Revize střechy po zimě | Revize za pár minut 1. díl

První věc, kterou byste po zimě měli zkontrolovat, je vaše střecha. Snadnou a rychlou revizí předejdete několikatisícovým opravám.

Revize střechy po zimě  | Revize za pár minut 1. díl

1. Co oko nevidí...

Prvním krokem pro kontrolu střechy po zimě je určitě klasická vizuální prohlídka. Střechu byste sice měli prohlížet během celého roku, ale po zimě je potřeba střechu zkontrolovat trochu detailněji. Stav střechy se odvíjí od stáří a kvality střešní krytiny, oplechování a okapů. Pokud jste si pořídili kvalitní střechu, tak vám bude bez větších problémů spokojeně sloužit desítky let. U vyšších budov, jako jsou například bytové a panelové domy, může být kontrola střechy nebezpečná, zvažte tedy přizvání odborníka. Střechu je potřeba zkontrolovat nejen zvenku ale i zevnitř. Hledejte jakékoliv známky plísně nebo prosakování vody. Nejčastější příčinou plísní je nedostatečné odvětrávání, které najdeme hlavně u plechových střech.

2. Revizní kontrola

Střechu si sice povrchově můžete zkontrolovat sami, ale na revizi je potřeba si pozvat technika. Ten posoudí celkový stav střechy a navrhne nutné opravy. Pokud si nejste jisti celkovým stavem střechy, tak se rozhodně nevyplatí revizní opravy provádět svépomocí.

3. Kdy je nejlepší provést revizní prohlídku?

Revizní prohlídka střechy by se měla provádět dvakrát do roka – na jaře a na podzim. Pokud včas odhalíte jakékoliv závady tak značně ušetříte na případných opravách. Zima je pro všechny střešní krytiny těžkým obdobím, proto je lepší všechny závady najít včas a rychle je vyřešit. Pokud jsou závady stále ještě v počátečním stádiu, tak vás opravy budou stát jen zlomek případné ceny.

4. Okapy a úžlabí

Okapy a úžlabí je potřeba pravidelně čistit. Nečistoty v okapu brání správnému odtoku vody ze střechy. Ucpané okapy mohou způsobit zatékání do budovy a s tím spojené plísně. Dlouhodobé zatékání může poškodit i tepelnou izolaci a plášť domu. Rozhodně tedy zkontrolujte, jestli vám správně odtéká voda ze střechy.

5. A co hromosvody?

Revizi hromosvodů by měl provádět certifikovaný odborník minimálně jednou za čtyři roky. Pokud jste už dříve nechali hromosvod revidovat, je nutné technikovi ukázat revizní zprávu z minula. Určitě trvejte na tom, aby vám technik sdělil přesné závady. Ze zákona totiž revizní zpráva nemusí obsahovat popis problémů a nutné opravy. Ideálně přijede technik a rovnou po kontrole vám sdělí problémy a předběžnou cenu opravy. Často se stává, že je hromosvod na povrchu, kde je vidět v pořádku, ale pod zemí je celý prorezlý. Právě i proto je potřeba jednou za čas zavolat technika, aby vše řádně přeměřil. Správná údržba a pravidelná revize hromosvodu je opravdu důležitá. V případě pojistné události, kdy likvidátor pojistné události zjistí, že máte nefunkční nebo poškozený hromosvod, tak vám pojišťovna nemusí vyplatit celou pojistnou částku.

Zdroj foto: Pixabay


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?