Novela energetického zákona: Stop energetickým šmejdům

Energetických šmejdů je poslední dobou čím dál tím více. Jak se proti nim ale bránit? Energetický úřad připravuje novelu, která má chránit odběratele energií.

Novela energetického zákona: Stop energetickým šmejdům

Energetický regulační úřad v roce 2019 přijal 14 259 stížností. ERÚ se tyto problémy snaží řešit úpravou zákona. Na konferenci Novela energetického zákona: Stop energetickým šmejdům nad novou novelou převzali záštitu poslanci Patrik Nacher a Marian Jurečka.

e-aukce

Za čísla mohou energetické aukce

Podle Rostislava Krejcara, člena Rady ERÚ, jsou čím dál více problematické energetické aukce. V roce 2018 se k nim vázalo každé desáté podání, v roce 2019 každé páté. Skutečný podíl zprostředkovatelů energií na stížnostech přitom může být ještě vyšší. Některá podání jsou evidována pod kolonkou Změna a zjištění dodavatele. Jak ale tuto situaci řešit? „Je potřeba najít rychlé a účinné řešení, tedy upravit energetický zákon a činnost zprostředkovatelů podřídit přinejmenším stejným pravidlům, jaká platí pro dodavatele,“ vysvětluje Ladislav Havel, člen Rady ERÚ.

Energošmejdi kam se podíváš...

Podle Mariana Jurečka, člena Hospodářského výboru Parlamentu ČR, je potřeba vymyslet účinnou formu ochrany zákazníka. Přímo se nabízí například speciální licence pro provozování obchodní činnosti v oblasti prodeje energetických komodit. Tato licence by se neudělovala automaticky, ale jen při splnění základních podmínek, jako je například absolvování různých školení nebo přijetí pracovní odpovědnosti. Dodává, že by školení mělo garantovat alespoň základní orientaci v energetice, obchodu a legislativě spjaté s činností energetického zprostředkovatele.

Energetický úřad chystá změnu

Zatímco dodavatelé energie musí mít pro svou činnost licenci a podléhají dozoru ERÚ, zprostředkovatelům stačí živnostenský list, smlouva nebo dohoda a dohled nad prací mají pouze obecný. Změnit by to měla novela energetického zákona, kterou připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu a která proto byla hlavním předmětem konference. „Před několika lety jsme stejné téma řešili ve financích, když jsme potřebovali řešit činnost zprostředkovatelů spotřebitelských úvěrů a finančních poradců. V energetice jsou příčiny i důsledky rejdění zprostředkovatelů podobné. Neotálejme a použijme řešení, která už známe a která se v praxi osvědčila,“ navrhuje Patrik Nacher, předseda Podvýboru pro spotřebitele Hospodářského výboru Parlamentu ČR.

A co na novelu říkají e-aukční portály?

Petra Smrčková z portálu E-aukce situaci okomentovala: „Když se na situaci podívám velmi obecně, z pohledu i třeba jiných oborů, než je energetika, tak je to všude stejné. Existují firmy, které svou práci dělají dobře a mají vynikající zákaznický servis a pak existují firmy, které podvádí a lidi okrádají. Zákazník k tomu, aby celá situace vypadala ještě hůř, přispívá tím, že se o nic nezajímá, nezná svá práva, ani povinnosti, pustí si klidně do domu cizí lidi, nečte dokumenty, které podepisuje a někdo si myslí, že díky zákonu nebude muset přemýšlet už vůbec. Pokud někdo chce novelizovat zákon, aby situaci zlepšil, nechť ho znovelizuje, ale šmejd vždy zůstane šmejdem a ignorant ignorantem, i kdyby se novelizovalo 10 zákonů za rok.”

Více o e-aukce

Zdroj foto:


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.