Jak více ušetřit za energie? Odpovědí mohou být i okenní fólie

Zdražování energií je realita dnešních dní a lidé hledají přirozeně způsob, jak za své bydlení ušetřit co nejvíce. Jednou z možností, jak snížit únik tepla, je instalace okenních fólií. Ty, díky svým termoizolačním schopnostem, přispívají ke snížení tepelné ztráty v bytových domech.

Jak více ušetřit za energie? Odpovědí mohou být i okenní fólie

Okenní fólie nabízí rozličné využití v různých prostorách

Okenní fólie nalézají své využití ve výlohách, vitrínách, skleněných fasádách, ale čím dál tím častěji se používají i do oken bytových domů. Nejvíce oblíbená je mezi těmito klienty bezpečnostní fólie AX 300um, která slouží k zabezpečení skel proti roztříštění a násilnému vniknutí. Dále jsou to interní neprůhledné fólie z200wh matové zabraňující pohledům zvědavců do místností a společných prostor domu a bytů.

Fólie však mají další výhody, mezi které patří i snížení tepelných ztrát v zimním období. "Termoizolační fólie odráží infračervené záření (záření topných těles) zpět do místnosti a snižují tepelné ztráty způsobené únikem tepla skrze prosklené plochy. U nových izolačních trojskel jsou termoizolační fólie zbytečné, tam je izolace velmi dobrá," vysvětluje Petr Benda, majitel pražské firmy Benda Fólie. Ten se instalací okenních fólií věnuje již 20 let.

termoizolační fólie na okna

Dlouhá životnost a snadná údržba

Fólie na okna plní dekorační, bezpečností i ochrannou funkci. Životnost interní fólie je zhruba 15-20 let. "Odolnost fólie je při běžném užívání vysoká, fólie jsou opatřeny SR vrstvou (vrstvou proti oděru) samozřejmě nevydrží hrubé zacházení, poškrábání například klíčem nebo šroubovákem už nesnesou. Nicméně nikdo rozumný se takto k fóliím nechová," říká Petr Benda. Údržba je také snadná - stačí vám voda s jarem, stěrka nebo hadřík. Nepotřebujete žádné speciální přípravky.

Nabídka okenních fólií je bohatá a jejich použití mnohostranné

Dnešní doba nabízí mnoho druhů fólií, ať už se jedná o ochranu pro bytové domy, výlohy, či kancelářská okna. Pojďme se podívat na výběr těch nejžádanějších.

Bezpečnostní fólie

Jedná se o ochranné prostředky na okna s atestem P1A a P2A pro síly skla 3 mm a více. Tyto fólie zaručují vysokou odolnost proti proražení a roztříštění. Nejsou pouze ochranou proti násilnému vniknutí, ale zároveň chrání v případě nehod od pořezání skleněnými úlomky.

bezpečnostní fólie

Termoizolační fólie

Jak už bylo zmíněno, tyto fólie v zimních měsících zabraňují úniku tepla vyprodukovaného topnými tělesy. V létě slouží jako ochrana pokojů před přehříváním a snižují náklady na klimatizaci.

termoizolační fólie

Protisluneční fólie na okna

Protisluneční fólie na okna působí jako clona proti slunečnímu záření. Přitom prostupnost světla zůstává stále vysoká a nemění se přirozené osvětlení v místnosti. Schopnost takto odrážet solární energie vychází z kovové vrstvy, která je pomocí vakuovaného metalizování nanášena na čirý polyester.
Je to tradiční technologie využívána při výrobě standardních protislunečních fólií. Všechny protisluneční fólie mají také povrch chráněný odolnou vrstvou proti mechanickému poškození. Tyto fólie také zadržují až 99% škodlivého UV záření a slouží celoročně.

"Fólie jsou všeobecně velmi levná a nenáročná forma, jak udělat vaše skla v domech a bytech bezpečnější a více účinná z hlediska termoregulace a snížení tepelných ztrát. Všechny naše fólie mají 99% UVA a UVB filtr a tím chrání interiéry bytů a domů," uzavírá Petr Benda.

protisluneční fólie

Nejpopulárnější typy fólií používané pro SVJ:

Bezpečnostní fólie:

  • SMC AX 300um 12mil

  • SMC 4 100um 4mil

Matové průsvitné, ale oboustranně neprůhledné:

  • Z200wh

Naši SVJ klienti:

  • SVJ Vysočanská 550-551, Praha 9
  • SVJ domu Karla Guta č.p.1646 Praha-Uhříněves
  • SVJ Nad Cihelnou 563/4, Praha 4, 14700.
  • SVJ Jahodnice 722, Praha 9, 198 00
  • SVJ Na Křivce 68, Praha 10
  • SVJ Na Vyhaslém 3262-3 Kladno
  • SVJ Rašova 834/2 Praha 4
  • SVJ Dragounská 479 Praha 10 - Štěrboholy

Více o Benda fólie

Zdroj foto: Benda fólie


Mohlo by vás zajímat

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?