Jak připravit bazén na zimu? Návod v 7 krocích

Máte-li na zahradě bazén, nezapomeňte ho letos důkladně zazimovat. Zabráníte tak zkažení vody a prodloužíte životnost nejen bazénu, ale i bazénového příslušenství. Jak na to? Přinášíme vám návod, který vás celým procesem zazimování provede krok po kroku.

Jak připravit bazén na zimu? Návod v 7 krocích

Vyčistěte bazén

Bazén se doporučuje zazimovat až v době, kdy teplota vody trvale klesne na 10 až 15 °C. Ze všeho nejdříve je třeba bazén vyčistit, aby se voda nekazila. Síťkou proto seberte veškeré plovoucí nečistoty, očistěte stěny bazénu a nezapomeňte ani na jeho dno. Na pomoc si můžete vzít bazénový vysavač.

Zkontrolujte kvalitu vody a snižte její hladinu

Po odstranění mechanických nečistot přichází na řadu kontrola kvality vody. Změřte pH, tvrdost vody a množství chlóru a hodnoty podle potřeby upravte pomocí bazénové chemie na doporučenou úroveň. Poté zapněte filtraci, aby se voda v bazénu dobře promíchala. Následně se doporučuje snížit její hladinu tak, aby dosahovala přibližně 10–20 cm pod skimmer, případně zpětné trysky.

Odpojte a ukliďte bazénové příslušenství

V dalším kroku odpojte hadice a nechte z nich vytéct veškerou vodu. Pískovou filtraci propláchněte a poté ji pomocí ventilu zbavte vody. Držte se při tom postupu doporučeného výrobcem. Obecně však platí, že 4cestný ventil odvodníte nastavením do polohy „zima“, zatímco 6cestný ventil přetočením do libovolné mezipolohy.

Pokud máte bazén napojený na solární ohřev, odpojte jeho panely a vysajte z nich vodu. Během zimy stačí pár kapek a mráz solární panely zcela zničí. Jestliže k vytápění bazénu používáte tepelné čerpadlo, odpojte ho od elektrické sítě, vypusťte z něj vodu a tu, co zbyla ve výměníku čerpadla, pečlivě vysajte. Nakonec všechno bazénové příslušenství uložte na suché místo, kde teplota neklesá pod 5 °C.

Použijte zazimovací přípravek

Do zbylé vody přidejte zazimovací přípravek, postupujte při tom dle přiloženého návodu. Proč je zazimovací přípravek tak důležitý? Jeho aplikace zpomalí či zcela zabrání růstu řas a tvorbě bakterií, takže si voda zachová svou kvalitu i přes zimu a náklady na opětovné uvedení bazénu do provozu budou podstatně nižší.

V bazénu nic nenechávejte

Přes zimu by v bazénu nemělo zůstat žádné příslušenství, jako jsou například bazénové schůdky nebo plavecký protiproud. Proto z bazénu vše vyndejte, očistěte, zbavte vody a vlhkosti a uložte na suché místo, kam nemůže mráz.

Bazén zakryjte

Jestliže vlastníte bazén bez zastřešení, zakryjte ho na zimu bazénovou plachtou, která zabrání jeho znečištění. Když použijete bazénový polštář, tak voda pod ním navíc nezamrzne.

V o něco jednodušší situaci se nacházejí majitelé zastřešených bazénů u nichž zpravidla nedochází k úplnému zmrznutí vody. Nicméně může přijít zima s velmi nízkými teplotami, při kterých vás nezachrání ani zastřešení bazénů. V takovém případě doporučujeme použít speciální plováky z poloviny naplněné nemrznoucí směsí.

Tip: Chcete si zazimování bazénu usnadnit? Prohlédněte si širokou nabídku zastřešení bazénů na Heurece – snížíte tak riziko zamrznutí vody, což vám dokáže ušetřit hodně práce při zazimování i při jarním zprovoznění bazénu.

obrázek obrázek


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.