Snižte náklady na energie díky správné izolaci domu

Náklady na bydlení – předně pak třeba na elektřinu nebo vytápění –, jsou často vysokou položkou v rodinném rozpočtu. Se správnou izolací domu je ale můžete snížit i o několik desítek procent. Jak na to?

Snižte náklady na energie díky správné izolaci domu

Bydlení ve vlastním domě je snem téměř každého z nás. Tento sen se ale rázem může změnit v noční můru. Zejména starší stavby vám kvůli nákladům na elektřinu, vytápění, plyn nebo vodu mohou spolknout značnou část příjmu. Věděli jste, že průměrná domácnost zaplatí za plyn a elektřinu víc než 3 000 korun měsíčně? Snížit tuto částku vám pomůže nejen regulace teploty, používání LED žárovek nebo snížení spotřeby vody, ale i správná izolace domu (například polystyrenem).

Zateplete dům a ušetřete až 70 % nákladů na vytápění

Kvalitní izolace domu vám dokáže výrazně snížit náklady na vytápění a elektřinu. Izolace bude v domě držet stálou teplotu v teplých letních dnech a zabrání úniku tepla v těch zimních. Vše, co musíte udělat, je zvolit správný materiál na izolaci. Tím nejvyužívanějším je polystyren.

Pěnový polystyren je první volba

Proč je polystyren nejběžnějším materiálem, který se používá pro zateplení domu? Mohou za to především 2 věci: (1) snadno se sním pracuje a (2) je cenově přívětivý. Pěnový polystyren můžete používat v několika tloušťkách. Obvyklá tloušťka tepelné izolace (polystyrenu) je dnes kolem 160 mm, ale záleží i na prostupnosti tepla – čím tepelně vodivější je konstrukce domu, tím tlustší by měl být polystyren na zateplení. S výběrem správné tloušťky vám pomohou odborníci v obchodě nebo ve stavební firmě, která se zabývá izolacemi staveb.

Šedý polystyren má lepší tepelně izolační vlastnosti

Šedý polystyren je nejnovějším typem pěnového polystyrenu. Od toho běžného se liší, jak již název napovídá, barvou a též lepšími tepelně izolačními vlastnostmi. K těm dopomohly i uhlíkové nanočástice, kterou jsou do polystyrenu přidány před vypěněním. Pokud má šedý a bílý polystyren stejnou tloušťku, šedý polystyren izoluje až o 20 % lépe.

Extrudovaný polystyren na izolaci základových desek

Extrudovaný polystyren má uzavřené póry, díky nimž nenasákne. Protože je mnohonásobně pevnější, odolá tlaku více než 300 kPa. Vhodný je proto do vlhkého prostředí nebo na místa, kde dochází ke styku s terénem. Nejčastěji ho využijete na izolaci soklů a základů. Vhodný však je například i do skladby střechy. Hlavní nevýhodou tohoto typu polystyrenu je, že ho musíte chránit před UV zářením.

Polystyren je skvělý a funkční tepelně izolační materiál na izolaci domu. Má velmi vysokou životnost a při správné montáži vám vydrží i více než 50 let. Na zateplení se vám vyplatí najmout stavební firmu, která má montáž v malíčku. Navíc vám poradí i se správným výběrem polystyrenu, jeho tloušťky a dalších věcí.

Zdroj: Bigstockphoto.com


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.