Posviťte si na práci, ať si nezničíte oči

Přes léto jsme čerpali energii ze sluníčka, s příchodem podzimu ale bude denního světla ubývat. Ať už pracujete z domova nebo z kanceláře, udělejte si chvilku na pořízení správného osvětlení. Předejdete tím zbytečným bolestem hlavy a zhoršení zraku.

Posviťte si na práci, ať si nezničíte oči

Na práci je potřeba vidět

V práci člověk tráví velkou část dne. Proto je dobré si svůj pracovní prostor zařídit tak, abychom se v něm cítili dobře. S příchodem podzimních plískanic a úbytku denního světla je nyní nejdůležitější mít dobře vyřešeno osvětlení.

Denní světlo v místnosti podporuje soustředění

Kdo podcení osvětlení pracovny, může rovnou počítat s bolestí hlavy, pálením očí a ničením zraku. Přitom stačí málo. Pořiďte si vhodné centrální světlo do místnosti a doplňte ho stolním světlem. Pro osvětlení ze stropu jsou nejvhodnější zářivková svítidla. Vaši pracovnu zaplní světlem a nedovolí tak vstoupit stínům, ze kterých by vás bolely oči.

U zářivkových svítidel si vyberete barvu světla od chladně bílé přes denní bílou až po teple bílou. Pro práci se nejvíce hodí denní bílá barva, u níž se lépe soustředíte a vaše oči se méně unaví. Výhodou zářivkového svítidla je i jeho vysoká životnost, prachotěsnost a nízká spotřeba energie.

U zářivek se nemusíte bát nepříjemného blikání při zapnutí. Moderní svítidla už tento nešvar nemají. V kancelářích s více lidmi u počítačů se nejlépe hodí zářivková svítidla s parabolickou hliníkovou mřížkou. Svítí rovnoměrně a v monitorech se tak neodráží světlo.

Nenechte se oslňovat stolní lampou

Spousta z nás pracuje i po večerech. Ideální je tedy mít na pracovním stole další svítidlo. Nejčastější bývají stolní lampy.

Pracovna doma

Při výběru je důležité si pohlídat, aby stínidlo bylo neprůsvitné a nevyčníval z něj světelný zdroj. V opačném případě vás bude lampička nepříjemně oslňovat a moc práce tak neuděláte. Oslnění zabráníte také vhodnou výškou. Stačí mít okraj lampy nad úrovní očí. Obecně se uvádí, že světlo má ozařovat plochu stolu z výšky 40 až 50 centimetrů a úhel dopadu má být 60 až 70 stupňů.

S různorodostí práce se mění i potřeba intenzity světla. Jiné světlo oceníte u psaní, čtení nebo práci na počítači. Ideálním jsou tak lampy s ohebným kloubovým ramenem, které jednoduše polohujete podle aktuálních potřeb. Výhodou je i možnost stmívání.

Není levák jako pravák

Vybrali jste si stolní lampu a teď si nejste jisti, kam ji na pracovním stole umístit? Použijte jednoduché pravidlo - pokud budete psát, lampu umístěte podle toho, jestli jste levák nebo pravák. Leváci si ji dají na pravou část stolu, praváci na levou.

Zdroj foto: pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?