Příručka správného odhlučnění

Motivací pro odhlučnění bývá nadměrný hluk. Hluk je jev obtěžující, nechtěný a nežádoucí. Zkrátka něco, čemu chceme říct jednou provždy NE. Odhlučnění je ozdravný způsob udělat si klidný a zdravý domov.

Příručka správného odhlučnění

Hluk jako nežádoucí součást životů mnoha z vás

Se zdravým souvisí dvě základní věci, naše psychika a naše uši. Kdo zažil bolest ucha, jistě se této zkušenosti vzdá. Vždyť po bolesti zubů se jedná o jednu z nejintenzivnějších bolestí. Pokud často namáháme uši, soustředíme se, jak moc jsou obtěžovány nežádoucím hlukem, pak velmi rychle dochází k jejich stárnutí, tedy opotřebení a následné ztrátě sluchu. Sluch jako vše s věkem slábne, a tak se rádi vzdáme jakýchkoliv ataků na snížení jakékoliv nižší intenzity slyšitelnosti. S hlukem a jeho zátěží na náš organismus nám ale přivolává mnohem větší zdravotní nešvary a tím jsou nemoci spojené s psychikou. S naší vnitřní duševní nepohodou a nesvobodou. Nesvobodou být v klidu i s naším sluchem kdy chceme. Zároveň jsou s naším psychickým stavem spojeny negativní projevy našeho těla jako je bolest hlavy, migrenózní stavy, vnitřní neklid, bušení srdce apod. Tyto všechny neduhy může způsobit nežádoucí hluk. Domov klidný, tichý, pohodový a útulný si přeje každý z nás.

Bytový dům s pocitem soukromí

Bytový dům je mnoho bytů vedle sebe. Žádné „na samotě u lesa“. Prostě je to spousta domovů spojených stěnou, příčkou, stropem, zkrátka jakoukoliv konstrukcí. Lidské soužití má mnohá úskalí, a tak bydlení v bytovém domě vyžaduje vícero kompromisů a hlavně tolerance. Sousedy si nikdo nevybíráme. Prostě přijdou nastěhují se a chtějí bydlet. Stejně jako my. Každý má ovšem jiné návyky a zvyky, jak si představuje takové sousedské soužití. Někdo vlastně je rád součástí velkého domu a žije s pocitem, že není úplně sám, i když právě ve svém bytě osamocen přebývá. Mnoho starších lidí právě upřednostňuje bydlení v bytových domech. Hodně takových lidí třeba již zůstalo bez partnera, takže jsou odkázáni sami na sebe. Nebo naopak mladí lidé. Dnes žije hodně z nich single nebo dlouhodobě v páru bez dětí. I oni rádi bydlí v bytovém domě a proč? Přece jen pocit, že by mohl nastat nějaký zdravotní problém, či jakákoliv zdravotní komplikace v nich vyvolává určitým způsobem pocit bezpečí a případného rychlého zásahu svých sousedů. V soužití takových věkově odlišných skupin je více úskalí, než by se zdálo. Mladí lidé rádi ponocují. Rodiny s dětmi zase chtějí mít po večerníčku naprostý klid pro své malé ratolesti a starší lidé časně vstávají a rádi si ve své samotě pouští nahlas televizi či rádio. Jak takovou zvukovou změť v bytovém domě ukočírovat? Někomu vadí dupání, dalšímu hlasitá televize, ten se zase pozdě v noci rapuje a ta si zpívá ve sprše. Grilování na balkoně nejen že potrápí sousedy nelibými vůněmi, ale toho křiku, co se při tom nadělá, natož taková nečekaná bytová párty. Jeden by řekl, že jde o takovou hlukovou směs, kuchařky řečeno doslova o hlukovou kaši.

Hluk v bytových domech

V současné době úsporné výstavby přišly na pořad dne hlavně menší byty nejvíce typu 2+kk. Tím ale vzniká velký nárok na akustickou, hlukovou pohodu uvnitř takového domu o mnoha malých bytových jednotkách. Není vyloučeno ani šest až 8 bytů na jednom podlaží. Často je tento fakt o akustické pohodě opomenut a je na něj vzpomenuto až po nastěhování nájemníků/majitelů takových bytů. Co naplat, že jsme se snažili o energeticky úsporný dům, co naplat, že architektonicky jde o široko daleko o vkusnou a esteticky zdařilou budovu. Kouzlo se vytratí při prvních hlučných problémech. Těch jsme popsali habaděj. Jak je ale vyřešit? Všechny napadne jediné řešení. Odhlučnit se.

