Jak zařídit malou koupelnu

Zařizujete malou koupelnu a přemýšlíte, jak do ní všechno dostat? Zastavte se a zkuste se na situaci podívat spíše z opačné strany. Zamyslete se a vynechte vše, co nezbytně nepotřebujete. Během každodenního užívání totiž oceníte právě prostor a těch pár centimetrů navíc, které se vám podaří získat.

Jak zařídit malou koupelnu

Zvažte také, jestli není možné rozšířit koupelnu například na úkor sousedící komory nebo předsíně. Může se jednat jen o zapuštění sprchového koutu, nebo panelu s pračkou a zásobníkem na teplou vodu.

PROPOJENÍ S TOALETOU

Spojením koupelny a toalety získáte více místa (především opticky a pocitově než co do metrů čtverečních). Kromě prostoru dostanete také nové možnosti rozmístění dispozice. Zvažte však, neohrozí-li tento zásah provoz celé domácnosti a bude-li pro vás propojení také praktickým řešením. Sloučení je vhodné u domácnosti, ve které žije jedna až dvě osoby. Tady na rozdíl od velkých rodin nehrozí ranní zablokování koupelny jedním členem. Na druhou stranu také přijdete propojením o příčku, respektive dvě stěny, na které je možné např. do výšky umístit úložné skříňky.

KAM S PRAČKOU

Pokud máte možnost umístit pračku do kuchyňské linky či přilehlé skříně v předsíni, ušetříte v koupelně spoustu cenného místa. V případě, že to možné není, zasuňte pračku alespoň pod umyvadlo, respektive pod desku těsně vedle umyvadla. Vzniklou plochu pak využijte pro odkládání nebo umístění horních skříněk. Nezapomeňte také na spotřebiče s menší hloubkou 45 cm. Vyperou sice v jednom cyklu méně prádla, ale ušetřených 15 cm za to často stojí. To samé platí o kotli a zásobníku na teplou vodu. Upřednostněte umístění mimo koupelnu. P

VANA NEBO SPRCHOVÝ KOUT

V malé koupelně si budete muset vybrat. Sprchový kout je pohodlnější. Lépe se do něj vchází např. starším lidem nebo v případě úrazu či nevolnosti. Pro samotné sprchování nabízí také více prostoru. Vanu využijí především rodiny s dětmi a rození vodomilové. Kompromisu mezi oběma možnostmi dosáhnete přidáním pevné nebo mobilní vanové zástěny. Zvažte, co preferujete. Opravdu vanu používáte tak často, nebo se bez ní dokážete obejít a přednost dáte raději sprchovému koutu? Výrobci nabízejí již opravdu malé vany, které se vejdou i do těch nejmenších prostor. Jejich délka se pohybuje od 120 do 150 cm a pokud se bojíte, že vám budou při koupání vyčuhovat kolena, zvolte větší hloubku.

Prostor také šetří vany atypických rozměrů. Obvykle jsou nabízeny v délkách 150 a 160¨cm. V oblasti ramen mají normální šířku a směrem k nohám se zužují. Nad tuto užší část pak můžete zasunout třeba [umyvadlo] (https://favi.cz/produkty/kategorie/umyvadla). Výhodné je použít výrobky stejné řady od jedné firmy. Tyto koupelnové sety jsou navrhovány přímo pro malé koupelny. Jednotlivé prvky na sebe dobře navazují a díky menším rozměrům opět spoří místo. V malé koupelně slouží vana také ke sprchování. Je proto praktické vybavit ji sprchovou zástěnou a vybírat vanu s plochým dnem. Pozor ale na vany rohové. Ve většině případů opravdu neznamenají úsporu místa.

DOSTATEK SVĚTLA

Zásadní podmínkou toho, aby malá koupelna nepůsobila stísněným dojmem, je dostatečné osvětlení. Namísto klasického okna, které zabírá místo na stěně, můžeme k přívodu denního světla využít střešní světlík nebo světlovod. Světlo se do koupelny může dostat také proskleným pásem pod stropem, nebo třeba skleněnou luxferovou příčkou. Dostatečné osvětlení zajišťuje ale především vhodně zvolené a správně umístěné osvětlení umělé.

OPTICKÉ TRIKY

Koupelnu, stejně jako jakýkoliv jiný prostor, opticky zvětší světlé barvy a lesklé a zrcadlové plochy. Z obkladů volte velké formáty kalibrovaných (dodatečně řezaných a zabrušovaných) dlaždic s minimálními spárami. Obklad položený horizontálně prostor opticky rozšíří. Svislé kladení zase vizuálně oddálí strop a prostor protáhne do výšky.

Omezte množství barev a velikosti obkladů maximálně na 2 druhy v rámci celé koupelny a nebojte se použít velké zrcadlové plochy nejen nad umyvadlo, které prostor opticky znásobí. Pokud navíc umístíte zrcadla na dvě protější stěny, dosáhnete efektu nekonečné místnosti. Při výběru sprchové zástěny zvolte obyčejné čiré sklo, které nebude v prostoru tvořit optickou bariéru. Posuvná zástěna namísto otvíravé či kyvné zase umožní umístit do těsné blízkosti sprchového koutu třeba koš na prádlo. Vstupní dveře do koupelny nebudou překážet, když se budou otevírat ke stěně nebo směrem ven z koupelny.

NÁBYTEK

Místa k ukládání věcí není v malé koupelně nikdy dost. Natáhněte ho proto až do výšky dveří nebo i stropu. Vysoké skříňky poskytnou dostatek úložného prostoru a často obsahují i praktické výklopné nebo výsuvné díly na špinavé prádlo. Namísto zrcadla lepeného na stěnu osaďte nad umyvadlo mělkou skříňku se zrcadlovými dvířky. Stejně tak můžete díky skříňce s malou hloubkou využít i prostor nad toaletou. Skříňka pod umyvadlo může mít velké madlo vhodné k přehození menšího ručníku. Případě může být taková hrazda součástí samotného umyvadla. K sušení používaných ručníků využijte třeba také prostor nad vanou. Prostornějším, čistším a uklizenějším dojmem bude působit koupelna s uzavřenými skříňkami a šuplíky oproti koupelně s otevřenými policemi.

Zdroj foto: redakce Favi Popis úvodní foto: Díky světlým odstínům a přímému dennímu světlu působí i relativně úzká podkrovní koupelna velkým dojmem. Přednost v tomto případě dostala vana se sprchovou zástěnou. Kolem všech předmětů je tak dostatek prostoru.


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.