Jak řešit spory ve společenství vlastníků?

V nejednom domě jsou spory mezi sousedy na denním pořádku. Někde pouští hlasitou hudbu, jinde zase někdo neustále znečišťuje společné prostory nebo nezamyká vchodové dveře. Jak obyvatele domu donutit, aby dodržovali nastavená pravidla?

Jak řešit spory ve společenství vlastníků?

„Nedávno jsme řešili případ, kdy jedna z obyvatelek domu neustále parkovala ve společných garážích mimo svoje vyhrazené místo. Pořídila si totiž velké SUV, které se na určené stání nevešlo,“ popisuje Ondřej Preuss, provozovatel webu Dostupnyadvokat.cz.

Majitelka vozu tak parkovala u zdi, kde ovšem bránila sousedům v pohodlném zaparkování na jejich místech. Ti si proto stěžovali u výboru společenství vlastníků.

„Nepomohlo několik výzev, proto celá věc skončila u soudu,“ dodává Preuss.

Soudci obyvatelům domu dali za pravdu a vydali platební rozkaz, podle kterého má majitelka SUV platit za každé porušení pravidel sankce.

Jak pokuty vymáhat?

Pokud v domě existuje obecná shoda na pravidlech, která se mají dodržovat, je potřeba je také sepsat přímo ve stanovách, stejně tak sankce za jejich porušení. Pokuty jsou následně soudně, případně exekučně vymahatelné.

„Na straně společenství vlastníků, respektive výboru však bude, aby prokázalo konkrétní porušení povinností, na základě kterého se zaplacení sankce domáhá. Pokutu tak může platit právě i řidič, který parkuje jinde než na svém místě,“ popisuje Ondřej Preuss.

Další možností je také podání takzvané sousedské žaloby, na základě které můžete požadovat, aby soused přestal povinnosti v domě porušovat. Pokud to nepomůže, je možné v exekuci ukládat opakované pokuty až 100.000 korun.

S některým porušováním povinností ze strany obyvatel domu může pomoci i policie. Typicky jde o rušení nočního klidu, který platí od 22 do 6 hodin. Za rušení nočního klidu je možné uložit pokutu až do výše 10.000 korun, při opakovaných prohřešcích se částka navyšuje na 15.000.

Jak na neplatiče

Vůbec nejčastějším porušením pravidel pro fungování bytových domů je neplacení záloh do společných fondů. Tyto pohledávky mohou společenství vymáhat klasickou žalobou u soudu a následně v exekuci.

„V této souvislosti upozorňujeme na novelu občanského soudního řádu, podle které jsou v případě nuceného prodeje bytu pohledávky SVJ uspokojovány přednostně, a to až do 10 % výtěžku. Společenství má přednost i před takzvanými zajištěnými věřiteli, kterými jsou nejčastěji hypoteční banky,“ uvádí advokát Ondřej Preuss.

Zároveň ale dodává, že nejlepším řešením sousedských sporů je i s ohledem na budoucí soužití vzájemná dohoda. Pokud ta není možná, až pak jsou na řadě další kroky.


Mohlo by vás zajímat

Vstupní portál bytového domu

Vstupní portál bytového domu

Dnes už nikdo nepochybuje, že bezpečnost bytového domu začíná u jeho vstupních dveří. Vše se ale odvíjí od volby materiálů, kvality zpracování komponent a délky bezporuchového používání podílející se na celkové spokojenosti obyvatel bytového domu. Na jaké aspekty se tedy zaměřit?

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!