Jak získat v malé koupelně více místa?

Jste spokojeni s velikostí vaší koupelny? Většina z nás by si ji přála mít větší. Lépe se nám do ní potom vše vejde a i my budeme mít více místa. Budete překvapeni – ve většině případů k tomu nepotřebujeme žádné centimetry navíc! Architekt Michal Janků nám poradí, jak i při stávající velikosti naší koupelny můžeme vykouzlit místo navíc.

Jak získat v malé koupelně více místa?

Koupelna není skladiště!

Podle architekta a designéra Michala Janků vnímají Češi koupelnu stále jako užitkový prostor a „skladiště“ věcí na úklid, než jako obytnou součást bytu. Navíc, když už se pro změnu rozhodnou, volí stejná prostorová řešení. Při pomyšlení na panelákovou koupelnu si řada lidí představí malý prostor, do něhož se stěží vejde i to základní, co majitel bytu potřebuje. Přestože to na první pohled nevypadá, poskytují tyto prostory nemalé možnosti a lze s nimi provést řadu změn. Společně s architektem a designérem Michalem Janků jsme poodhalili nejčastější rozhodnutí, před kterými majitelé bytů stojí při rekonstrukci a zařizování panelákové koupelny.

Koupelna a samostatné WC

„Lidé se často domnívají, že spojení moderní koupelny s toaletou přinese více místa. To je sice pravda, ale ztrácí tím dvě stěny, jinak řečeno jednu příčku, na níž lz

e umístit skříňky a vytvořit další úložné prostory,“ upozorňuje Michal Janků. Místnost s toaletou často opomíjíme a neuvědomujeme si její skutečné možnosti. Naopak ji zaneřádíme smetákem, kbelíkem či dalšími věcmi pro úklid a z toalety se stává malé skladiště. Z toho důvodu je wc obecně vnímáno jako nejhorší místo v bytě. Vysoké skříňky mohou prostor doplnit a poskytnout další možnosti, kam v bytě umístit koupelnové drobnosti. Propojení místností je navíc nepraktické ve chvíli, kdy v bytě bydlí početnější rodina. Ranní zástupy před jednou místností nás přesvědčí o tom, že spojení není šťastné řešení.

Do malých místností je důležité vybrat správný typ a velikost klozetu. Dle architekta preferují Češi z důvodu snadné údržby závěsné tipy klozetů, které představují trendové a čisté vybavení. Nádržka pro splachování je umístěna ve stěně za ním a k jejich upevnění se využívají značkové předstěnovové systémy, u nichž je zaručena dostatečná pevnost bez velkých nároků na nosnost zdi. „Ve volbě závěsných klozetů se Češi liší od USA a Ruska, kde dávají přednost plně kapotovaným klozetům,“ doplňuje architekt.

Umyvadla, zrcadla a osvětlení

„Rohová umyvadla nepřináší úsporu místa, jak se mnoho lidí domnívá, naopak omezí přístup, neposkytnou odkládací plochu a zabrání případnému umístění skříňky. Daleko lepší volbu představují asymetrická umyvadla,“ uvádí Michal Janků. Asymetrická umyvadla snadno zapadnou i do nejmenší koupelny a přitom poskytnou dostatek odkládací i umývací plochy díky netradičně umístněné vodovodní baterii. Snadno pod ně umístíte skříňku, čímž vytvoříte další místo pro čisticí prostředky či koupelnové potřeby.„Setkávám se s tím, že lidé chtějí i do malých koupelen dostat dvojumyvadlo, případně dvě samostatná. V takovém případě musejí sáhnout po dvojumyvadlech speciálně určených pro malé koupelny. Když se ale dva členové rodiny sejdou v koupelně, většinou se jeden myje a druhý třeba češe. Proto při hodně stísněných možnostech doporučuji raději zvolit jedno umyvadlo a doplnit jej dvěma zrcadly," radí Michal Janků dále.

Mnoho lidí se navíc nezamýšlí, zda některé z ranních každodenních činností nepřesunout do jiné části bytu. Například ženy mohou své ranní líčení uskutečnit u velkého zrcadla v ložnici či na chodbě, čímž se koupelna během rána na delší dobu uvolní. Velká zrcadla s vhodným osvětlením dokáží koupelnu opticky zvětšit a prostoru dodají příjemnou atmosféru. Větší formáty navíc vyřeší výškové rozdíly mezi jednotlivými členy rodiny. „V malých koupelnách doporučuji zvolit zrcadla se speciální fólií proti zamlžování. Všichni dobře známe, jak vypadá malá koupelna, když vyjdeme ze sprchy. Předejdeme navíc pracnému leštění,“ uvádí praktický tip pro všechny architekt. Správně zvolené osvětlení je pro malou koupelnu velmi důležité a kromě osvětlení u zrcadel můžeme vybudovat i podhled a do něj bodová světla umístit.

Vana nebo sprchový kout

Volba vany nebo sprchového koutu se odvíjí od možností konkrétního prostoru a stává se nejčastějším důvodem sporů při rekonstrukci koupelny. Sprchový kout v mnohých případech přináší cenné centimetry navíc, a proto je mu často dávána přednost. Podle architekta Michala Janků by si lidé často přáli do panelákové koupelny rohovou vanu, kterou považují za známku vyššího komfortu a úsporu místa. Rohové vany ale problém s prostorem nevyřeší, spíše naopak. Skvělým kompromisem mezi vanou a sprchovým koutem je asymetrická vana se speciální zástěnou z bezpečnostního skla, která poskytne prostor pro příjemnou koupel i pohodlné sprchování.

Barvy v koupelně

„Obecně se má za to, že tmavá barva zmenšuje a světlá naopak zvětšuje. Není to zcela pravda. Když si představíte tmavý strop, často se nám zdá, že nikde nekončí a vytváří tím pocit nekonečnosti. Pokud v malé koupelně zvolíte tmavý nábytek a doplníte jej světlými obklady, není to chybná volba,“ uvádí na pravou míru časté klišé Michal Janků. Velký návrat v poslední době zaznamenala bílá barva, která byla dříve vnímána jako levnější varianta. Dnes se naopak považuje za znamení luxusu spojeného s vysokou kvalitou. Preference barvy se však často odvíjí také od věku. Mladší lidé dávají přednost spíše tmavým barvám, naopak starší preferují světlé odstíny koupelnového nábytku.


Mohlo by vás zajímat

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.