Ochrana vybavení vašeho domova: Pojištění domácnosti

Ať už nemovitost vlastníte, či jste v nájmu, vždy se vám vyplatí pojištění domácnosti. To chrání vybavení a váš majetek, který se nachází v nemovitosti, před přírodními živly i nechtěnými návštěvníky. Se srovnáním pojištění domácnosti vám pak pomohou internetové srovnávače. Jaké má pojistka výhody a na co si dát pozor, zjistíte v dnešním článku.

Ochrana vybavení vašeho domova: Pojištění domácnosti

K čemu je pojištění domácnosti?

Pojištění domácnosti na rozdíl od pojištění nemovitosti kryje domluvenou sumou veškerou výbavu a váš hmotný majetek na určeném pozemku. Jedná se tedy např. o vestavěný nábytek, kuchyňskou linku, spotřebiče, drahou elektroniku, cennosti, oblečení, ale i kolo ve sklepě. Jaké vybavení patří do pojištění domácnosti a jaké do pojištění nemovitosti? Je to jednoduché – to, co můžete z domova odnést (např. při stěhování), a vestavěný nábytek patří do pojištění domácnosti. Samotná stavba a její dílčí součásti (např. rozvody ve zdech, kotel, radiátory) pak spadají pod pojištění nemovitosti.

Pokud váš majetek poničí živelní pohroma nebo ho odnesou zloději, máte v případě pojištění nárok na náhradu škody. Za své věci, které mnohdy stály mnoho financí nebo pro vás mají citovou hodnotu, získáte zpět alespoň peněžní náhradu. Její výše záleží na domluvených podmínkách ve smlouvě (pojistná částka domácnosti), ale měli byste získat takovou sumu, abyste si znovu mohli pořídit stejné vybavení.

Připojištění pro opatrné

Pojištění domácnosti můžete navíc vylepšit ještě doplňkovým připojištěním, díky kterému svůj majetek ochráníte ještě důkladněji. Nejčastějšími variantami připojištění jsou rizika živelních pohrom (požár, pád stromu, povodeň aj.), rizika krádeží a vloupání a pojištění odpovědnosti za škody cizím osobám (neúmyslné poničení majetku sousedů domácím mazlíčkem, zranění cizího člověka na vašem namrzlém chodníku apod.).

Jak vybírat pojištění domácnosti

Cena za pojištění domácnosti se odvíjí od výše pojistné částky (cena za veškeré vybavení domácnosti), velikosti, lokality a dalších aspektů. Pojištění však vybírejte nejen podle částky, ale zejména podle šíře služeb. Nejlépe vám v tomto ohledu pomohou internetové srovnávače, které vám přehledně nabídnou aktuální varianty pojištění od několika institucí naráz, pomohou s vybráním případných připojištění a navíc mívají i nižší finální cenu než na pobočkách. Vše sjednáte online z vašeho domova, a tak jeho vybavení dokážete ochránit už během několika minut.

Foto: Life Of Pix, Pexels


Mohlo by vás zajímat

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?