Klíče od společných prostor - kdo na ně má nárok?

Do poradny sousedé.cz jsme obdrželi dotaz na téma klíčů od společných prostor. Kdo na ně má nárok a kdo ne? Smí je předseda někomu dát? Smí on sám rozhodovat, kdo klíče od společných prostor obdrží?

Klíče od společných prostor - kdo na ně má nárok?

Představte si klasický panelák. 12 pater, 77 bytových jednotek. K zadnímu vchodu vedou dvoje dveře. Oboje zamčené. Řeknete si, že v případě potřeby si je odemknete a projdete. Ale to bohužel nejde, jelikož jediné klíče má u sebe předseda SVJ. Ten klíče nechce nikomu vydat. Aby toho nebylo málo, je požárním únikovým východem vstup na střechu, který je ale také uzamčen. Klíče má opět ve svém držení pouze předseda SVJ. Klíče nechce nikomu vydat, aby nevznikl průvan při požáru. Obyvatelům se to nelíbí, ale nikdo neví, kdo je v právu.

Jedná předseda SVJ správně?

Poprosili jsme o odpověď jednoho z našich partnerů, Ladislav Drha, advokátní kancelář s. r. o. Dle jejich právníka mají ze zákona vlastníci nárok na klíče a právo vstupu do společných prostor domu. Pouze v případě, že by bylo vysloveně ve stanovách zakotveno, že klíče od těchto prostor má k dispozici pouze předseda/výbor, tak by k nakládání s nimi byly oprávněny pouze tyto osoby.

Nahlédněte do stanov

Pokud sami řešíte podobný problém. Projděte si stanovy vašeho SVJ a ověřte si, zda v nich nemáte podobnou zmínku. Není ve stanovách uvedena? Pak máte nárok na klíče (pokud jste vlastník bytu) stejně jako ostatní vlastníci nebo předseda SVJ.

zdroj foto: www.pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!