Prodej přetoků z FVE do sítě… má smysl?

Jak nejlépe naložit s vyrobenou energií, kterou nejste schopni spotřebovat? Existuje hned několik řešení. V sezóně mohou přetoky dosahovat i 5 - 18 kWh denně.

Prodej přetoků z FVE do sítě… má smysl?

Jednatel firmy Green force Martin Vondrášek má hned několik rad a novinek, které mohou pomoci jak při rozhodování o pořízení fotovoltaiky, tak i pro FVE, které jsou již v provozu. Možností, jak správně uložit svou přebytečnou energii, je obrovské množství, které se dají mezi sebou kombinovat, nebo celé hlídat, aby opatření byla co nejúčinnější. obrázek

Uložení energie do baterií

Klasické řešení, které není třeba představovat. Často ale nestačí, a proto je dobré kombinovat co nejefektivněji s dalšími možnostmi.

Ohřev TUV

Bojler je nejlepší baterie, kam je běžně možné uložit více než 10 kWh energie. Akumulace nahromaděné energie do vody dokáže značně spořit energii. Při porovnání ekonomické návratnosti je důležité, jakou formu energie nahrazujete - jestli se jedná o drahou elektřinu, nebo o levnější plyn.

Pořízení elektroauta

Pro někoho může být ideálním řešením pořízení elektroauta. Díky kapacitě baterie elektromobilu máte vyřešeno, kam s přetoky, které využijete na své cestování. U bytových domů, kde jsou garáže, jsou instalovány elektro nabíječky, které využívají obyvatelé domu.

Kombinace FVE s baterií a tepelným čerpadlem

Ekonomicky velice efektivní řešení, které spoří velké množství nákladů na energii. Solární panely přes den vyrábí elektřinu, ze které tepelné čerpadlo vytápí interiér nebo předehřívá vodu. V létě lze kombinovat s klimatizací, ohřívat užitkovou vodu a případně i vodu v bazénu. Všechny tyto rady spojuje jedno: externí úložiště energie, tak aby nedocházelo k přetokům do sítě a energie byla využita na vlastním hřišti. Co když k přetokům bude stejně docházet?

Výkup za fixní ceny

Elektřinu můžete prodat za fixní cenu, nebo tržní (spotovou) cenu na trhu, a nemusí se jednat o vašeho dodavatele elektřiny. Není nutné žádat o licenci, pokud se jedná o FVE, která nepřevyšuje výkon 50 kW. Je možné si požádat o výrobní EAN a elektřinu prodávat nezávisle na dodavateli elektřiny. U spotových cen dokážeme přidat zařízení, které vám bude hlídat přetoky, aby jste neprodávali za záporné ceny, které budou v příštích letech častější. Například u ČEZ existuje služba "Elektřina pro soláry". Tato služba zajistí, že kolik energie jste do sítě poslali, vám bude strženo na faktuře za elektřinu.

Spotové obchodování

V dnešní době je možné využít veškeré možnosti externího uložení energie, od teplé vody po baterie, a zároveň spotově prodávat a nakupovat energii. Pro tyto chvíle existuje technologie, která dokáže optimalizovat spotřebu vašeho rodinného domu nebo celého bytového domu. Za nás můžeme doporučit technologii Infigy, která dokáže chytře řídit energii a nastavit, kdy je výhodné akumulovat energii do vody, nebo spotově obchodovat. Díky aplikaci vidíte online, jak s vyrobenou energií pracuje celý dům.

A jaké jsou novinky v komunitní energetice? Jedná se o novou externí baterii?

Schválená novela energetického zákona umožní sdílet elektřinu z obnovitelných zdrojů mezi více odběrnými místy. Tato novinka zvyšuje efektivitu využití zelené energie a posiluje energetickou soběstačnost občanů, měst a komunit. Cílem je zpětinásobit podíl obnovitelných zdrojů do roku 2030. Komunitní energetika bude fungovat ve 3 režimech:

  • Aktivní zákazník: Možnost vyrábět elektřinu v jednom místě a spotřebovávat ji jinde. Bude možné například elektřinu z fotovoltaiky vyrobenou na chatě, spotřebovat v bytě. Sdílet elektřinu bude možné až na 10 odběrných místech, mezi různými lidmi a nemovitosti. Pozor - šetříte jen komoditní část ceny (50-70%).

  • Sdílení elektřiny v bytových domech: Obyvatelé bytových domů využívají solární energii ze střechy budovy přímo v bytech. Jedná se o sdílení v rámci jednoho “vchodu/přípojného místa” a na rozdíl od ostatních forem sdílení, zde šetříte i distribuční část (regulované poplatky), protože elektřina se sdílí po vlastních rozvodech domu.

  • Energetická společenství: Skupiny až 1000 členů sdílejí vyrobenou elektřinu, ať už jsou to jednotlivci, společenství vlastníků, obce, nebo podniky

Ministerstvo životního prostředí otevře výzvu z Národního programu Životního prostředí v prosinci 2023 na podporu zakládání energetických společenství. Dotace mohou dosahovat až 3 milionů korun, podporují zpracování materiálů, školení a další kroky k vzniku energetického společenství.

Závěrem pro váhavé domácnosti a bytové domy: Máte dobře orientovanou střechu, ale malou spotřebu? Nevadí, elektřinu můžete sdílet a finančně podpořit vaše rodiče, příbuzné nebo děti, které studují a bydlí ve velkých městech. A nebo jezdíte o víkendu na chatu? Můžete si sdílet elektřinu i tam a nebo i obráceně pokud bydlíte třeba v bytě. Sdílení otevře nové možnosti pro domácnosti i bytové domy, kterým fotovoltaika na domě dříve nedávala moc velký smysl. Navíc pro první kvartál 2024 se stále očekávají velmi nízké ceny fv panelů, což má pozitivní vliv na cenu pro zákazníky.

Za Green force vám přejeme do nového roku hlavně slunce a plné baterky na veškeré vaše plány. :)

Ing. Martin Vondrášek

Martin se pohybuje v energetice více než 10 let. Působil jako konzultant v Euroenergy, poté získal zkušenosti v ČEZ ESCO, kde působil na více pozicích. Je spoluautorem inovativního produktu „Fotovoltaika za 1 Kč“, který se realizoval například pro Kongresové centrum Praha, Škoda Auto, pivovary skupiny Asahi nebo pro KB. V ČEZ ESCO se podílel na založení a rozjezdu úspěšného oddělení Zelené energetiky. S mnohaletými zkušenostmi z FVE se rozhodl s ostatními založit společnost Green force.*

jednatel Green force, s.r.o.

+420 728 861 291

vondrasek@greenforce.cz obrázek2 Zdroj foto: Greenforce ______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Návod na připojení nemovitosti k optické síti dle zákona č. 194/2017 Sb., o opatřeních ke snížení nákladů na zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací

Návod na připojení nemovitosti k optické síti dle zákona č. 194/2017 Sb., o opatřeních ke snížení nákladů na zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací

V dnešní digitální éře se kvalitní a rychlé internetové připojení stalo základním požadavkem nejen domácností. Na zavedení sítě elektronických komunikací by tak měl myslet každý, kdo se chystá stavět nebo rekonstruovat. Jedině tak si zajistí pohodlí vysokorychlostního připojení, vyhne se do budoucna zbytečným nákladům a zároveň zhodnotí danou nemovitost.