Sezóna vos začíná – likvidaci vosího hnízda přenechte profesionálům

Na počátku jara si vosí královny zakládají nová hnízda. V teplých dnech z nich později vylétají první vosí dělnice a kolonie se rychle rozrůstá. Velký počet vos pak může dělat starosti alergikům, rodičům malých dětí i majitelům nemovitostí, jejichž konstrukce mohou vosy ničit.

Sezóna vos začíná – likvidaci vosího hnízda přenechte profesionálům

Vosí hnízdo na půdě, v kůlně, na zahradě…

Vosy si staví hnízda v tmavých dutinách nebo koutech – nejčastěji se s nimi lidé setkají ve větvoví stromů a keřů na zahradě, u okenních rámů, na půdě, kůlně nebo na jinak krytých místech. V hnízdě může žít kolonie několika tisíců jedinců.

Vosí jed nepředstavuje pro zdravého dospělého vážnější riziko, odstranění vosího hnízda by ovšem měli určitě řešit alergici, rodiče malých dětí a majitelé zejména dřevěných nemovitostí. I když nejsou vosy agresivní a jejich případné bodnutí vám nevadí, mohou svými kusadly poničit součásti domu či izolaci. Ani zahrádkáři vosy moc rádi nevidí – nakousávají zralé ovoce a ničí tak úrodu.

Jak vypadá vosí hnízdo?

Vosí hnízdo je z materiálu podobného papíru a mívá tvar velké šišky. Světlejší příčné vrstvy materiálu se střídají s tmavšími a vytvářejí hrbolatý povrch. Na spodní části bývá kulatý vchod, ze kterého co chvíli vylétají dělnice. Pokud podobný útvar najdete u sebe doma nebo na chalupě, je vhodné co nejdříve zavolat profesionální desinsekční a deratizační firmě.

Likvidace vos po domácku se může zvrtnout

Hubení vos může být nebezpečné – kromě správného insekticidu je nutné mít na paměti bezpečnost. Celé hnízdo může během likvidace vos svépomocí spadnout a bez ochranného obleku vás čeká nepříjemná zkušenost a možné zdravotní komplikace. Další okolností je samotné umístění hnízda – mnohdy bývá v nepřístupných prostorech nebo ve vysoké výšce. Ve chvíli paniky pak můžete i sami spadnout nebo si ublížit při útěku.

Likvidace vosího hnízda by vždy měla být přenechána profesionálnímu pracovníkovi. Ten vede zásah rychle, s efektivními prostředky a s minimálním rizikem. Používané insekticidy nejsou nebezpečné dětem ani domácím mazlíčkům.

TIP: Samotné odstranění vosího hnízda není důvodem pro výjezd hasičů. Ti hnízda odstraňují jen v nezbytných případech, kdy vosy přímo ohrožují zdraví lidí nebo zvířat. Více zde.

Věřte profesionálům

Adera poskytuje komplexní desinsekční, deratizační a dezinfekční služby po celé ČR. Zavolejte na 771 234 144 a domluvte si schůzku s pracovníkem, který vás zbaví nechtěných zvířecích nájemníků rychle a účinně.

Více o ADERA na Tržišti


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?