Odhlučnění jako ozdravující proces

Co takovému odhlučnění předchází? Pokud nás někdo hlukem obtěžuje, měly by naše první kroky směřovat k dohodě. Staneli se jev: Dupeš? Reakcí na něj by měla být žádost: Prosím nedupej! Tento postup tzv. dohody by měl před procesem odhlučnění následovat vždy. Každý dům s vedením SVJ nebo bytového družstva by měl znát právně legislativní postupy kdo a jak je za hluk způsobený v domě zodpovědný. Někdy je tento proces přes veškeré urgence zkrátka nevyhnutelný a k odhlučnění musí dojít tak jako tak. Odhlučnění samo o sobě nese s sebou ozdravující proces. Ozdravující pro naše tělo i naši psychickou pohodu. Více se po něm usmíváme, lépe spíme a snadno si po něm odpočineme. Záleží však jen na jedné věci. Odhlučnit kvalitně.

Systém akustických desek včetně příslušenství

Akustické desky WOLF PhoneStar® Vám pomohou odhlučnit místnost při zachování minimální tloušťky konstrukce již od 4 cm. Nezmenšujte zbytečně prostor komplikovanými konstrukcemi při stejné síle odhlučnění. Síla odhlučnění je spojena s profesionálním přístupem odhalení zdroje hluku a následného vhodného návrhu konstrukce/řešení na odhlučnění.

Příručka poslední záchrany

Na základě požadavku trhu společnost CIUR sestavila Příručku správného odhlučnění, která se věnuje po většině bytovým domům a základní pomůckou pro bytová družstva a SVJ. Příručku lze získat zde spojením na společnost CIUR, která poskytuje veškerou konzultaci spojenou s odhlučněním, případně navrhne řešení vhodná pro daný objekt.

Jak postupovat?

1. Definujte si, co Vás z hlediska hluku trápí (hlučná televize, křik sousedů, dupající caparti, pohyb sousedů po chodbě apod.) a odkud hluk přichází.

2. Pokud hluk tropí soused, zkuste začít dohodou se sousedem.

3. Není-li řešení formou dohody, je na Vás odhlučnit se, a to kvalitně.

4. Spojte se i s vedením SVJ nebo BD, aby o hluku byli informováni i jiní, třeba nejste sami a jde o společného jmenovatele více uživatelů bytů.

5. Nejste-li si jisti, jak odhlučnit, spojte se s tvůrcem „Příručky správného odhlučnění“, pro kontakt klikněte zde.

6. Vyberte si konstrukci, která se bude odhlučňovat. Pokud hluk přichází od souseda na patře, patrně budete odhlučňovat stěnu, pokud je problém u sousedů nahoře, budete potřebovat návod na odhlučnění pomocí podhledu, pokud si opravujete podlahu nebo se snažíte odhlučnit od provozu pod Vámi, držte se instrukcí týkajících se podlah.

7. Pokud chcete odhlučnit podlahu, držte se návodu na odkazu zde.

8. Pokud chcete odhlučnit stěnu, držte se návodu na odkazu zde.

9. Pokud chcete odhlučnit strop, držte se návodu na odkazu zde.

10. Veškeré komponenty jsou dostupné zde.

Přejeme úspěšné odhlučňování

Zdroj foto: Pixabay


Mohlo by vás zajímat

Návod na připojení nemovitosti k optické síti dle zákona č. 194/2017 Sb., o opatřeních ke snížení nákladů na zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací

Návod na připojení nemovitosti k optické síti dle zákona č. 194/2017 Sb., o opatřeních ke snížení nákladů na zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací

V dnešní digitální éře se kvalitní a rychlé internetové připojení stalo základním požadavkem nejen domácností. Na zavedení sítě elektronických komunikací by tak měl myslet každý, kdo se chystá stavět nebo rekonstruovat. Jedině tak si zajistí pohodlí vysokorychlostního připojení, vyhne se do budoucna zbytečným nákladům a zároveň zhodnotí danou nemovitost.