít váleček na lakování a vodou ředitelné syntetické barvy, které po sobě nezanechávají typické tahy štětcem. Pokuste se malovat co nejrychleji a nejpečlivěji. Natřete jednu vrstvu najednou, aby se na dveřích nevytvořily viditelné pruhy.

Pokud CHCETE odstranit původní nátěr

Popraskaný nebo jinak poškozený nátěr je potřeba nejdříve odstranit. Na to můžete jít mechanicky nebo chemicky. Při mechanickém odstraňování využijete horkovzdušné pistole nebo opalovací lampu, která nátěr rozehřeje a lehce nataví a ten pak půjde lépe dolu. Nátěr poté setřete. Dejte si ale pozor na skleněné komponenty, které byste mohly teplem poškodit. Při chemickém způsobu využijete tzv. odstraňovač barev. Ty seženete buď tekuté nebo v podobě pasty. Tyto přípravky obsahují nebezpečné látky, proto vždy dbejte pokynů na obalu produktu a nátěr aplikujte v gumových rukavicích!

  1. Dejte dveře do vodorovné polohy
  2. Opatrně štětcem nanášejte nátěr tak dlouho, než původní barva začne nabobtnávat
  3. Barvu seškrabte
  4. Dveře přebruste jemným smirkovým papírem
  5. Zatmelte všechna poškozená místa tmelem na dřevo

Častým poškozením dřevěných dveří je například vlhkost, která způsobuje deformace jejich hran. Jak takové dveře spravit? Deformované hrany vyspravíte pomocí epoxidového tmelu. Po zatmelení můžete k nerovné hraně izolepou přilepit dřevěnou lištu obalenou PVC páskou. Tmel se na ni krásně nalepí a vytvoří novou, pevnou hranu. Poté vše zbruste smirkovým papírem zrnitosti 60. Poté dveře natřete jako u první varianty.

Jakou barvu na dřevěné dveře?

Bezbarvý lak využijete v případě, že chcete zachovat krásu původního dřeva. Tento lak ale nic nezakryje, dveře by tedy měly být bez výrazných poškození. Lazurovací lak také podtrhne dřevěné dveře, ale zabarví je podle vaší volby. Dřevo v tomto případě může mít lehké nerovnosti například v barvě. Větší poškození nebo opravy už schová jen klasická barva, kterou dřevěné dveře dokonale překryjete.

Zdroj foto: Canva


Mohlo by vás zajímat

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.