Kterým pokojovkám dáte doma šanci?

Žijete v bytě bez balkonu a chybí vám vzdušnost a hlavně zeleň zahrádky? Proč si tedy nevypěstovat zelený koutek i u vás doma. Nemusíte hned budovat skleník na balkóně, abyste se obklopili zelení. Pokojové květiny vdechnou vašemu domovu hřejivé teplo a v neposlední řadě budete mít pocit, že se vám dýchá zase o něco snadněji. Oslovili jsme tým portálu Biano.cz, který výrazně šetří čas a usnadňuje výběr nábytku a bytových doplňků v nabídce stovek českých eshopů, a společně jsme pro vás několik nenáročných pokojovek vybrali.

Kterým pokojovkám dáte doma šanci?

Aloe vera

I když se to na první pohled nezdá, je aloe vera (aloe pravá) jakožto sukulentní rostlina vskutku nenáročná. Přitom díky tvaru listí působí velmi atraktivním dojmem. Jedná se o sukulent, v přirozeném prostředí roste na poušti, proto to se zaléváním příliš nepřehánějte. Vydrží bez vody i několik dní. „Aloe vám navíc doplní vaši lékárničku, její šťáva se využívá na hojení drobných poranění a spálenin způsobených ohněm i sluníčkem. Využijete ho ale i v péči o pokožku a vlasy. Na internetu najdete spoustu návodů na domácí kosmetiku,” radí Lucka z Biano.cz.

Tlustice

Na první pohled by si někdo mohl tlustici lehce zaměnit s bonsají. Poznáte ji podle zaoblených masitých listů a silnějšího kmínku. Rodově patří do skupiny sukulentů, proto ani se zavlažováním tlustice to nepřežeňte. Vodu si dokáže sama šetřit na horší časy, například vaši dovolenou. Po nákupu si ji zasaďte do běžného substrátu pro pokojovky.

Dracéna

Dracéna je okrasná exotická rostlina, která je na trhu k zakoupení v několika barevných variantách i druzích. Rostlina se vyznačuje různě vysokými kmínky, ze kterých vyrůstají převislé listy. Ty jsou obvykle zelené s červenohnědým okrajem nebo bílým středovým pruhem. „Dracéna je nenáročná nejenom na zalévání, ale i na samotné umístění v pokoji. Postavit ji můžete kamkoliv a nemusíte se bát o nedostatek sluníčka. Zabijete ji spíš, když se o ni budete starat moc - nemá ráda příliš vlhkou půdu,” říká Anička z Biano.cz.

Tchynin jazyk

Tchynin jazyk neboli tenura pochází z jižní Afriky. Rostlina se těší velké oblibě už několik generací hospodyněk, vždyť si ji zamilovaly už naše prababičky. Díky svým listům, které jsou často zdobené světlejšími skvrnami nebo žlutým lemováním, jsou velice dekorativní. I tchynin jazyk je samozřejmě nenáročná pokojovka, u níž péče začíná a končí občasnou zálivkou. V zimě ji stačí dokonce zalít jen jednou, maximálně dvakrát za měsíc.

I umělá květina oživí domov

Cítíte, že i přes nenáročnost představených rostlin, nejste schopni jim zajistit byť minimální péči a přesto byste rádi oživili svůj interiér trochou zeleně? Pak vsaďte na umělé květiny. Dnešní technologie a použitý materiál (syntetický i přírodní) dokáže obalamutit naše smysly. Umělá květina bude vypadat k nerozeznání od té pravé.


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.