Koupil jsem si byt. Co bych nyní udělal jinak.

Kdybych si měl znovu kupovat byt, jak bych nyní postupoval a co bych si více pohlídal?

Koupil jsem si byt. Co bych nyní udělal jinak.

Před 3 lety jsem si koupil byt v Praze na Vinohradech. Cena byla zajímavá I s ohledem na stav, ve kterém se byt nacházel. To, že budu muset byt rekonstuovat bylo jasné. Rekonstrukce byla mimo jiné plánovaná pro celou budovu. Byt jsem tedy kupoval s tím, že jsem byl verbálně seznámen s faktem, že v budově bude probíhat rekosntrukce, která je plánovaná na 18 měsíců. Vzhledem k tomu, že jsem věděl, že min. třičtvrtě roku budu stejně v rekonstrukci vlastního bytu, nepřišla mi tato informace nijak zásadní, aby jakkoliv ovlivnila mé rozhodnutí ke koupi bytu a navíc byl jsem okouzlen tím “klasickým starým Vinohradským bytem” a vidinou vlastního bytu po rekonstrukci dle mých představ.

V rámci rekostrukce budovy mělo dojít na novou střechu, s tím vybudování 3 podkrovních bytů, samozřejmě spojeno s izolací střechy. Dále měla proběhnout izolace sklepů, rekonstrukce chodeb, vybudování výtahu a vše mělo být završené novou fasádou.

Uběhly tři roky. Uběhl už i rok a půl od úplného dokončení rekonstrukce mého bytu.

Nové bydlení si však neužívám, tak jak jsem si představoval. Rekonstrukce v celé budově stale probíhají. Stále nemáme ani standardní domovní dveře s bezpečným zámkem, proto do svého bytu vcházím přes bezpečnostní mříže, které slouží jako ochrana, vzhledem ke stále přístupnému domu díky rekonstrukci, která někdy běží, někdy stojí.

V domě je zima, protože ve sklepech stále není dodělaná izolace. Navíc čas od času tam najdete nevítané hosty, které se schovávají před zimou. Není dodělané ani podkroví, nová střecha ano, ale ne s řádnou izolací, protože ta čeká až na nové majitele, kteří si budou podkroví kupovat a až oni si budou podkrovní byty rekonstruovat. Dokončení realizace rekonstrukce domu je v nedohlednu.

Navíc, až během bydlení v mém vysněném bytě jsem zjistil ještě pár dalších, ne moc příjemných věcí. Např. v budově jsou špatné stoupačky, takže je velmi špatný tlak vody a navíc se celý dům třese od projíždějících autobusů, což by mě před tím vůbec nenapadlo, protože autobusy neprojíždějí v těsné blízkosti a navíc se jedná o “starý” cihlový barák. Jsem si říkal.

Těžko tedy říci, kdy bude dům hotový, kdy budu moci v klidu užívat svůj vysněný byt bez všech nepříjemností, které sebou jak rekonstrukce, tak neprovedená izolace apod. ssebou nese.

Život je o zkušenostech a nezbývá mi, než tak vnímat i tuto dlouhodbou záležitost s mým bytem.

Nyní vím, že pokud bych měl ještě někdy kupovat byt, v domě v rekonstrukci, tak bych si jednoznačně ošetřil, aby byly ve smlouvě konkrétně definované všechny postupy a termíny a hlavně pokuty při nedodržení. Pokuty na developera bohužel ve smlouvě nemám, takže developer si realizaci rekonstrukcí může natahovat jak chce a já ani mí sousedi na něj prostě nemůžem.

A dále, bych strávil nějakou dobu, alespoň pár hodin v kupovaném bytě než bych ho koupil – zjistíte tím spoutu věcí J - zda když si myjete ruce, teče voda uspojkojícícm proudem, zda se neklepou stěny při projíždění velkých aut apodobně.

Nezbývá mi nic jiného, než brát tuto situaci sportovně a být trpělivý, bůh ví kolik let, než developer dostojí svých závazků.

Třeba někomu, kdo právě kupuje byt má zkušenost pomůže. Good luck :)


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.