Placení daně z nemovitosti v BD

Do sousedské poradny dorazil další dotaz, jehož řešení možná pomůže i vám.

Placení daně z nemovitosti v BD

Pan T. se ptá: „Dlouhá léta jsem členem BD, kde také bydlím. S platností od 1. 1. 2020 vydalo BD nový Předpis úhrad za užívání bytu, kde se objevuje v nájemném nová položka Daň z nemovitosti. Tuto daň cca 50 let platilo BD. Po konzultaci s vedením BD mi bylo řečeno, že tuto daň od letošního roku musí platit družstevníci, i když nejsou majiteli bytů. Je tento postup správný? Děkuji za pomoc.

Odpovídá Mgr. Anna Morávková, advokátka (Ladislav Drha, advokátní kancelář s.r.o.)

Dobrý den pane T.,

jakožto nájemce družstevního bytu nejste poplatníkem daně z nemovitých věcí ve smyslu zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí, takže nemáte povinnost ji hradit. Tuto povinnost má vlastník nemovité věci, tedy družstvo. To však neznamená, že tato položka nemůže být započítána v měsíčních platbách, které hradíte, stejně jako např. příspěvek do fondu oprav a další platby za služby související s užíváním bytu. Určující je, zda je tato položka v aktuálním předpise úhrad za užívání bytu schváleného členskou schůzí družstva.

Ladislav Drha, advokátní kancelář s.r.o. Václavské náměstí 802/56 110 00 Praha kancelář: (+420) 776 578 488 kancelář: (+33) 6 77 33 70 73 email: anna.moravkova@ak-drha.cz

www.ak-drha.cz

Zdroj foto: www.pixabay.com


Mohlo by vás zajímat