Konečně způsob, jak v SVJ zajistit spravedlivé sdílení parkovacích míst

Sdílení společných prostor je velké téma pro každé SVJ. A tím spíše, když se jedná o cenná parkovací místa. Jednoduché a spravedlivé řešení zavedl výbor SVJ Breitfeldova na Praze 8. Vlastníci si parkovací místa pro hosty rezervují online a klíč k zábraně si vyzvednou v elektronickém boxu přímo v garáži.

Konečně způsob, jak v SVJ zajistit spravedlivé sdílení parkovacích míst

Kdo dřív přijde, ten dřív parkuje

Přesně tak to fungovalo v domě dříve. Na rezervaci parkovacích míst pro návštěvy neexistoval žádný systém. Celkem 130 bytů se dělilo o 9 parkovacích míst s označením Visitor. Tato místa mají sloužit pouze ke krátkodobému parkování – na pár hodin tu mohou odstavit auto rodinní příslušníci, přátelé či opraváři.

Ale jak to vypadalo ve skutečnosti? Návštěvnická místa soustavně zabírali vlastníci bytů, kteří disponují pouze jedním parkovacím místem, ale dvěma auty. V SVJ Breitfeldova se dokonce potýkali s obsazením míst pracovníky z okolních kanceláří. „Nedá se to řešit jinak než lístečkem za stěračem a čekat, až odparkuje. Protože neznáte toho majitele auta,“ vysvětluje Ivo Kracík, člen výboru SVJ.

Sdílený zámek? Řešení existuje i na českém trhu

Stížnosti členů SVJ se množily, a tak výbor přemýšlel nad vhodným řešením. Vedlejší blok bytů instaloval na parkovací místa mechanické zábrany s klíčkem – ten si vlastníci vyzvedávají na recepci. To tady nepřicházelo v úvahu, protože recepce se nachází příliš daleko. Výbor trval na online řešení nezávislém na osobním předání.

Ivo Kracík měl v hlavě představu sdíleného zámku, který se dá rezervovat online. Nejdříve objednal závoru s integrovaným softwarem z Číny, ale tento výrobek vůbec nesplňoval, co sliboval.

Proto se obrátil na českou společnost Keyguru, která se zabývá sdílením klíčů, čipových karet a dalších drobností pomocí elektronického boxu.

Rezervace online, vyzvednutí karty v boxu

Keyguru box Keyguru box je umístěn přímo v garáži domu.

Společnost Keyguru navrhla propojení systému Reservanto a Keyguru boxu. Všichni vlastníci mají přístup do rezervačního systému, kde si mohou zamluvit parkovací místo pro návštěvu. V daný čas obdrží PIN k boxu, kde si vyzvednou klíč pro odemknutí parkovací zábrany.

Řešíte v SVJ podobný problém s parkováním? Zjistěte, jak vám Keyguru box v rámci SVJ pomůže.

60 hodin měsíčně zdarma, kdo potřebuje víc, ten platí

Každý byt dostane měsíčně kredity v hodnotě 60 hodin. Výbor počítá, že alespoň jednou měsíčně si parkovací místo zarezervuje každý byt – když přijede návštěva, údržbář nebo uklízečka. Kredity však vystačí i na víkendovou návštěvu příbuzných.

Pokud někdo potřebuje parkovací místo využívat intenzivněji, může si další kredity přikoupit. Náklady se mu přičtou do ročního vyúčtování SVJ.

Pronájem parkování veřejnosti = příjem pro SVJ

Do budoucna chce SVJ Breitfeldova umožnit rezervace parkovacích míst i veřejnosti. Pokud se ukáže, že vlastníci nevyužívají parkování naplno, může ho SVJ nabídnout k pronájmu firmám v okolí. SVJ tak získá dodatečný příjem.

Systém umožňuje sledovat využití míst, a tak flexibilně reagovat uvolněním nebo naopak blokací rezervací pro veřejnost. Bez problémů se tak zachová primární využití pro vlastníky.

Vlastníci byli nadšení z online obsluhy, výbor získal přehled

Rezervaci parkovacích míst a předání klíčů pomocí Keyguru boxu přijali vlastníci velmi pozitivně. „Byli nadšení, nikdo toto řešení neznal z jiných projektů,“ říká Kracík. Vlastníci si pochvalovali především online obsluhu a nízké náklady na zavedení systému.

Jedním dechem ovšem Kracík dodává, že tento způsob sdílení má svá úskalí – lidé musí dodržovat rezervační dobu a parkovací místo včas opustit.

K odjezdu z parkování je sice nemůže donutit, na druhou stranu SVJ získává nedocenitelný přehled. Když byt přesáhne rezervační dobu, může jim výbor zavolat, protože ví, kdo si místo rezervoval. To doteď nebylo možné, protože vůbec neexistovala evidence o tom, kdo parkovací místa pro návštěvy využívá.

Keyguru box umožňuje bezkontaktní předání klíčů od všech společných prostor. Nemusíte dávat všem vlastníkům vlastní klíče. To znamená úsporu nákladů i starostí při ztrátě. Jaké další výhody přináší Keyguru pro SVJ?

Zdroj foto: Keyguru


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?