Jak správně poskytnout první pomoc?

Do stavu vyžadujícího první pomoc se nechce dostat nikdo z nás - z pohledu zraněného ani zachraňujícího. Přesto se někdy nehodám a úrazům nevyhneme, a tak se vyplatí vědět, jak v takové situaci pomoci.

Jak správně poskytnout první pomoc?

Základní zásady první pomoci

  1. Ačkoli při první pomoci hraje roli každá vteřina, nevrhejte se do ní bezhlavě. Nejprve vyhodnoťte situaci - kolik lidí potřebuje vaši pomoc, o jaká se jedná zranění… Nezapomínejte ani na svou vlastní bezpečnost. Těžko můžete někomu řádně pomoci, když se přitom sami zraníte. Například při autonehodě neopomeňte bezpečnost na silnici, při zranění elektrickým proudem odpojení přívodu elektřiny apod. Pokud je to možné, použijte při poskytování prv-ní pomoci z hygienických důvodů rukavice.

  2. Nebojte se požádat o pomoc další přihlížející. Oslovte je nejlépe konkrétně (například: Vy, pane v červeném tričku, zavolejte záchrannou službu).

  3. Při poskytování první pomoci nejprve ověřte stav životních funkcí. Není-li na první po-hled patrný stav vědomí, zkuste zraněného oslovit, případně s ním lehce zatřást. Pokud nijak nereaguje, ověřte, zda dýchá. Položte ho na záda, zakloňte mu hlavu a přiložte své ucho k jeho ústům tak, abyste zároveň mohli sledovat pohyb hrudníku.

  4. Jestliže zraněný dýchá, nechte ho v poloze se zakloněnou hlavou, zavolejte záchrannou službu a do jejího příjezdu kontrolujte stav zraněného. Do polohy na boku (tzv. zotavovací, dříve označované za stabilizovanou) přetočte zraněného pouze v případě, že krvácí z tělních otvorů na hlavě, zvrací nebo pokud od něj musíte na chvíli odejít.

  5. Pokud nedýchá nebo jen podivně chrčí, zahajte kardiovaskulární stimulaci. Klekněte si vedle zraněného a přiložte spodní hranu dlaně na spodní část hrudní kosti (nachází se mezi prsními bradavkami). Druhou ruku přiložte na první, propleťte prsty a stlačujte hrudník do hloubky 5–6 cm při frekvenci 100–120 krát za minutu. V současné době se již nedoporučuje provádět umělé dýchání s výjimkou osob s absolvovaným kurzem první pomoci. Proto při masáži srdce nedělejte přestávky, ale vytrvejte v ní až do příjezdu záchranné služby. Pokud je to možné, střídejte se při provádění masáže s někým jiným. V průběhu resuscitace zavolejte záchrannou službu na čísle 155 a důkladně popište, co se stalo.

  6. Zajistěte zraněnému tepelný komfort. Přikryjte ho dekou, bundou nebo izotermickou fólií.

  7. Vyčkejte u zraněného do příjezdu záchranné služby a kontrolujte, zda se jeho stav nehorší.

Vážné poranění hlavy nemusí být vidět na první pohled

K častým a život ohrožujícím úrazům patří poranění hlavy. To bývá způsobeno přímým úderem do hlavy nebo působením velké energie (například při autonehodě, pádu z kola nebo z výšky). Někdy je úraz hlavy evidentní díky krvácení, jindy je potřeba jej identifikovat na základě ostatních příznaků. Typicky se projevuje nevolností, zvracením, poruchou vědomí až bezvědomím, zmateností, zapomenutím proběhlé události, bolestí hlavy, výtokem krve z uší nebo nosu, brýlovým hematomem (modřinami kolem očí) či odlišnou šířkou zornic.

Kromě standardního postupu první pomoci existuje v případě úrazu hlavy několik specifik. Pokud je zraněný při vědomí, usaďte ho do polosedu se zvýšenou polohou vrchní poloviny těla. Pokud je to potřeba, zastavte v době při čekání na záchrannou službu krvácení (krvácení z hlavy naštěstí nebývá masivní). Nikdy však zraněnému nepodávejte žádné léky na bolest hlavy, nevolnost apod. To nechte na odbornících po stanovení přesné diagnózy. Žádné informace uvedené na těchto webových stránkách nejsou určeny pro účely diagnostiko-vání ani předepisování léků. V případě záležitostí spojených s péčí o zdraví se obraťte na svého lékaře.

Zdroj obrázku unsplash.com.


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?