Slabé zabezpečení vstupních dveří je pozvánkou pro zloděje. Jak správně zabezpečit bytový dům?

Doma se máme cítit bezpečně. Představa, že se vám cizí člověk vloupe do bytu a prohrabuje věcmi, je nepříjemná snad pro každého z nás. Jak tomu všemu předejít a co říká statistika?

Slabé zabezpečení vstupních dveří je pozvánkou pro zloděje. Jak správně zabezpečit bytový dům?

Vloupání ve statistice

Podle Mapy kriminality nejvíce vloupání probíhá v centru Prahy. Ve vloupání do chat a chalup vítězí Frýdlant nad Orlicí, Pec pod Sněžkou, Hradišťko a Smržovka. Krádeže jízdních kol jsou velmi populární po celé České republice, stejně jako vykrádání automobilů.

Policie ČR sledovala trend vloupání v Praze od roku 2007 do roku 2011. Mapa kriminality

Kudy se k vám dostane zloděj?

Od roku 2011 se počet vloupání začal postupně snižovat, a to hlavně díky instalaci bezpečnostních aspektů do staveb při rekonstrukci nebo samotné realizaci bytového domu. U bezpečnostních systémů lidé vyhledávají hlavně bezpečí a jednoduchost. Zároveň zde ale hraje roli osvětlení chodeb, zabezpečení sklepů a podobných vnitřních prostor, zamřížování oken a balkonů v nižších patrech nebo kamerový systém. Pro případného zloděje jsou tyto aspekty problematické a radši půjde loupit jinam.

DOMOVNIK

Z dlouhodobých statistik také vyplývá, že pachatel pro vloupání využil nezajištěných vstupních dveří. Stačí, aby se dveře nedovřely. Pro zloděje je potom dostat se do domu hračka. V letním období jim pomáhají otevřené balkony nebo okna. Petr Šaroch ze společnosti DOBRÁ AGENTURA doporučuje elektronické vstupní systémy: "Vstupní systémy obecně zajišťují kontrolu vstupu do střeženého prostoru pouze povoleným osobám. S přihlédnutím k bytovým domům vstupní Systém DOMOVNÍK vpustí pouze osoby, které mají platný čip. Tím se minimalizuje možnost, aby se jiná osoba pohybovala po domě, kde nemá co dělat, a páchala případně trestnou činnost."

"Důležitý je i pravidelný servis dveří a zámků, včetně již instalovaného vstupního systému. Pokud nefunguje jeden článek celého řetězu, pak může dojít k ohrožení majetku bydlících. Také je nutno vždy volit správné řešení, aby byla zachována bezpečnost pro únik osob. Standardem jsou vícebodové samozamykací zámky, které po zavření dveří je automaticky uzamknou. Z venčí tedy lupič musí vynaložit výrazně větší námahu k jejich překonání a to jej velice často od vniknutí do objektu odradí. Tyto zámky obsahují funkci panikového odchodu a dovolují vždy odejít pouze za použití kliky, nebo madla."

"Při propojení dveří na domovní telefony je ale důležité, aby si bezpečnost udržoval i sám bydlící a neotvíral vchodové dveře lidem, které opravdu nezná!" Doplňuje Petr Šaroch, DOBRÁ AGENTURA, s.r.o.

Chybí větší důraz na sklepy a kolárny, obecně společné prostory. Zde je loupež nejčastější problém!

Vykradení bytu, sklepu, nebo kolárny se ale dá předejít, a to docela snadno. Prvním krokem je dostatečné zabezpečení vchodových dveří. V poslední době jsou moderní hlavně elektronické vstupní systémy, jako je například Systém DOMOVNÍK. S DOMOVNÍKem se nemusíte bát cizích osob ve vašem domě, DOMOVNÍK je k vám nepustí. Instalaci zvládnete sami, nebo s pomocí firmy. Instalace vstupního systému DOMOVNÍK není náročná, ale raději ji přenechte kvalifikovaným odborníkům, kteří nabídnou i dlouhodobý profesionální servis a systém vám tak bude spolehlivě sloužit několik desítek let. Sami rozhodnete, kdo bude mít do vašeho domu přístup. Zároveň nemusíte řešit ztracené klíče – máte totiž čip, který se v případě ztráty jednoduše deaktivuje. Vše v klidu zvládnou i handicapované osoby, nebo senioři.

DOMOVNIK

Stručně řečeno, nemáte-li dveře zajištěné vůbec, je následně dům přístupný všem. Osadíte-li dveřní zámek a používáte-li klíče, je dům bezpečný do chvíle ztráty klíče. Po každé ztrátě by se musela zámková vložka vyměnit a bylo by nutno i rozdat nové klíče. U vstupního systému je možno při ztrátě čip okamžitě vyřadit a tím zabránit jeho zneužití nebo vstupu nepovolené osoby,” vysvětluje Petr Šaroch ze společnosti DOBRÁ AGENTURA.

Více o DOBRÁ AGENTURA, s.r.o.

Zdroj foto: Canva, DOBRÁ AGENTURA s.r.o.


Mohlo by vás zajímat