Jak vyzrát na rozpálené střechy a přehřáté byty?

V bytovém domě nejvíc tepla uteče střechou. V létě se střecha rozpálí a v horním bytě je k nevydržení. Proto je dobré zateplit podlahu půdy. Aby se nemusela celá rozebírat a půda vyklízet, lze využít minerální foukanou izolaci. Izolace stropu nad nejvyšším obytným podlažím je ta nejrychlejší a nejefektivnější izolace vůbec, je dokonale souvislá a přináší ten největší užitek za nejnižší vloženou investici.

Jak vyzrát na rozpálené střechy a přehřáté byty?

Je reálné ušetřit až 30%?

Pokud by existoval způsob, jak ušetřit 30% za topení, tak by ho jistě každý majitel domu rád znal. Dobrá zpráva je, že to jde. Řešení je již na světě a opravdu funguje. Představte si dům, kde za topení ročně vydáte kolem 35 tisíc – každý rok tak ušetříte až 10 tisíc korun. Ukázalo se, že nejvýhodnější je izolovat strop. Teplo stoupá vzhůru a ve velké míře utíká z domu bez užitku pryč. A tady je ten „vtip“, izolace stropu je nejlevnější na okamžitou úsporu tepla. Když zateplíte strop, můžete dosáhnout až 30% úspor a to reálně, a díky tomu máte celé peníze za čtyři roky zase pěkně doma. Nic se neztratí, vše se vrátí.

Jaké jsou možnosti zateplení podlahy půdy?

Možností jak půdu zateplit je několik. Základní jsou dva způsoby a to deskovou izolací nebo izolací foukanou. Zateplení půdy deskami si lze snadno udělat svépomocí. Nicméně k tomu potřebujete mít čas a zkušenosti. Nevýhodou je, že nikdy desky neuříznete tak, aby k sobě a ke konstrukci střechy dokonale přilehly.

Foukanou izolaci si sami neuděláte. Pro někoho to může být problém, ale ve skutečnosti to má řadu výhod. Izolace dokonale kryje plochu, lze ji nafoukat dovnitř do konstrukce podlahy a to bez toho, že byste museli podlahu rozebrat a vyklízet půdu. No a pokud vám to dělá firma, máte na práci záruku.

Další otázkou jsou materiály. I ve foukané izolaci je vhodnější dát přednost minerální vatě. Foukat se dá totiž i recyklovaný papír, ale zkušenosti s ním nejsou příliš dobré, zejména pokud se do izolace dostane voda. Minerální foukaná izolace zvýší požární odolnost domu a tlumí hluk. Nechutná hmyzu ani hlodavcům a zabrání vzniku plísní.

Největší zkušenosti s foukaným minerálem má v ČR asi společnost IP Izolace Polná, a tak jsme se zeptali jednatele, Pana Vaňka, na možnost užití této technologie v panelových domech. „Minerální izolace má široké použití a tak i pro střechy panelových domů existuje řešení. Stejně jako v jiných domech i zde se horní byty v létě přehřívají a to i přes fakt, že jsou střechy panelových domů často dvouplášťové. Úspěšně jsme izolovali několik desítek panelových domů a to právě dutin těchto střech. Před každou realizací proběhne technické zhodnocení, které prozradí, zda je možné střechu zateplit.“


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.