Jak se pozná přítomnost štěnic v bytě?

Máte svůj byt krásně uklizený a čistý a štěnic se nebojíte? Věděli jste ale, že štěnice se vyskytují i v čistých bytech?

Jak se pozná přítomnost štěnic v bytě?

Seznamte se, štěnice

Štěnici poznáte snadno. Je velká asi 0,5 cm, nemá křídla a je hnědá. Tělo má ploché a zakončené velkým zadečkem. Do něj se jí vejde spousta potravy – živí se krví, a to v noci. Podle stádia vývoje dokáže po prokousnutí kůže své oběti hodovat až 20 minut. Na druhou stranu umí až 6 měsíců hladovět.

Na těle vám zanechá červené kousance, které vypadají jako od komára nebo jako kopřivka. Kousance bývají svědivé. Bohužel však ne všichni mají kožní reakci a tak si štěnic v bytě všimnou až pozdě.

Štěnice se k vám do bytu může dostat od sousedů, nebo si ji přivezete z dovolené. V bytě je objevíte hlavně v noci, když rozsvítíte. Když takto štěnici vyrušíte, počítejte s tím, že se bude snažit rychle ukrýt mimo dosah světla.

Nejčastěji štěnice objevíte v okolí postele, v matraci, ve škvírách zdi, mezi oblečením. Nejvíc jim vyhovují tmavá, teplá a skrytá místa.

Jak štěnice vyhubit?

1) Svépomocí

Prostředky z drogerie Zkuste si nakoupit v drogerii volně dostupné přípravky pro hubení štěnic. Počítejte ale s tím, že se vám to nebude dařit podle vašich představ. Přípravky vyhubí dospělé jedince, ale neporadí si s mladými nymfami a vajíčky. Takže hubení budete muset mockrát opakovat a doufat, že jste objevili opravdu všechna hnízda v domácnosti.

Babské rady Nejste-li příznivcem přípravků z drogerií, vyzkoušejte aromatické bylinky – mátu, ploštičník, tabák, konopí, nebo zkuste vysušit hmyz terpentýnem nebo křemelinovým prachem.

ZZGROUP

2) Odborným zásahem

Opravdu nejjednodušším a nejúčinnějším řešením je pozvat si domů odborníka na hubení štěnic. Přijede diskrétně, neoznačeným autem. Desinsekce probíhá bezpečným postřikem, tudíž se nemusíte bát o sebe ani o svoje domácí mazlíčky. Po měsíci proběhne druhý postřik. Bydlíte-li v panelovém domě nebo v bytovce, upozorněte své sousedy, že se u vás štěnice vyskytly, aby si i oni dali pozor a případně využili odborníka. Myslete na to, že se štěnice od sousedů mohou přesunout k vám. Vždy je lepší zlikvidovat škůdce v celém objektu.

Kontakt na ZZGROUP

Zdroj úvodní foto: wikimedia a A.L. Szalanski, zdroj foto: ZZGROUP.CZ


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.