Jak zařídit pokoje pro více dětí v paneláku? 5 tipů pro malé dětské pokoje

Chcete zrekonstruovat dětský pokoj? Plánujete děti, ale nevíte, jak se všichni do paneláku seskládáte? Máme pro vás několik tipů a triků na to, jak zařídit dětský pokoj v paneláku tak, aby byl prostorný a zároveň stylový.

Jak zařídit pokoje pro více dětí v paneláku? 5 tipů pro malé dětské pokoje

Jak vybrat barvy do malého pokoje?

Prvním krokem mnohých z vás bude výběr barvy do dětského pokoje. Obecně se doporučuje jít do světlých, teplých barev, aby vám i vašim dětem bylo v pokojíku příjemně. Co takhle jemné, neutrální barvy, jako například béžová, světle hnědá, růžová pro holčičku, nebo mintová pro chlapečka, v kombinaci s bílými stěnami? Odborníci celkově doporučují barevně vymalovat jen 30 - 80 % stěn v pokoji. Dále je také důležité se zamyslet nad psychologií barev.

  • Žlutá symbolizuje radost a život a dodává světlo do tmavých místností.
  • Červená barva je velmi agresivní a vzbuzuje energii. Také přitahuje oči miminek.
  • Oranžová v sobě nosí radost a má stejný prosvětlovací efekt jako žlutá.
  • Modrá barva se hodně používá v klučičích pokojích, ale celkově má velmi uklidňující efekt a je vhodná pro obě pohlaví, pozor ale aby váš pokoj pak nebyl příliš studený.
  • Zelená je do dětského pokoje velmi vhodná - podporuje hravost a kreativitu.

Pokud máte holčičky, doporučujeme růžovou nebo fialovou, která podněcuje fantazii, ale i klid a pohodu. Jestli máte holku i kluka v jednom pokoji, můžeme doporučit oranžovou, zelenou, hnědou nebo modrou v kombinaci s bílými stěnami.

Jestli se vám ale malovat nechce, můžete využít různých plakátů, obrázků nebo doplňků.

Nezapomínejte ani na praktickou stránku výmalby, jako například ten fakt, že barva na vzorku je vždy o dost světlejší než později na zdi. Abyste zjistili, jak bude barva vypadat, je dobré na zeď nanést větší pruh barvy a přes den sledovat, jak reaguje na světla a stíny. Pokud máte opravdu tmavé prostory, je dobré vybírat barvy, které pokoj opticky zvětší a zesvětlí, jako například již zmíněná žlutá a oranžová. Co se nábytku týče, tak obecně platí, že pro malé prostory je dobré vybírat nábytek světlé barvy.

Kde budeme spát?

Dalším krokem bude výběr postele. Pokud máte, nebo plánujete, více dětí, budete určitě chtít ušetřit co nejvíce místa. Nejlepším způsobem, jak tohoto docílit je klasická patrová postel, neboli palanda, nebo patrová postel s úložným prostorem. Pokud vaše děti palandám neholdují, doporučujeme klasické postele s přistýlkou, či úložným prostorem - do šuplíků se vejde spoustu věcí a vy tím ušetříte nemalý prostor. Nezapomínejte ani na zdi a využijte je na sto procent. Poličky, obrázky, skříňky - vše co vás napadne. Zdi můžete využít i pro výběr vhodného osvětlení. Do malého pokoje se nástěnné lampy přímo hodí. Pokud se vám do tohoto druhu světel nechce investovat, můžete zkusit LED pásky, které protáhnete, kam jen se vám zachce.

Biano

A kam dáme hračky?

Každý správný dětský pokoj potřebuje skříně, do kterých si v noci mohou jít hračky odpočinout. Taková šatní skříň je docela velká položka a v pokoji zabírá nemálo místa. Samozřejmě, že úplně nejlepším řešením by byly vestavěné šatní skříně na míru, ale to je docela velká čára přes rodinný rozpočet. Levnějším a příjemnějším řešením můžou být například speciální rohové šatní skříně, nebo vysoké třídveřové šatní skříně.

Biano

Psací stůl na úkoly a zábavu

Kde budou vaše ratolesti psát úkoly? K tomu je potřeba psací stůl. Na tom se bohužel moc místa ušetřit nedá, přeci jen děti potřebují pro práci hodně prostoru, ale i tak jsou tu různé zajímavé varianty k uvážení. Nejlepší možností je vybrat psací stůl s možnostmi co největšího úložného prostoru - hodně skříněk a šuplíků. Pokud řešíte psací stůl pro více dětí je potom vhodné přisunout dva stoly k sobě, nebo je umístit naproti sobě, aby k sobě děti seděly zády. Využijte přirozené světlo, snažte se dát stoly co nejblíže k oknům - přeci jen se člověku učí líp v prosvětleném pokoji než při světla lampičky.

Biano

Dekorace do dětského pokoje

Jak dodat pokojíku příjemnou atmosféru? Dekorace na zeď. Nejsnadnější dekorací je dětská nástěnka. Prodávají se v mnoha tvarech a barvách, jak už klasická korková, tak tahle stylová dětská nástěnka ve tvaru mráčku, která dodá každému pokoji ten správný šmrnc. Dítě si na ní navíc může dávat různé obrázky, připomínky, nebo věci do školy.

Biano

Další jednoduchou dekorací jsou dětské koberce, které pokoje zútulní. Třeba tenhle krásný s kočičkou.

Biano

Koberce tlumí nepříjemné zvuky jako dupání malých nožiček. To se v případě pokojíku v panelovém domě může opravdu hodit. S koberci by se to ale nemělo přehánět. Velké koberce ode zdi ke zdi malým dětem způsobují různé nepěkné alergie - drží se v nich prach a roztoči. Pokud ale na koberci trváte, doporučujeme koberce s nízkým vlasem. Dětem se na něm bude lépe hrát a pokud je pravidelně vysáván a čištěm, roztoči v něm jsou minimální. Také existují koberce, které prach a nečistoty odpuzují. Bod, který hraje pro koberce je ten, že zmírňuje pády dětí, které se pokoušejí o první krůčky. Když padat, tak do měkkého.

Přečtěte si také:

Dětský pokoj, království dětských duší

Dětský svět v podkroví

Zařizujeme dětský pokoj

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.