Shrnutí webináře Péče o otopnou soustavu

Dne 25. května 2022 proběhl webinář na téma Péče o otopnou soustavu. Webinářem nás provedla Zlata Botero za Sousedé.cz a odborný obsah přednesl ing František Basl ze společnosti Pražská teplárenská a.s.

Shrnutí webináře Péče o otopnou soustavu

Všichni posluchači dostali přístup k záznamu z webináře a vy, kteří jste jej nestihli nezoufejte, můžete jej shlédnout na našem youtube kanále.

Ve webináři jsme se zaměřili na:

  • Základní prvky otopné soustavy a význam péče pro vlastníky
  • Druhy teplovodního vytápění
  • Skladbu topného systému
  • Samotnou péči v praxi - Co je třeba sledovat a pravidelně preventivně kontrolovat

Osobně mě jako bývalou předsedkyní příjemně překvapilo,, že pokud využíváme zdroj centrálního vytápění, nemusíme si hlídat žádné zákonné normy a revize, jako je tomu například na jiných zařízeních (elektrická, plynová, bezpečností etc.) Jinak tomu ale je, pokud spravujeme vlastní kotelnu nebo “elektrárnu” tam musíme postupovat dle projektové dokumentace výrobce. Péče o otopnou soustavu se tedy skládá z preventivních kroků, které vždy stačí zkontrolovat po topné sezóně, abychom si byli jisti, že je systém připraven na další období a nedojde k žádné nepředvídané havárii. V období klidu se také soustava nevypouští, vždy se nechává natlakovaná, aby voda uvnitř systému mohla cirkulovat dle potřeby. Voda je i chemicky upravená proti korozi a možným usazeninám, není třeba ji tedy dále upravovat nebo celý systém vypouštět i po delší době nepřetržitého fungování.

V závěru webináře jsme také odpověděli na dotazy posluchačů, které jsou součástí záznamu jako bonus:

  • Je vhodné mimo sezonu termostatické hlavice nechat otevřené?
  • Je vhodné nechat celou otopnou soustavu v bytovém domě starou cca 60 let nechat odborně vyčistit? A jak často?
  • Má smysl instalovat na dopouštění vody do otopného systému bytového domu změkčovač vody? Na jakou tvrdost nastavit?
  • V našem domě máme vlastníky, kteří mají v zimě v bytech zimu i když topí naplno a pak si stěžují, že mají velké nedoplatky oproti vlastníkům, kterí skoro netopí, v bytech mají teplo a při vyúčtování mají velké přeplatky. S kým máme problematiku teploty v bytech a rozúčtování řešit?
  • Jaké revize a jak často se musí na otopné soustavě provádět?
  • Je možné zajistit nějakou optimalizaci otopné soustavy z pohledu spotřeby a cirkulace teplé vody v systému? Dodává pražská teplárenská takováto řešení?

V případě dotazů se neváhejte obrátit přímo na přednášejícího pana Basla ze společnosti Pražská teplárenská a.s. nebo nám napište na portál na email zlata.botero@sousede.cz.

Těšíme se na potkávání při dalších vzdělávacích webinářích, navštivte náš kalendář akcí a odebírejte náš youtube kanál.

Za tým Sousedé.cz Zlata Botero Vašková


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.