Komunitní energetika

Bytový dům, firma nebo škola. Komunitní energetika dostala zelenou. Přidejte se do energetického společenství.

Komunitní energetika

Přemýšlíte nad fotovoltaikou na společnou střechu vašeho bytového domu? Nebo přemýšlíte o FVE na chalupě? Poslední úpravy zákona značně usnadňují cestu k větší energetické soběstačnosti a zavádějí takzvané sdílení elektřiny. Již nyní můžete sdílet elektřinu v rámci bytového domu do jednotlivých bytů a od roku 2024 bude možné si elektřinu poslat z chalupy například do bytu, a tak lépe využít fotovoltaiku na chatě, když tam zrovna nejste.

Co je komunitní energetika?

Od roku 2023 je možné u fotovoltaiky na bytovém domě sdílet elektřinu do jednotlivých bytových jednotek. To umožňuje snížit náklady nejen pro společné prostory, které mají často nízkou spotřebu, ale i razantně snížit spotřebu jednotlivých domácností. Výhodou komunitní energetiky je to, že odběrná místa se nemusí slučovat, nemusí se měnit dodavatel energie a všem bytům zůstávají stejná práva na výběr dodavatele. Úspora jednotlivých domácností bude různá, vždy bude záležet na počtu bytů daného domu a na dostupném místě na střeše. Od nového roku bude možné si nasdílet vyrobenou elektřinu z chalupy do bytu ve městě.

Dotace Nová zelená úsporám

Pro bytové domy jsou nastavené poměrně štědré dotace pro výstavbu fotovoltaiky. S dotací se většinou dostanete až na 50 % pořizovacích nákladů fotovoltaiky.

Jakou FVE vygeneruje úsporu?

Například na bytový dům s jedním vchodem a šířkou 10-15 m lze instalovat přibližně FVE o výkonu 20 kWp (40 fotovoltaických modulů). FVE vyrobí přibližně 20 MWh za rok. Kdyby v bytovém domě bylo 20 bytů s dálkovým vytápěním a roční spotřebou elektřiny všech jednotek do 40 MWh za rok, tak pomocí FVE lze pokrýt 30-50 % spotřeby domácností. Takovouto FVE lze pořídit po odečtení dotace i za 350 tisíc Kč. S dnešními cenami elektřiny se návratnost bude pohybovat mezi 4 – 7 lety, kdy životnost FVE je i přes 30 let.

Jsme firma Green force, s.r.o. a máme řešení i pro vaši střechu. Neváhejte nás kontaktovat.

Podívejte se také na video, ve kterém hovoří Tomáš Pektor o projektu FVE na bytovém domě v Holešovicích coby člen výboru SVJ. Fotovoltaika na střeše bytového domu v Praze.. TomášPektor

Zdroj foto: Green force, s.r.o. ______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat